lauantai 15. syyskuuta 2012

Street Fighter


Street Fighter (1994)
Ohjaus: Steven E. de Souza
Käsikirjoitus: Steven E. de Souza
Näyttelijät: Jean-Claude Van Damme, Raul Julia, Ming-Na, Byron Mann, Damian Chapa, Kylie Minogue, Roshan Seth, Wes Studi, Grand L. Bush, Peter Navy Tuiasosopo, Jay Tavare, Andrew Bryniarski, Gregg Rainwater, Miguel A. Núñez Jr., Robert Mammone, Kenya Sawada, Benny Urquidez
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 237
Pisteet:
Lapsellisen huono elokuvaversio Street Fighter-taistelupeleistä.
AN-armeijan komentaja eversti William F. Guile (Jean-Claude Van Damme) yrittää selvittää missä päin Shadaloonia vihollisjoukkoja komentava kenraali M. Bison (Raul Julia) piilottelee panttivangiksi ottamiaan viittätoista ihmistä, joiden avulla vaatii 20 miljardin dollarin lunnaita länsimailta tai hän tappaa vangit. Apuna Guilella on brittiläinen tiedustelija Cammy White (Kylie Minogue) ja alkuperäisamerikkalainen T. Hawk (Gregg Rainwater). Guile saa kiinni Bisonille aseita toimittavan Viktor Sagatin (Wes Studi) ja tämän laittoman häkkitaistelija Vegan (Jay Tavare) ja pyytää avukseen näitä huijanneet kaverukset Ryu Hoshin (Byron Mann) ja Ken Mastersin (Damien Chapa), joiden avulla pääseekin Bisonin jäljille. Bisonin perässä on myös uutisreportteri Chun Li Zang (Ming-Na) apunaan entinen nyrkkeilijä Balrog (Grand L. Bush) ja entinen sumopainija Edmond Honda (Peter Tuiasosopo). Bisonin vankina olevasta Carlos Blankasta (Robert Mammone) taas ollaan tekemässä täydellistä tappokonetta intialaisen tiedemies Dhalsimin (Roshan Seth) vastusteluista huolimatta.
Steven E. de Souzan ohjaama ja käsikirjoittama Street Fighter perustuu samannimisiin suosittuihin Capcomin tekemiin taistelupeleihin, etenkin pelisarjan osiin Street Fighter II ja Super Street Fighter II. Kuvaukset tehtiin pääosin Australiassa, muutama ulkokuvaus myös Thaimaassa. Ensi-ilta oli jouluna 1994 ja kassatuloja 35 miljoonaa dollaria maksaneelle elokuva kertyi maailmanlaajuisesti lähes 100 miljoonaa dollaria. Varsin isosta menestyselokuvasta oli siis kyse, vaikka kriitikot ja suurin osa katsojista elokuvan melko yksimielisesti haukkuivatkin. Haukkuihin on helppo yhtyä, varsin paskasta elokuvasta on siis kyse. Meno on lapsellisen hölmöä, kuvaus ja editointi paskaa, taistelukohtaukset munattomia ja näyttelijäsuoritukset nolostuttavia. Syöpää sairastanut Raul Julia kuoli ennen kuin elokuva valmistui, joten tämä jäi hänen viimeiseksi elokuvakseen. Teho-osastosta paremmin tunnettu Ming-Na ja laulajana paremmin tunnettu Kylie Minogue olivat 90-luvulla kuuman näköisiä, mutta tässä rooleissaan varsin huonoja.
Van Damme yritti 2000-luvulla tehdä elokuvalle jatko-osan, mutta eipä siitä lopulta mitään tullut. Kristin Kreuk nähtiin kyllä Chun Li Zangin hahmona elokuvassa Street Fighter: The Legend of Chun-Li vuonna 2009, joka oli yhtä paska kuin tämäkin, vielä on siis kunnollinen elokuvaversio tekemättä Street Fighter-taistelupeleistä. Animaatioversioita en tosin ole nähnyt. Eipä muistakaan taistelupeleistä tosin mitään kummoisia elokuvia olla tehty, Mortal Kombat taitanee olla paras. Vai unohdinkohan jonkun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti