tiistai 1. toukokuuta 2012

Tarzan ja viidakkokansa


Tarzan Triumphs (Tarzan ja viidakkokansa) (1943)
Ohjaus: Wilhelm Thiele
Käsikirjoitus: Roy Chanslor, Carroll Young
Näyttelijät: Johnny Weissmuller, Johnny Sheffield, Frances Gifford, Stanley Ridges, Sig Ruman, Philip Van Zandt, Rex Williams, Pedro de Cordoba
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 120
Pisteet: ***
Tarzan vastaan natsit.
Janen ollessa Englannissa, joutuvat Tarzan (Johnny Weissmuller) ja poika (Johnny Sheffield) pärjäämään keskenään. Samaan aikaan toinen maailmansota on käynnistynyt ja natsit tavoittelevat maailman herruutta. Yksi natsien laskuvarjo-osasto saapuu Tarzanin kodin lähelle valloittamaan Palandrian tarunhohtoisen kaupungin saadakseen etulyöntiaseman Afrikan sotarintamalla. Palandrian prinsessa Zandra (Frances Gifford) saapuu pyytämään Tarzanilta apua, mutta tämä kieltäytyy koska ei halua sekaantua muiden asioihin. Mutta kun natsit sieppaavat pojan, lähtee myös Tarzan lopulta taistoon natseja vastaan apunaan uskollinen Cheetah-simpanssi.
MGM tuotti kuusi mainiota Tarzan-elokuvaa vuosina 1932-1942. Janea esittänyt Maureen O'Sullivan sai tarpeekseen Tarzan-elokuvista Tarzan's New York Adventure myötä ja kun elokuvien tekijänoikeudet siirtyivät sen jälkeen RKO Picturesille, jättäytyi Maureen kokonaan pois elokuvasarjasta ja pysyi MGM:llä. Johnny Weissmuller, Johnny Sheffield ja Cheetah-simpanssi siirtyivät RKO:n leipiin ja jatkoivat elokuvasarjaa vielä kuudella elokuvalla. Tämä Tarzan Triumphs oli RKO:n ensimmäinen tuotos, jossa Janen poissaolo kerrottiin kirjeen muodossa. Juonellisesti tämä ei ole mikään ongelma, mutta Janen poissaolo näkyy ja tuntuu kyllä elokuvan tunnelmassa. Frances Giffordin esittämä Zandra yrittää korvata tätä tunnelmaa, mutta ei siihen kyllä pysty.
Natsiaihekin jäi lopulta aika laimeaksi. Tarzan tosin tappaa natseja ihan mukavasti, mutta ilmeisesti elokuvan tekoaikana natseista tiedettiin vielä aika vähän, sillä näiden asusteet olivat tässä aika köyhän näköisiä. Hakaristi sentään nähtiin taustalla, mutta muutoin sotilaat olivat melko tavanomaisen näköisiä. Cheetah-simpanssistakaan ei saatu hirveästi irti, tosin ampui hän yhdessä kohtauksessa natsia konekiväärillä. Ei tämä siis mikään Weissmuller-kauden paras Tarzan-elokuva ole, paremminkin sieltä heikoimmasta päästä. Tosin pitää katsella tämän jälkeen tehdyt tuotannot uudestaan ja katsoa sitten onko niistä joku vielä tätäkin huonompi. Mutta ihan katsottava Tarzan-elokuva tämä on siltikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti