maanantai 7. toukokuuta 2012

Sherlock Holmes: A Game of Shadows


Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)
Ohjaus: Guy Ritchie
Käsikirjoitus: Michele Mulroney, Kieran Mulroney
Näyttelijät: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Rachel McAdams, Jared Harris, Stephen Fry, Paul Anderson, Kelly Reilly, Geraldine James, Eddie Marsan
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 125
Pisteet: ****
Hieman parempi kuin ensimmäinen osa.
Vuosi 1891. Pommi-iskut koettelevat rauhaa Euroopassa. Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) on varma että iskujen takana on professori Moriarty (Jared Harris), mutta hänellä ei ole pitäviä todisteita miehen syyllisyydestä. Kun Holmes estää Moriartyn lähettämää salamurhaajaa tappamasta mustalaisennustaja Simzan (Noomi Rapace), ottaa Moriarty seuraaviksi kohteikseen Holmesin luotettavimman ystävän, tohtori Watsonin (Jude Law) ja tämän tuoreen morsiamen Maryn (Kelly Reilly). Holmesin ja Watsonin onkin lähdettävä yhdessä Simzan kanssa selvittämään mitä Moriarty oikeasti juonii ja samalla yrittää löytää Simzan kadoksissa oleva veli. Apua kumppanukset saavat myös Simzan mustalaistovereilta ja Holmesin veljeltä Mycrfotilta (Stephen Fry). Mutta lopulta vain Holmes voi pysäyttää Moriartyn aikeet.
Guy Ritchien ohjaama Sherlock Holmes oli varsin viihdyttävä elokuva, mutta jokin siinä tuntui olevan pielessä tai puuttuvan. Tämä toinen osa parantaakin hieman siitä ja on kokonaisuutena eheämpi Sherlock Holmes-elokuva. Hahmoa nykyaikaistettiin aika reilusti ensimmäisessä osassa ja Robert Downey Jr. esitti roolia siinä oikein kivan leikkisästi. Jude Law oli myös varsin toimiva Watsonin roolissa, kuten myös Rachel McAdams Irene Adlerin roolissa. Mutta juoni jäi siinä kuitenkin lopulta aika laiskaksi ja meno oli turhankin sekavaa. Tässä toisessa osassa meno on paikoin kyllä myös hieman sekavaa, mutta kuitenkin selkeämpää. Professori Moriarty oli taustapiruna jo ensimmäisessä osassa, mutta häntä ei missään vaiheessa näytetty muuten kuin varjoissa lymyävänä mysteerimiehenä. Tässä roolia esittää Jared Harris varsin toimivasti. Holmesin ja Moriartyn välinen kissa- ja hiirileikki oli oikein mainiota katsottavaa, etenkin aivan lopussa. Jude Law jatkaa jälleen Watsonina, Kelly Reilly Marynä, Eddie Marsan tarkastaja Lestradena ja Rachel McAdams nähdään myös Irene Adlerin roolissa. Moriartyn lisäksi uusina hahmoina nähdään Stephen Fry Holmesin nakuilevana Mycroft-veljenä, Noomi Rapace veljeään etsivänä mustalaisennustajana ja Paul Anderson ex-sotilas Moranina.
Parhaiten elokuvassa toimi Holmesin ja Watsonin väliset temmellykset, Holmesin ja Moriartyn välienselvittely ja Holmesin huumorikohtaukset. Etenkin huvitti kun Holmes joutui ratsastamaan pienellä ponilla. Peruskliseisestä vaelluskohtauksesta saatiin jotain uutta ja yllättävää irti pienellä huumorilisäyksellä. Guy Ritchie tuntuukin löytäneen oman juttunsa näiden Sherlock Holmes-elokuvien myötä ja toivottavasti parantaa jatko-osissa entisestään. Holmeshan on hahmona jo sellainen että vaikea siitä on kovin paskaa elokuvaa aikaiseksi edes saada. Eivät nämä Ritchien ohjaukset kuitenkaan missään nimessä parhaiden Holmes-tekeleiden joukkoon lukeudu. Arthur Conan Doylen kirjat ja etenkin Jeremy Brettin tähdittämä tv-sarjaversio ovat edelleen niitä parhaita. Tosin itselleni kyseinen tv-sarja on paremmin tuttu kuin kirjat, pitäisikin lukea niitä enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti