lauantai 22. syyskuuta 2012

Prometheus


Prometheus (2012)
Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Jon Spaiths, Damon Lindelof
Näyttelijät: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green, Sean Harris, Rafe Spall, Emun Elliott, Benedict Wong, Kate Dickie
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 246
Pisteet: ****
Vuosi 2089. Arkeologipariskunta Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) ja Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) löytävät Skotlannista luolamaalauksen, jossa näkyy tähtimerkintä toisesta galaksista. Vuosi 2093. Prometheus-avaruusalus on matkalla kohti LV-233-kuuta, jolta uskotaan löytyvän ihmiskunnan alkuperän. David-androidi (Michael Fassbender) on huolehtinut aluksesta sillä aikaa kun miehistö on ollut kryounessa. Miehistöä johtaa tiukkapipoinen Meredith Vickers (Charlize Theron) ja aluksen ohjaamisesta vastaa kapteeni Janek (Idris Elba). Mukana ovat myös arkeologit Shaw ja Holloway, jotka johtavat tutkimusryhmää. Shaw uskoo löytävänsä LV-233-kuusta insinööreiksi kutsumansa avaruusolennot, jotka ovat hänen uskomuksensa mukaan luoneet ihmiset tuhansia vuosia sitten. Prometheus-aluksen heidän käyttöönsä on antanut Weyland-yhtiön iäkäs miljardöörijohtaja Peter Weyland (Guy Pearce), jolla on omat intrenssinsä löytöjen suhteen. Kuuhun laskeutuessaan he löytävätkin nopeasti älyllisen elämän luomia rakennelmia, joita lähtevät tutkimaan. He löytävät kuitenkin jotakin muuta mitä olettivat, jotakin mikä vaarantaa koko ihmiskunnan tulevaisuuden.
Idea Alien-elokuvan esiosasta lähti liikkeelle vuonna 2002, jolloin 20th Century Fox-studio sai Ridley Scottin kiinnostumaan sen kehittelystä ja mahdollisesti myös ohjaamisesta. Myös jatko-osan Aliens ohjannut James Cameron kiinnostui ideasta ohjata sen jälkeen jatko-osan, jossa Alien-hirviö kohtaisi Predator-elokuvista tutun hirviön. Esiosa ei kuitenkaan edennyt mihinkään moneen vuoteen ja lopulta vuonna 2004 elokuva Alien vs. Predator tehtiin ilman James Cameronia. Fox-studio jatkoi Alienin esiosan suunnittelua ja vuonna 2009 ilmoittivat sen olevan samalla reboottaus koko Alien-elokuvasarjalle. Välillä puhuttiin kuitenkin kyseessä olevan myös suora esiosa alkuperäiselle Alienille, joten hieman ristiriitaista tietoa elokuvaprojektista oli liikkeellä vuosien saatossa. Ridley Scott halusi yhdessä vaiheessa ohjaajaksi mainoksia aiemmin ohjanneen Carl Erik Rinschin, mutta Fox-studio ei moiseen suostunut ja saivat lopulta suostuteltua Scottin itse ohjaamaan elokuvan. Jon Spaiths palkattiin tekemään käsikirjoitus, johon Damon Lindelof teki kuitenkin ennen kuvauksia vielä muutoksia. Nimeksi valittiin lopulta Prometheus, vaikka ensin oli mietinnässä myös Paradise. Kuvaukset käynnistyivät keväällä 2011 Englannissa, jossa kuvattiin sisäkohtaukset. Kesällä kuvauksia tehtiin Islannissa ja lopulta kuvaukset saatiin päätökseen loppuvuodesta Espanjassa, tosin vielä 2012 vuoden alussa tehtiin muutamia lisäkuvauksia. Kuvaukset tehtiin uusimmalla 3D-tekniikalla.
Suurin osa kohtauksista kuvattiin aidoissa lavasteissa tai kuvauspaikoilla, joita muuteltiin digitaalisesti jälkituotantovaiheessa. Elokuvasta löytyy noin 1300 digitaalitehostetta, joita tekivät mm. Weta Digital, Fuel VFX, Rising Sun Pictures ja Luma Pictures. Arthur Max suunnitteli lavasteita ja aluksia, Neal Scanlan ja Conor O'Sullivan taas vastasivat avaruusolentojen suunnittelusta. Ensi-illan lähestyessä Scott paljasti ettei elokuva ei ole suoranainen esiosa Alien-elokuville, vaan siinä käsitellään aivan uutta mytologiaa, vaikkakin se sijoittuu samaan universumiin kuin Alien-elokuvat. Otapa tuosta sitten selvää, tavallaan kyse on esiosasta ja tavallaan ei. Lähinnä tälläisiin puheisiin taitaa olla syynä se, että Fox-studio haluaa katsoa miten hyvin tämä ensimmäien Prometheus menestyy ja päättävät vasta sitten tehdäkö jatkoa ja missä muodossa. Markkinoinnissa keskityttiin lähinnä esittelemään Weyland-yhtiön luomaa David-androidia, josta tehtiin erillisiä mainoksiakin. Trailerit taas toivat mieleen alkuperäisen Alien-elokuvan, niissä jopa annettin olettaa että Alien-hirviö kaikesta huolimatta nähtäisiin elokuvassa.
Elokuvateattereihin Prometheus saapui lopulta kesäkuussa 2012. 130 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti yhteensä 391 miljoonaa dollaria. Varsin hyvin siis menestyi, ei kuitenkaan mitenkään loistavasti. Alien-hirviötä elokuvassa ei nähdä, varsinaisesti. Katsojat ja kriitikot jäivät hieman hämmentyneeksi mistä elokuvassa lopulta oli kyse. Monet odottivat näkevänsä ihan suoran esiosan Alienille, mutta kun eivät sellaista saaneet niin joutuivat poistumaan teatterista pettyneinä. Ymmärrän kyllä tälläisen tuntemuksen, mutta itse viihdyin elokuvan parissa siltikin oikein hyvin. Hyviä scifielokuvia tehdään nykyään liian vähän, joten kun jaksetaan tehdä edes jotain sinnepäin niin on helppo tykätä. Niin ja kyseessä oli tosiaankin enemmänkin scifi- kuin kauhuelokuva, eli jos odottaa näkevänsä Alienin kaltaista scifikauhua niin tulee pettymään. Elokuvan alkupuoli toimi paremmin kuin loppu, jossa tapahtumat alkoivat edetä aivan liian kiireellä ja vailla todellista järkeä. Hollywoodissa pidetään taviskatsojaa edelleen idioottina, jota varten elokuvien juonet yksinkertaistetaan liiankin yksinkertaisiksi ja tyhmiksi. Näin oli käynyt myös tässä hyvin pitkälti. Kun ne tyhmät katsojat ovat viisaampia kuin jotkut elokuvan hahmoista niin sitten on oikeasti jotain vialla. Tästä sellaisia hahmoja löytyi parikin. Miksi esim. kartoituksesta vastaava tutkimusryhmän jäsen olisi niin tyhmä, että eksyisi juuri kartoittamaansa paikkaan?
Noomi Rapace oli, kuten odotinkin, hyvä roolissaan, tosin hänenkään teoissaan ei logiikka ollut aina ihan mukana. Sigourney Weaverin roolisuorituksesta alkuperäisessä Alienissa hän jäi vielä kauaksi. Rooliin olivat ehdolla myös Anne Hathaway, Gemma Arterton, Carey Mulligan, Abbie Cornish ja Fox-studion suosikki Natalie Portman, mutta lopulta Ridley Scott sai sanoa lopullisen sanan ja halusi Rapacen rooliin. Parhaimmasta roolisuorituksesta vastasi kuitenkin Michael Fassbender, joka esitti David-androidia upean elokkaasti. Charlize Theron meinasi myös välillä varastaa shown roolissaan, mutta jäi kuitenkin hivenen ontoksi. Theronin piti alunperin näytellä pääoroolia, mutta joutui vetäytymään roolista kun Mad Max: Fury Roadin piti mennä tuotantoon, jossa hänellä on keskeinen rooli. Sen kuvaukset siirtyivät kuitenkin vuoden 2012 puolelle ja Theron sai sivuroolin kun päärooli oli mennyt jo Rapacelle. Idris Elba teki myös hyvän roolisuorituksen aluksen kapteenina. Guy Pearce oli maskeerattu vanhukseksi eikä miestä meinannut edes tunnistaa, ihan vakuuttava roolisuoritus siis. Logan Marshall-Greenin, Sean Harrisin ja Rafe Spallin hahmot oli kirjoitettu sen verran heikosti etteivät näyttelijät pystyneet heihin oikein eloa tuomaan. Kate Dickie oli aluksen lääkärin roolissa ihan ok. Muita näyttelijöitä tuskin edes huomasi.
Prometheus jättää hirveästi avoimia kysymyksiä, joihin tullaan vastaamaan jatko-osissa. Tekeillä on nimittäin jo jatko-osa, jossa tullaan näkemään ainakin Noomi Rapace ja Michael Fassbender, jotka jatkavat siinä ihmisen alkuperän selvittelyä. Ridley Scott tulee myös jatkamaan ohjaajana, ainakin näillä näkymin. Käsikirjoittaja tulee vaihtumaan, jonka myötä enimmät hölmöydet saadaan toivottavasti pois. Suunnitteilla on myös kolmas osa, joka tulisi olemaan se virallinen esiosa Alienilla ja yhdistäisi näin elokuvasarjat keskenään. Toisaalta Fox-studio voi halutessaan myös päättää aloittaa Alien-elokuvien tekemisen kokonaan alusta kolmannen Prometheus-elokuvan jälkeen, jolloin kyseessä ei siis olisikaan alkuperäisen Alienin esiosa. Saapas nähdä miten käy. 
Tästä Prometheuksesta on tulossa blu-raylle ja dvd:lle myös pidennetty versio jossain vaiheessa, mutta vielä on epäselvää milloin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti