keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Raakalaiset


Savages (Raakalaiset) (Unrated-versio) (2012)
Ohjaus: Oliver Stone
Käsikirjoitus: Shane Salerno, Don Winslow, Oliver Stone
Näyttelijät: Taylor Kitsch, Aaron Taylor-Johnson, Blake Lively, Salma Hayek, Benicio Del Toro, John Travolta, Demián Bichir, Joaquín Cosio, Emile Hirsch, Sandra Echeverria, Mía Maestro
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 278
Pisteet: ***½
Kaliforniassa asuvat ystävykset Chon (Taylor Kitsch) ja Ben (Aaron Taylor-Johnson) ovat tienanneet miljoonia kasvattamalla laadukasta kannabista jota myyvät ulkomaille. Ystävyksillä on yhteinen tyttöystävä O (Blake Lively), jota molemmat rakastavat yli kaiken. Chon on entinen Navy SEAL-sotilas joka ratkoo ongelmat luodeilla, kun taas Ben on maailmaa parantava hippi jolla riittää kuitenkin älyä myös bisneksen pyörittämiseen. Varsin pientä, mutta silti hyvin tuottoisaa huumekauppaa pyörittävä kaksikko ei ole jäänyt huomaamatta myöskään markkinoita hallitsevalta meksikolaiselta huumekartellilta, jota johtaa pahamaineinen Elena Sánchez (Salma Hayek). Tämä aikookin suostutella kaksikon liittymään kartelliinsa ja kun kaksikko ei vaikuta yhteistyökykyisiltä, Elena käskee Kaliforniassa kartellin etuja valvovan Ladon (Benicio Del Toro) kidnappaamaan O:n. Chon ja Ben eivät kuitenkaan aio tanssia Elenan pillin mukaan, vaan alkavat suunnitella miten saisivat tehtyä tuhoa kartellille ja vapautettua O:n.
Oliver Stonen parhaat elokuvat ovat 80- ja 90-luvuilta, jolloin mies ohjasi mm. elokuvat Platoon – Nuoret sotilaat, Wall Street – rahan ja vallan katu, The Doors, JFK – avoin tapaus, Taivas ja maa sekä Syntyneet tappajiksi ja onhan mies myös käsikirjoittanut sellaiset elokuvat kuin Conan Barbaari, Scarface – Arpinaama sekä Lohikäärmeen vuosi. Viime vuosilta miehen keskeisin teos on Wall Street: Money Never Sleeps, joka on kuitenkin melko kaukana Stonen parhaista tekeleistä. Tämä uusin ohjaustyö Raakalaiset nostaa hieman toivoa siitä ettei Stone vielä ihan pihalla taida ollakaan. Kyseessä on nimittäin varsin onnistunut rikosdraamatrilleri, joka muistuttaa hieman elokuvia Syntyneet tappajiksi, Scarface – Arpinaama sekä Steve Soderberghin ohjaamaa Trafficia. Shane Salernon käsikirjoitus on tehty Don Winslowin samannimisen kirjan pohjalta ja Salernon lisäksi sitä olivat kirjoittamassa myös Winslow ja Oliver Stone. Kuvaukset tehtiin loppukesästä 2011 ja ensi-iltansa elokuva sai heinäkuussa 2012. 45 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti noin 77 miljoonaa dollaria, eli oli ihan kohtuu hyvä menestys.
Taylor Kitsch ja Aaron Taylor-Johnson olivat Chonin ja Benin rooleissa yllättävänkin hyviä. Taylorhan on viime vuosina tullut tutuksi elokuvista John Carter ja Battleship, joista Stone näki jälkimmäistä noin puolisen tuntia kun se oli vielä jälkituotantovaiheessa ja päätti palkata Taylorin tähän Chonin rooliin. Aaron Taylor-Johnson taas on tunnettu pääroolistaan elokuvasta Kick-Ass, jossa esiintyi vielä nimellä Aaron Johnson. Melkoisen erilaisen roolin tekee kyllä tässä ja enpä edes tunnistanut samaksi näyttelijäksi kuin vasta jälkikäteen tarkistamalla. Jennifer Lawrencen piti näytellä alunperin O:ta, mutta joutui perumaan kun sai pääroolin Nälkäpelistä. Tilalle valittiin Blake Lively, jonka itse olisin halunnut nähdä tässä kokonaan alasti, mutta kaikkea ei näköjään voi saada. Melkoisen kilttiä menoa tämä oli alastomuuden osalta, Blaken intiimipaikkoja piiloteltiin nimittäin turhankin tehokkaasti. Tässä katsomassani unrated-versiossa oli ilmeisesti hieman enemmän kuitenkin myös paljasta pintaa, tai ainakin verta roiskui enemmän. Siltä osin meno olikin paikoin sopivan rajua, aivot mm. roiskautettiin pihalle ja ukko pistettiin palamaan. Mikään klassikko Raakalaiset ei ole, mutta ainakin viime vuosina tehdyistä elokuvista lukeutuu sinne vähän parempaan joukkoon. Niin ja katsomisen arvoinen elokuva oli jo pelkästään Benicio Del Toron hienon näyttelijäsuorituksen takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti