maanantai 3. syyskuuta 2012

Niagara


Niagara (1953)
Ohjaus: Henry Hathaway
Käsikirjoitus: Charles Brackett, Walter Reisch, Richard Breen
Näyttelijät: Marilyn Monroe, Joseph Cotten, Jean Peters, Max Showalter, Denis O'Dea, Richard Allan, Don Wilson, Lurene Tuttle, Russel Collins, Will Wright
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 223
Pisteet: ***
Häämatkallaan olevat Polly (Jean Peters) ja Ray Cutler (Max Showalter) eivät pääsekään varaamaansa huoneeseen Niagaran putousten lähistöllä sijaitsevassa motellissa, sillä siellä ovat vielä edelliset asukkaat, seksikäs Rose (Marilyn Monroe) ja sotatraumoista kärsivä George Loomis (Joseph Cotten). Cutlereille kelpaa kuitenkin vallan hyvin toinenkin vapaana oleva huone. Niagaran valtaviin putouksiin lähemmin tutustuessaan Polly sattuu näkemään Rosen toisen miehen seurassa varsin läheisissä tunnelmissa. Myöhemmin illalla vuorostaan Rosea pettämisestä epäilevä George on varsin vihaisissa tunnelmissa mikä ei jää keneltäkään huomaamatta. Pian selviää että Rose suunnittelee miehensä murhaamista yhdessä rakastajansa kanssa, kaikki ei suju kuitenkaan suunnitelmien mukaisesti samalla kun romanttiset Niagaran putoukset jatkavat pauhantaansa taustalla.
Henry Hathawayn ohjaama Niagara nosti Marilyn Monroen lopullisesti tähdeksi, vaikka kuvausten aikaan hän sai vielä palkkaa vähemmän kuin meikkaajansa. Tämä johtui sopimuksesta jonka Marilyn oli tehnyt elokuvan tuottaneen 20th Century Fox-studion kanssa ja luokitteli hänet vielä täytenäyttelijäksi. Marilyn oltiin huomattu jo pari vuotta aiemmin pikkurooleista muissa elokuvissa, mutta vasta tämän elokuvan myötä hän sai paremmin huomiota näyttelijänä. Marilyn kärsi myös pahasta ramppikuumeesta eikä kuvauksista meinannut välillä tulla mitään. Samalla Marilyn oppi tätä tehdessään tietynlaiset maneerit, joita sitten toisti muissa elokuvissa näytellessään ja sai maineen seksikkäänä, mutta varsin kehnona näyttelijänä. Näin jälkeenpäin voi miettiä mitä olisi tapahtunut jos tämän elokuvan olisi ohjannutkin Alfred Hitchcock ja kenties saanut Marilynista hieman erilaisen näyttelijäsuorituksen irti. Asetelmiltaanhan tämä oli suorastaan kuin Hitchcockille tehty. Eräänlaiseksi Hitchcockin tyylin kopioinniksi tämä lopulta jäikin, vaikka toki tästä omat hyvät puolensakin löytyi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti