torstai 24. toukokuuta 2012

The Grey - Suden hetki

The Grey (The Grey – Suden hetki) (2011)
Ohjaus: Joe Carnahan
Käsikirjoitus: Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers
Näyttelijät: Liam Neeson, Frank Grillo, Dermot Mulroney, Dallas Roberts, Joe Anderson, Nonzo Anozie, James Badge Dale, Ben Bray, Anne Openshaw
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 139
Pisteet: ***½
Odotuksiin nähden aika kova pettymys, vaikka ihan hyvä elokuva olikin.
Alaskan talvisessa erämaassa öljynporausfirmalle työskentelevät miehet ovat lähdössä kahden viikon lomalle kohti etelää. Heitä kuljettava lentokone kuitenkin putoaa huonossa säässä ja hengissä selviää vain kahdeksan miestä. Yksi heistä on metsästäjä John Ottway (Liam Neeson), joka ampuu työmiesten kimppuun hyökkääviä susia työkseen ja tuntee kyseisten eläinten tavat ja osaa myös kunnioittaa niitä. Pelkän kylmästä selviämisen lisäksi miesten onkin selviydyttävä myös harmaasusilta, jotka alkavat hyökkäillä heidän kimppuunsa pian onnettomuuden jälkeen. John lähtee johdattamaan heitä turvaan, vaikkei oikeasta suunnasta ole edes varmuutta. Kaikki tuntuvat luottavan Johniin, paitsi Diaz (Frank Grillo), joka kyseenalaistaa hänen johtajuuden. Taistelu elämästä ja kuolemasta voi alkaa.
Joe Carnahin ohjaaman The Greyn traileri on yksi viime vuosien upeimmista ja nostattikin odotukset elokuvaa kohtaan melkoisen korkealle, liiankin korkealle. Jos elokuva olisi ollut trailerin veroinen, olisi kyseessä todella loistava teos. Harmittavasti kyseinen traileri antoi elokuvasta kuitenkin melko väärän kuvan. Trailerihan lupaili kyseessä olevan selviytymisleffa miehille ilman turhia itkuja, tosin unohtamatta myöskään miehen herkkää puolta. Susitoimintakin vaikutti trailerin perusteella todella eeppiseltä, varsinkin trailerin lopussa nähty Neesonin ja suden kohtaaminen. No, varsinainen elokuva on melkoisen hidastempoinen, jopa taiteellinen selviytymisleffa, jossa trailerin tiukasta tunnelmasta ei ole hirveästi tietoakaan. Välillä meno on kyllä tiukkaakin, mutta tempo ei vaan noussut tarpeeksi korkealle. Liam Neesonin esittämä hahmokin oli traileriin nähden huomattavasti nössömpi tapaus. Traileri antoi elokuvasta jopa naurettavan hauskan kuvan, mutta itse elokuvasta tätäkään puolta ei löytynyt. Meno oli melko vakavissaan tehtyä, ehkä liiankin.
Elokuvan kuvaus oli paikoin turhan sekavaa. Sama ongelma oikeastaan vaivasi kuin Carnahin aiempaa elokuvaa, The A-Teamia, joka oli hirvittävä sekasotku etenkin kuvauksen osalta. Ihan yhtä pahasti tässä ei oltu mokattu kuvauksen osalta kuitenkaan, mutta aika monessa kohtauksessa se olisi saanut olla vakaampaa. Toisaalta Carnahan tavoittelikin selvästi aika rosoista fiilistä, joten siinä mielessä vähän heiluvampi kuvaus on tavallaan paikallaan. Rosoisuus näkyi myös siitä, että kuvauksia oltiin tehty oikeasti karuissa oloissa, jopa 40 asteen pakkasissa. Kylmyys tuntui lähes kotisohvalla asti, no ehkei kuitenkaan, mutta itse ainakin arvostan kun tehdään vaativimmissa oloissa eikä missään studioon rakennetussa lavasteessa. Sudet eivät olleet hirveän realistisia, varsinkaan käytökseltään. Hyökkäämistä ihmisten kimppuun selitetään pesän läheisyydellä, mutta eipä hirveästi vakuuta. Toteutuskaan ei ollut kovin onnistunut susien osalta. Tietokoneella luodut susihukat erottuivat aika selkeästi taustasta epärealistisina olentoina. Muutamassa kohdassa oltiin toisaalta onnistuttu hyvinkin ja onhan noita nähty huomattavasti paskemminkin toteutettuna, eli ei suurta purnaamista kuitenkaan lopulta susien suhteen. Niin ja se eeppinen taistelu Neesomin ja suden välillä trailerin lopusta? No, sehän löytyy elokuvasta, muttei sellaisena kuin odotin.
Yhteenvetona voi todeta että olisi oikeastaan kannattanut jättää traileri katsomatta, sillä se nosti odotukset liiankin korkealle ja varsinainen elokuva oli pettymys monellakin tapaa. The Grey on siltikin ihan suositeltava selviytymisleffa, jota ei kannata katsella liian tosikkona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti