perjantai 9. marraskuuta 2012

Ted


Ted (2012)
Ohjaus: Seth MacFarlane
Käsikirjoitus: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Näyttelijät: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Seth MacFarlane, Joel McHale, Giovanni Ribisi, Patrick Warburton, Matt Walsh, Jessica Barth, Aedin Mincks, Patrick Stewart, Norah Jones, Sam J. Jones, Tom Skerritt, Laura Vandervoort, Ray Romano, Ryan Reynolds, Bretton Manley
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 275
Pisteet: ***½
Vuosi 1985. John Bennettillä (Bretton Manley) ei ole yhtään ystävää. Hän saa joululahjaksi pehmonallen ja toivoo nukkumaan mennessään että nalle heräisi eloon ja olisi hänen paras ystävänsä. Aamulla toive on yllättäen käynyt toteen ja puhumaan ja liikkumaan kykenevästä pehmonalle Tedistä (ääniroolissa Seth MacFarlane) tulee Johnin paras ystävä, ikuisesti. Vuosi 2012. Päälle kolmekymppinen John Bennett (Mark Wahlberg) viettää edelleen päivittäin laatuaikaa parhaan ystävänsä Tedin kanssa, josta on vuosien saatossa tullut kiroileva, juopotteleva, huumausaineita käyttävä ja huoria paneva pehmonalle. Heidän kanssaan asuu myös Johnin pitkäaikainen tyttöystävä Lori (Mila Kunis), joka haluaisi viedä heidän suhteensa seuraavalle tasolle, joten Tedin olisi aika muuttaa muualle ja Johnin olisi aika kasvaa aikuiseksi.
Seth MacFarlane tunnetaan parhaiten Family Guy -animaatiosarjastaan, jota tuottaa ja käsikirjoittaa sekä toimii myös useiden hahmojen äänirooleissa. Sarja on pyörinyt Yhdysvalloissa jo vuodesta 1999 lähtien, tosin sarja ehdittiin välillä lopettaakin pariin otteeseen, mutta kulttisuosion myötä sen tekemistä päätettiin jatkaa. MacFarlane on luonut myös animaatiosarjat American Dad ja The Celeveland Show, joista jälkimmäinen on Family Guyn spin-off-sarja. MacFarlanen on voinut nähdä myös juontamassa Comedy Central-tv-kanavan Roast-ohjelmaa, jossa vittuillaan eilispäivän julkkiksille kuten David Hasselhoff ja Charlie Sheen. Mies myös soittaa taitavasti pianoa ja osaa laulaa, joten eipä ihme että häntä on alkanut nähdä vähän joka paikassa. Vuonna 2013 hän juontaa Oscar-gaalan, mikä lienee jonkinlainen uran huipentuma koomikoille. MacFarlane päätti kokeilla kykyjään myös kokopitkän elokuvan ohjaajana ja tuloksena syntyi tämä Ted, joka onkin varsin hauska komedia.
Elokuvan suunnittelu aloitettiin vuoden 2011 alussa, jolloin MacFarlane kertoi tekevänsä ensimmäisen kokopitkän elokuvansa vieraillessaan Conan-showssa. Käsikirjoituksen MacFarlane kirjoitti Family Guyta kirjoittavien Alec Sulkinin ja Wellesley Wildin kanssa. Kuvaukset aloitettiin keväällä 2011. Ensi-illan piti olla alunperin vasta 13. heinäkuuta 2012, mutta kun saman studion julkaiseman G.I. Joe: Retaliationin ensi-ilta siirtyi seuraavalle vuodelle, päätettiin ensi-iltaa aikaistaa kesäkuun 29. päivälle. Menestys oli loistava, sillä Tedistä tuli kaikkien aikojen eniten kassatuloja kerännyt R-ikärajaluokan elokuva. 50 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti 496 miljoonaa dollaria.
Yksinkertainen idea ja mainio toteutus ovat menestyksen syynä. Jos taas heikkouksia lähdetään etsimään, niin juonikuvio oli melko tuttu, tai tarkemmin ottaen se romanttinen osuus siitä oli tuttuja latuja kulkeva ja melkoisen lälly. Eikä elokuvassa nähdyt ja kuullut kiroilut, huumeiden käyttö, juopottelu ja panokohtauksetkaan nyt lopulta niin hirveän ihmeellisiä olleet. Mark Wahlbergin ja Mila Kunisin näyttelijäsuorituksista myös monet löytänevät nipotettavaa. Giovanni Ribisin esittämän Donnyn olisin jättänyt poikansa kanssa kokonaan pois elokuvasta, jotenkin liian Yksin kotona-tyylinen juonikuvio oli heidän osuutensa ja aivan liian ennaltava arvattavan lapsellinen. Heikkouksista huolimatta Ted on kuitenkin mainio komedia, jolle ollaan jo suunnittelemassa jatko-osaa. Niin ja olihan tässä itse Flash Gordon eli Sam J. Jones. Jo oli aikakin että mies saa ansaitsemaansa kunniaa "loistavasta" roolisuorituksestaan Flash Gordon-elokuvassa.

1 kommentti:

  1. Itse pidin tästä elokuvasta erittäin paljon, sillä Ted on suhteellisen makabeeri elokuva. Siinä on sekä lastenohjelmallisia vaikutteita itse Ted -hahmossa ja sen takia tuo kyseineen juoppokarhu onkin hyvin sympaattinen antisankari, joka juopottelee, käyttää huumeita ja absurdisti saa kaikki naiset parmmin, kuin James Bond tai jopa Austin Powers.

    VastaaPoista