keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Urhea


Brave (Urhea) (2012)
Ohjaus: Mark Andrews, Brenda Chapman
Käsikirjoitus: Mark Andrews, Steve Purcell, Breanda Chapman, Irene Mecchi
Äänirooleissa: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters, Robbie Coltrane, Kevin McKidd, Craig Ferguson, Sally Kinghorn, Eilidh Fraser
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 273
Pisteet: ***
Kuningatar Elinor (ääniroolissa Emma Thompson) on yrittänyt kasvattaa Merida-tytärtään (ääniroolissa Kelly Macdonald) suoriutumaan kuningassuvun velvoitteista samalla tavalla kuin hän itse on niistä suoriutunut. Merida on kuitenkin kiinnostuneempi jousiammunnasta ja haluaa olla enemmän isänsä, kuningas Fergusin (ääniroolissa Billy Connolly) kaltainen rohkea soturi. Eräänä päivänä Merida saa tarpeekseen äitinsä määräilystä ja karkaa metsään, jossa kohtaa salaperäisen noidan (ääniroolissa Julie Walters). Tämä lupautuu auttamaan Meridaa ja valmistaa hänelle taikaleivoksen, jonka on tarkoitus muuttaa Elinorin luonnetta ja antaa Meridalle vapaus tehdä mitä hän haluaa. Kaikki ei kuitenkaan suju niin kuin oli tarkoitus ja pian Meridan taidot ja rohkeus joutuvat koetukselle.
Ihan hyvä Pixar-animaatio, josta tuntui kuitenkin puuttuvan se todellinen taika joka on löytynyt monesta muusta Pixar-animaatiosta. Meno muistutti oikeastaan enemmän Disneyn animaatioita, etenkin tuli mieleen Karhuveljeni Koda. Niin ja kyseessähän onkin tarkemmin ottaen Pixarin ja Disneyn yhteistuotanto. Elokuvan suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2008, jolloin nimeksi piti tulla The Bear and the Bow. Brenda Chapman oli alunperin ohjaajana, mutta Mark Andrews korvasi hänet neljä vuotta myöhemmin ja myös Steve Purcell ohjasi joitakin osuuksia. Reese Whiterspoonin piti alunperin olla Meridan ääniroolissa, mutta kun hän joutui perumaan aikatauluongelmien vuoksi niin Kelly Macdonald korvasi hänet. Elokuva sai lopulta ensi-iltansa Yhdysvalloissa 22. kesäkuuta 2012 ja menestyi melkoisen loistavasti. 185 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti miltei 534 miljoonaa dollaria. Suomessa elokuva saapui teattereihin 24. elokuuta.

Urhea ei tunnu olevan oikeastaan kummankaan animaatiostudion tuotanto, vaan on jotakin siltä väliltä. Pixarilla on omitakeinen tyyli tehdä animaatioita suurella sydämellä. Tässä sitä Pixarin sydäntä ei oikein tuntunut olevan mukana. Myös Disneyllä on paljon sydäntä mukana ainakin parhaimmissa teoksissaan. Tässä kummankaan studion sydän ei ollut oikein kunnolla mukana. Siitäkin huolimatta Urhea on katsomisen arvoinen elokuva, joka ei kuitenkaan sovellu ihan perheen pienimmille, sillä se sisältää melko synkeitä kohtauksia ja on muutenkin enemmän teini-ikäisille ja heidän vanhemmille suunnattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti