perjantai 16. marraskuuta 2012

Laittomat


Lawless (Laittomat) (2012)
Ohjaus: John Hillcoat
Käsikirjoitus: Nick Cave
Näyttelijät: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jason Clarke, Guy Pearce, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Dane DeHaan, Gary Oldman
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 279
Pisteet: ***½
Eletään vuotta 1931 Yhdysvalloissa, jossa kieltolaki estää alkoholin valmistamisen ja myymisen. Virginiassa Franklinin piirikunnassa kieltoa rikotaan avoimesti valmistamalla pontikkaa, jota jopa viranomaiset ostavat salapolttajilta. Bondurantin veljekset ovat alueen kovamaineisimpia salapolttajia, joille kukaan ei ryppyile. Veljeksistä nuorin on Jack Bondurant (Shia LaBeouf), joka pääsee lähinnä kuskiksi veljilleen ja haluaa kovasti todistaa osaamisensa heille. Veljeksistä vanhin on Howard Bondurant (Jason Clarke), joka koki kovia ensimmäisen maailmansodan aikana eikä pelkää sotkemasta käsiään vereen. Forrest Bondurant (Tom Hardy) on veljeksistä toiseksi vanhin ja selvisi espanjantaudista toisin kuin heidän vanhempansa. Hän uskookin olevansa kuolematon ja pyörittää toimintaa samalla asenteella.
Veljekset omistavat huoltoasemabaarin, joka toimii kulissina laittomalle liiketoiminnalle. Uudeksi tarjoilijaksi Forrest palkkaa Maggie Beaufordin (Jessica Chastain). Eräänä päivänä piirikuntaan saapuu uusi erikoisapulaisheriffi Charlie Rakes (Guy Pearce), joka vaatii osuutta kaikilta salapolttajilta tai tekee näiden elämästä vaikeaa. Forrest ei kuitenkaan suostu Rakesin vaatimuksiin, joten Bonduratin veljekset joutuvat siitä lähtien jatkamaan toimintaansa ilman viranomaisten tukea ja lisäksi Rakes alkaa etsimään heidän salaisia keittopaikkoja tuhotakseen ne. Jack päättää todistaa veljilleen osaamisensa tekemällä myyntidiilin gangsteri Floyd Bannerin (Gary Oldman) kanssa samalla kun kosiskelee saarnaajan kaunista tytärtä Berthaa (Mia Wasikowska). Hetken bisnekset kukoistavatkin, mutta lopulta veljesten on kohdattava Rakes viimeistä kertaa.
John Hillcoatin ohjaama Laittomat perustuu osittain tositapahtumiin. Bondurantin veljekset todellakin elivät 1930-luvulla Yhdysvalloissa Frankilinin piirikunnassa ja myivät pontikkaa laittomasti. Jack Bondurantin pojanpoika Matt Bondurant kirjoitti veljeksistä kirjan nimeltä The Wettest County in the World, joka julkaistiin vuonna 2008. Kirjan elokuvaoikeudet myytiin samana vuonna elokuvatuottaja Douglas Wickille ja Lucy Fisherille, jotka palkkasivat John Hillcoatin ohjaajaksi. Tämä taas houkutteli muusikkona paremmin tunnetun Nick Caven tekemään käsikirjoituksen. Hillcoat ja Cave olivat jo aiemmin tehneet yhdessä elokuvat Ghosts... of the Civil Dead ja The Proposition – Ehdotus. Pääosiin palkattiin Shia LaBeouf, Ryan Gosling, James Franco, Scarlett Johansson ja Amy Adams ja kuvausten oli tarkoitus alkaa jo vuonna 2010, mutta tuotanto jouduttiin keskeyttämään talousongelmien vuoksi. Näyttelijöistä vain Shia LaBeouf jäi jäljelle ja tämä houkutteli mukaan Tom Hardyn. Loppuvuonna 2010 talousongelmat saatiin kuntoon ja tuotanto jatkui. Alkuvuodesta 2011 palkattiin lisää uusia näyttelijöitä ja kuvaukset käynnistyivät heti sen jälkeen. Kuvauksia tehtiin Atlantan lähistöllä.
Ensi-iltansa Laittomat sai toukokuussa 2012 Cannesin elokuvajuhlilla, jossa elokuvalle taputettiin kymmenen minuuttia seisaaltaan esityksen päätyttyä. Noin 26 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti noin 51 miljoonaa dollaria, eli menestyi varsin hienosti. Ja kyseessä on tosiaankin hyvä elokuva. Sopivasti draamaa, rikollisuuden kuvausta ja väkivaltaa. Jessica Chastain näytti paljaat rintansa ja Tom Hardy ja Guy Pearce olivat kovassa vedossa Forrest Bondurantin ja Charlie Rakesin rooleissa. Hieman yllättäen elokuvan piti kasassa kuitenkin Shia LaBeoufin esittämä Jack Bondurant. Shian näyttelijäsuorituksille on aiemmin ollut helppo naureskella, tässä mies todistaa kuitenkin taitonsa aivan kuten hänen esittämänsä hahmo yrittää todistaa veljilleen osaamisensa. John Hillcoat on tietysti myös pätevämpi ohjaaja kuin Shiaa aiemmin ohjannut Michael Bay, joten eipä ihme että näyttelijäsuoritus on aivan eri luokkaa. Shia tuntuu myös hieman aikuistuneen ja haluaa selvästi kehittyä näyttelijänä. Vielä on tosin paljon petrattavaakin.
Laittomat ei ole mikään klassikkoelokuva, mutta 1930-luvun kieltolakiaikaa se kuvaa oikein mainiosti ja on tunnelmaltaan sopivan rauhallinen. Toiminnastakaan ei ole kuitenkaan puutetta. Yksi kohtaus oli oudon sekavasti leikattu eikä loppukaan ihan niin hyvä ollut kuin olisi voinut olla, mutta näistä heikkouksista huolimatta siis erittäin suositeltavaa katsottavaa. Melkein tekee mieli lähteä keittelemään metsään pontikkaa, enkä edes alkoholia juo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti