tiistai 4. syyskuuta 2012

Lumikki ja metsästäjä


Snow White and the Huntsman (Lumikki ja metsästäjä) (Extended-versio) (2012)
Ohjaus: Rupert Sanders
Käsikirjoitus: Evan Daugherty, John Lee Hancock, Hossein Amini
Näyttelijät: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin, Sam Spruell, Ian McShane, Bob Hoskins, Ray Winstone, Nick Frost, Eddie Marsan, Toby Jones, Johnny Harris, Brian Gleeson, Vincent Regan, Noah Huntley, Liberty Ross, Christopher Obi, Lily Cole, Rachel Stirling
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 226
Pisteet: ***½
Yllättävänkin toimiva Lumikki-elokuva.
Taborin valtakuntaa hallitsevat kuningas Magnus (Noah Huntley) ja kuningatar Eleanor (Liberty Ross), jotka saavat tyttären, hyväsydämisen ja kauniin Lumikin (Raffey Cassidy). Kun Eleanor kuolee sairauteen, suree Magnus häntä kovasti samalla kun joutuu taisteluun pimeyden armeijan kanssa, joiden kynsistä pelastaa kauniin Ravennan (Charlize Theron), jonka kanssa menee nopeasti naimisiin. Pimeyden taikoja tekevä kuningatar Ravenna kuitenkin murhaa kuningas Magnuksen ja ottaa Lumikin vangikseen. Vuosia myöhemmin aikuisikään varttunut Lumikki (Kristen Stewart) onnistuu karkaamaan linnasta juuri kun Ravenna aikoo murhata hänet ikuisen nuoruuden saadakseen. Ravennan veli Finn (Sam Spruell) palkkaa juopon ja vaimonsa kuolemaa surevan metsästäjä Ericin (Chris Hemsworth) etsimään Lumikin synkästä metsästä, jonne tämä on paennut takaa-ajajiaan. Eric auttaa kuitenkin Lumikkia pakenemaan Finniä ja tämän miehiä ja lupautuu viemään hänet Ravennaa vastaan taistelevan herttua Hammondin (Vincent Regan) ja tämän armeijan luokse. Ensin on kuitenkin päästävä pois synkästä metsästä perässä Finn miehineen. Samaan aikaan herttua Hammondin poika William (Sam Clafin), joka oli Lumikin lapsuudenystävä, etsii häntä kuultuaan hänen olevan yhä elossa. Pakomatkallaan Lumikki kohtaa myös joukon kääpiöitä (Ian McShane, Bob Hoskins, Johnny Harris, Toby Jones, Eddie Marsan, Ray Winstone, Nick Frost ja Brian Gleeson), jotka auttavat häntä taistelussa pahaa Ravennaa vastaan.
Vuonna 2012 sai ensi-iltansa kaksi Lumikki-elokuvaa, joista Lily Collinsin ja Julia Robertsin tähdittämä Kerro, kerro kuvastin oli erittäin paska. Tämä Kristen Stewartin ja Charlize Theronin tähdittämä Lumikki ja metsästäjä puolestaan osoittautui huomattavasti paremmaksi kuin mitä uskalsin edes ajatella. Kyseessä on kaiken lisäksi Rupert Sandersin esikoisohjaus, eli miehellä tuntuu olevan oikeasti hieman lahjojakin elokuvantekijänä. Parasta elokuvassa on tarinaa ympäröivä maailma, joka on tehty pikkutarkan upeasti. Robert Holdstockin kirjoittamissa Alkumetsä-kirjoissa on hieman samanlaista tunnelmaa ja tämän nähtyään voisin jo kuvitella jonkun oikeasti pystyvän tekevän myös niistä elokuvaversiot. Taru sormusten herrasta -elokuvat ja Prinsessa Mononoke anime tulivat tästä myös mieleen, meno oli aika samanlaista. Jos ei voi sietää Kristen Stewartia niin kannattanee jättää katsomatta, sillä ei neitonen tässä kovin erilaista roolisuoritusta tee kuin muissakaan elokuvissaan. Itse pystyn sietämään Kristeniä vallan hyvin. Chris Hemsworthkin alkaa tuntua koko ajan paremmalta rooleissaan. Sam Claflin ei myöskään ollut yhtään hassumpi roolissaan. Charlize Theron näyttää Julia Robertsille mallia miten ilkeää kuningatarta näytellään ja onkin oikeastaan paras roolissaan. Kauneudestaan tunnettu mallinäyttelijä Lily Cole nähtiin myös pienessä roolissa. Kääpiöiden rooleihin valittiin pikkuihmisten protesteista huolimatta normaalin kokoisia miesnäyttelijöitä, jotka kutistettiin digitaalisesti sopivan mittaisiksi. Ihan hyvä, sillä Ian McShane, Bob Hoskins (jonka viimeiseksi elokuvaksi tämä tulee jäämään sillä hän siirtyi eläkkeelle), Toby Jones, Eddie Marsan, Nick Frost ja kumppanit olivat rooleissaan oikein mainioita.
Elokuva kuvattiin Englannissa vuonna 2011 ja se sai ensi-iltansa toukokuun lopulla 2012, Suomessa 8. kesäkuuta. Kassatuloja 170 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi maailmanlaajuisesti yhteensä noin 394 miljoonaa dollaria, eli melkoisen hyvin. Minään valtaisana menestyksenä elokuvaa ei voida kuitenkaan pitää, mutta jatko-osaa on jo toki suunniteltu. Kristen Stewartin ja ohjaaja Rupert Sandersin salasuhteen paljastuttua suunnitelmat jatko-osan suhteen ovat kuitenkin melkoisen auki. Stewartia ei välttämättä pääroolissa tulla ainakaan näkemään eikä Sandersinkaan ohjauspesti ole varmistunut. Itse katselisin jatko-osan vallan mieluusti ja molempien soisin jatkavan, pankoot tai vihatkoon kaksikko toisiaan vapaa-ajallaan niin paljon kuin huvittaa, ei sen tarvitse elokuvien teossa näkyä. Puhetta on ollut toki myös spinoff-elokuvasta, jossa seikkailisi Chris Hemsworthin esittämä metsästäjä Eric, jolloin varsinaista jatko-osaa ei olisi mahdollisesti laisinkaan tulossa. Mutta nähtäväksi jää miten Stewartin ja Sandersin urat tästä jatkuvat, vai jatkuvatko laisinkaan.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti