tiistai 6. joulukuuta 2011

Headhunters


Hodejegerne (Headhunters) (2011)
Ohjaus: Morten Tyldum
Käsikirjoitus: Lars Gudmestad, Ulf Ryberg
Näyttelijät: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Julie R. Ølgaard, Synnøve Macody Lund, Eivind Sander, Joachim Rafaelson
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 386
Pisteet: ****½
Mustaa huumoria tulviva rikostrilleri tauluvarkaasta, joka saa peräänsä entisen palkkasotilaan.
Roger Brown (Aksel Hennie) on luksuselämää viettävä tauluvaras, joka työskentelee päivätyökseen kykyjenetsijänä. Hänellä on kaunis vaimo (Synnøve Macody Lund), joka pyörittää tappiollista taidegalleriaa, johon Roger on upottanut omaisuuttaan, kuten myös vaimolleen antamiin kalliisiin lahjoihin. Päivätyö eikä myöskään tauluvarkaudet tuota tarpeeksi, joten jostain olisi saatava enemmän rahaa. GSP-yritys Pathfinder haluaa Rogerin löytävän heille uuden johtajan ja vaimonsa kautta hän tapaakin Clas Greven (Nikolaj Coster-Waldau), joka vaikuttaisi täydelliseltä valinnalta. Samalla Roger kuulee miehellä olevan miljoonien arvoisen taulun, jonka hän varastaa varaskumppaninsa Oven (Eivind Sander) kanssa. Mutta kaikki ei olekaan ihan siltä mitä näyttää ja pian Rogerin perässä on Clas Greven, joka osoittautuu jäljittämiseen erikoistuneeksi entiseksi palkkasotilaaksi.
Loistava elokuva, jossa on juuri sitä mitä kotimaisista Vares-elokuvista puuttuu. Oikeasti hauskaa huumoria, runsaasti verta ja gorea, kauniita alastomia naisia, loistavia näyttelijäsuorituksia ja erinomainen juoni, joka vie mennessään. Morten Tyldumin ohjaama elokuva perustuu norjalaisen rikoskirjailija Jo Nesbøn suosittuun romaaniin Kukkulan kuningas vuodelta 2008. Aluksi tarina vaikuttaa melko tyypilliseltä rikostarinalta, mutta pian se lähtee mustan huumorin linjalle, eikä hahmojen, etenkään päähenkilö Roger Brownin, edesottamuksia voi enää ottaa kovinkaan vakavasti. Elokuva säilyttää silti vakavan asenteen koko kestonsa ajan, tai no vakavan ja vakavan, mutta millekään Kummeli-linjalle ei kuitenkaan lähdetä, vaan huumoria revitään irti mm. uittamalla päähenkilö kokonaan paskassa ja ajelemalla sen jälkeen traktorilla. Nerokasta menoa, josta kotimaisten elokuvantekijöiden kannattaisi ottaa mallia. Erona suomalaisiin elokuviin on myös hyvä kuvaus ja ohjaus sekä tyylikäs tunnelma.
Aksel Hennie on loistovedossa pääroolissa ja uppoutuu ihan kunnolla paskaan, tai siis rooliinsa. Game of Thrones sarjan Jamie Lannisteria esittävä Nikolaj Coster-Waldau tekee myös todella upean roolin Rogeria jahtaavana Clas Grevenä. Miehestä oikein puhkuu karismaa. Rogerin vaimoa esittävä Synnøve Macody Lund on myös hyvä roolissaan ja uskaltautuu myös nakuilemaan sopivasti. Mieleenpainuvia olivat rooleissaan myös Julie R. Ølgaard ja Eivind Sander. Yhtään huonoa näyttelijää ei oikeastaan koko elokuvasta löytynyt. Läskit poliisikaksoset ja venäläishuora jäivät myöskin hyvin mieleen.
Menee selkeästi vuoden 2011 parhaiden elokuvien listalle. Norja on Suomen tapaan jäänyt selkeästi Ruotsin ja Tanskan varjoon kansainvälisten menestyselokuvien osalta ja ylipäätään Norjassa ollaan tehty melkoisen vähän elokuvia verrattuna Ruotsiin ja Tanskaan. Nyt siellä alkaa olemaan kuitenkin jo ihan eri taso, josta tämä elokuva on hyvä osoitus. Suomi on siis jäänyt Pohjoimaista viimeiseksi mitä tulee elokuvien tasoon ja kansainvälisiin menestyksiin. Tämän kaltaisia elokuvia voitaisiin kuitenkin ihan hyvin tehdä myös täällä Suomessa, täytyy vain löytyä oikeasti hyviä tekijöitä, joilla on myös munaa tehdä jotain muuta kuin sitä tyypillistä suomalaista elokuvaa. Tämä sopisikin juuri nyt kaikille suomalaisille elokuvantekijöille pakolliseksi katsottavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti