maanantai 24. syyskuuta 2012

Cosmopolis

Cosmopolis (2012)
Ohjaus: David Cronenberg
Käsikirjoitus: David Cronenberg
Näyttelijät: Robert Pattinson, Sarah Gadon, Paul Giamatti, Kevin Durand, Abdul Ayoola, Juliette Binoche, Emily Hampshire, Bob Bainborough, Samantha Morton, Zeljko Kecojevic, Jay Baruchel, Philip Nozuka, Mathieu Amalric, Patricia McKenzie
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 248
Pisteet: ½
Satakahdeksan minuuttia ja viisikymmentäkuusi sekuntia elämästä hukkaan.
Jotkut elokuvat ovat mestariteoksia, toiset taas Cosmopolisin kaltaisia tyhjäpäisiä paskanjauhamisia, joita katsellessa kuulee lähinnä kellon tikittävän seinällä. David Cronenberg on melko ailahteleva ohjaaja, parhaimmillaan mies osaa kyllä tehdä todella tiukkaa elokuvaa, mutta huonoimmillaan miehen tuotokset ovat äärimmäisen tylsää katsottavaa. Tämä uusin elokuva menee tuohon jälkimmäiseen sarjaan. Monet elokuvakriitikot ylistävät myös näitä miehen tylsimpiä elokuvia, sillä heidän mukaansa niissä on syvällistä sanomaa. Paskan marjat. En ole lukenut kirjaa johon elokuva perustuu, mutta jos meno on yhtä "syvällistä" kuin tässä elokuvassa niin saapa jäädä kyllä suosiolla lukematta.
Mitään juonta elokuvasta ei löydy. Robert Pattinsonin esittämä rikas pankkiiri Eric Packer lähtee eräänä päivänä luksuslimusiinillaan toiselle puolelle New Yorkia leikkauttaakseen tukkansa. Sitten ajellaan lähes koko elokuvan keston ajan mateluvauhtia kohti parturia, välillä pysähdytään juttelemaan alaisten kanssa, pannaan vakipanoa (Juliette Binoche), yritetään saada tuore vaimo (Sarah Gadon) vihdoin harrastamaan seksiä ja joudutaan keskelle mielenosoitusta, jonka aikana limusiini töhritään. Välillä joku melko nimekäs näyttelijä (mm. Jay Baruchel ja Samantha Morton) käy kertomassa jotain mukamas nerokasta maailman taloustilanteesta. Turvamiesten johtaja (Kevin Durand) varoittelee aina välillä jostakin turvallisuusuhasta, mikä ei kuitenkaan estä Ericiä menemästä kohti päämääränsä, eli parturia. Välillä Eric nousee myös ulos limusiinista syömään vaimonsa kanssa ja panemaan turvamiesjäsentä (Patricia McKenzie). Lopussa mukaan tulee myös Paul Giamattin esittämä hyyppänä. Mathieu Amalric heittää kakun naamalle. Siinäpä se. Niin ja vähän vertakin roiskittiin Cronenbergille tyypilliseen tapaan.
Pattinson ja Cronenberg aikovat tehdä myös toisen elokuvan yhdessä lähitulevaisuudessa. Tämän Cosmopolisin sijaan kannattanee katsella mieluummin Cronenbergin pojan, Brandon Cronenbergin ohjaama ensiohjaus Antiviral, jota on kehuttu melkoisesti. David saisi tehdä mieluummin lisää A History of Violencen ja Eastern Promisesin kaltaisia elokuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti