lauantai 24. marraskuuta 2012

Moonrise Kingdom


Moonrise Kingdom (2012)
Ohjaus: Wes Anderson
Käsikirjoitus: Wes Anderson, Roman Coppola
Näyttelijät: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Bob Balaban, Harvey Keitel
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 282
Pisteet: ****½
Eletään vuotta 1965 New Penzancen saarella Uudessa-Englannissa Yhdysvalloissa, jonne on pian iskemässä hurrikaani. 12-vuotias orpo Sam Shakusky (Jared Gilman) karkaa partioleiriltä. Partiojohtaja Ward (Edward Norton) hälyttää paikallispoliisi Sharpin (Bruce Willis) johtamaan etsintöjä. Pian selviää että Sam on karannut saarella asuvan samanikäisen Suzy Bishopin (Kara Hayward) kanssa ja he rakastuvat pakomatkansa aikana. Suzyn lakimiesvanhemmat Laura (Frances McDormand) ja Walt (Bill Murray) aikovat kuitenkin erottaa rakastavaiset toisistaan.
Hieno elokuva jälleen Wes Andersonilta. Moonrise Kingdom on romanttinen draamakomedia, johon Anderson on kerännyt jälleen aiemmista elokuvistaan tuttuja tähtinäyttelijöitä, kuten Bill Murrayn ja Jason Schwartzmanin. Tällä kertaa mukaan on saatu myös liuta uusia tähtinäyttelijöitä, kuten Bruce Willis, Edward Norton ja Frances McDormand. Heistä parhaimman roolisuorituksen tekee Bruce Willis, joka ei turhia peittele vanhuuttaan. Bill Murrayn rooli jäi tällä kertaa melkoisen pieneksi, mutta hienosti hänkin roolistaan jälleen selviytyi. Elokuvan todelliset tähdet ovat kuitenkin Jared Gilman ja Kara Hayward, joille molemmille tämä oli ensimmäinen elokuvarooli. Molemmat ovat syntyneet vuonna 1998 ja ainakin tämän elokuvan perusteella heissä on ainesta hyviksi näyttelijöiksi. Kara onkin jo saanut roolin myös toisesta elokuvasta ja Jared kuvailee kuulemma toimintapainotteisia videoita. Molempien näyttelijäsuorituksia oli kyllä ilo katsella.
Wes Anderson käsikirjoitti elokuvan yhdessä Roman Coppolan kanssa, joka on ohjaaja Francis Ford Coppolan poika. Roman käsikirjoitti Wesin kanssa myös elokuvan The Darjeeling Limited, jonka Wes myös ohjasi vuonna 2007. Moonrisen Kingdomin kuvaukset aloitettiin keväällä 2011 ja saatiin päätökseen saman vuoden kesäkuussa. Ensi-iltansa elokuva sai Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2012. Kriitikot ovat tykänneet kovasti ja niin myös yleisö. Noin 16 miljoonaa dollaria maksanut elokuva onkin kerännyt kassatuloja maailmanlaajuisesti noin 65 miljoonaa dollaria, mikä on aikamoisen loistava saavutus. Andersonin seuraava elokuva tulee olemaan vuonna 2014 valmistuva The Grand Hotel Budapest.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti