sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Total Recall (2012)


Total Recall (Extended-versio) (2012)
Ohjaus: Len Wiseman
Käsikirjoitus: Kurt Wimmer, Mark Bomback
Näyttelijät: Colin Farrell, Jessica Biel, Kate Beckinsale, Bryan Cranston, Bokeem Woodbine, Bill Nighy, John Cho, Will Yun Lee, Ethan Hawke
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 276
Pisteet: **
Elokuva joka ei tunnu miltään.
Tulevaisuudessa maasta on tullut lähes asumiskelvoton teollisuussaasteiden takia. Ainoat elinkelpoiset paikat maassa ovat Länsi-Eurooppa, joka on nykyään nimeltään Britannian Yhdistyneet Federaatiot sekä Australia, jota kutsutaan Siirtokunnaksi. Federaatiossa asuvat rikkaat johtajat perheineen ja Siirtokunnassa taas köyhät työntekijät perheineen, joista osa käy töissä Federaatiossa maan läpi rakennetun "putouksen" kautta, joka mahdollistaa matkustamisen toiselle puolelle maailmaa vain 17 minuutissa. Yksi Siirtokunnassa asuvista ja Federaatiossa työskentelevistä köyhistä on Douglas Quaid (Colin Farrell), joka kokoaa tehtaassa Federaatiolle robottipoliiseja ja on onnellisesti naimisissa Lorin (Kate Beckinsale) kanssa. Quaid näkee aina samaa unta mysteerisestä naisesta ja tietää että hänen tylsästä elämästään puuttuu jokin asia. Eräänä päivänä Quaid päättää käydä Rekall-nimisessä yrityksessä, joka tarjoaa asiakkailleen keinotekoisia muistoja eräänlaisena lomamatkana. Quaid pyytää saada muistaa olevansa toiminnan täyteistä elämää viettävä vakooja, mutta pian hän huomaa jonkin menneen pahasti pieleen kun häntä aletaan ajamaan oikeasti takaa vakoojana. Lori paljastuu Federaatiolle työskenteleväksi agentiksi ja Quaidin unista tuttu mysteerinainen nimeltä Melina (Jessica Biel) hänen todelliseksi rakastetukseen. Mutta mikä onkaan oikeasti totta ja mitkä keinotekoisia muistoja?
Paul Verhoevenin ohjaama ja Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä Total Recall – Unohda tai kuole vuodelta 1990 on hieno scifitoimintaklassikko. Vuonna 2009 ilmoitettiin että Kurt Wimmer käsikirjoittaa elokuvasta uusintaversion yhdessä Mark Bombackin kanssa. Myöhemmin James Vanderbilt vielä paranteli käsikirjoitusta, jonka pohjalta ohjaaja Len Wiseman alkoi suunnitella varsinaisia kuvauksia. Kuvernöörin virassa viimeisiä hetkiä töitä tehnyt Arnold Schwarzenegger ilmoitti olevansa kiinnostunut uusimaan roolinsa Quaidina, mutta rooliin valittiin kuitenkin Colin Farrell. Ehdolla rooliin olivat myös Tom Hardy ja Michael Fassbender. Len Wisemanin vaimo Kate Beckinsale sai Lorin roolin ja Melinan rooliin valittiin Jessica Biel. Lorin rooliin oli ehdolla myös Kate Bosworth, Diane Kruger ja Eva Mendes kun taas Melinan rooliin olivat ehdolla myös Eva Green, Rosario Dawson ja Paula Patton. Federaation pahaksi johtajaksi valittiin Bryan Cranston, vastarintajoukkojen johtajaksi Bill Nighy ja Rekall-lääkäriksi John Cho. Pienessä cameoroolissa nähdään myös Ethan Hawke, jonka osuus kuitenkin ilmeisesti poistettiin kokonaan teatteriversiosta, mutta tässä katsomassani pidennetyssä extended-versiossa hänen osuutensa on mukana.
Total Recallin uusintaversion kuvaukset aloitettiin keväällä 2011 ja saatiin päätökseen saman vuoden syksyllä. Kuvauksia tehtiin Pinewoodin studioilla Lontoossa ja Torontossa. Ensi-iltansa elokuva sai elokuussa 2012. Menestys oli ihan kohtuullinen vaikkakin kriitikot lyttäsivät elokuvan lähes yksimielisesti eikä katsojiltakaan hirveästi kehuja tullut. 125 miljoonaa dollaria maksanut Total Recall keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti 183 miljoonaa dollaria, eli pääsi selkeästi omilleen, muttei ollut siis missään nimessä iso menestys. Elokuvan suurin ongelma onkin kuivuus. Mikään ei tunnu oikeastaan miltään. Toimintaa piisasi ja meno oli näyttävää, mutta mitään elämyksiä elokuva ei tarjoillut. Ja koska kyseessä oli uusintaversio hienosta elokuvasta, ei voinut olla vertaamatta elokuvia keskenään. Oikeastaan kaikki alkuperäisen elokuvan hienous oli tässä vesitetty lähes täydellisesti. Toiminta oli nykyleffoista tuttua salamaleikkauspaskaa, Farrell ei voinut mitenkään korvata Arnoldia, ikäraja oli PG-13 eli verta ei oikeastaan nähdä ja linssiheijastukset olivat ohjaajasta tärkeämpiä kuin näytteleminen. Oikeastaan ainut positiivinen asia oli tulevaisuuden maailma, joka oli hienosti tehty. Sitä olisi mieluummin katsellut parin tunnin verran ilman mitään juonta kuin tätä kikkaretta. Niin ja kyllä, tässä oli mukana kolmitissinen nainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti