maanantai 7. toukokuuta 2012

Sanctum


Sanctum (2011)
Ohjaus: Alister Grierson
Käsikirjoitus: John Garvin, Andrew Wight
Näyttelijät: Richard Roxburgh, Ioan Gruffudd, Rhys Wakefield, Alice Parkinson, Dan Wyllie, Christopher Baker, Nicole Downs, Allison Cratchley, Cramer Cain
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 126
Pisteet: ***½
Jänskä selviytymisseikkailu.
17-vuotias Josh (Rhys Wakefield) saattaa tutkimusmatkoja rahoittavan miljonääri Carl Hurleyn (Ioan Gruffudd) ja tämän tuoreen tyttöystävä Victorian (Alice Parkinson) Papua-Uudessa-Guineassa sijaitsevalle Esa'Alan luolastoon, joka on maailman suurin tutkimaton luolasto. Joshin isä Frank McGuire (Richard Roxburgh) on yksi maailman parhaista luolasukeltajista, jonka tutkimuksia Carl rahoittaa ja saapuu siis nyt seuraamaan miten työt edistyvät. Sattumoisin Frank löytääkin juuri uuden tunnelin, jota kautta olisi mahdollista päästä etenemään luolaston läpi kenties aina merelle saakka. Joshia isän tutkimukset eivät voisi kuitenkaan vähempää kiinnostaa. Heidän ollessaan alhaalla luolastossa, puhkeaa myrsky, joka tulvii sadevedet alas ja tukkii ulospääsyn. Pelastuspartiota ei ole tulossa, joten ei auta siis muu kuin sukeltaa vasta löydettyyn tunneliin ja etsiä ulospääsy merelle asti.
James Cameronin tuottama Sanctum perustuu Andrew Wightin (joka kuoli helmikuussa 2012 helikopterionnettomuudessa) kokemuksiin kun hän jäi kahdentoista muun luolasukeltajan kanssa ansaan kahdeksi päiväksi Australiassa kun luolan suuaukko sortui myrskyn seurauksena. Elokuva ei siis pohjaudu suoranaisesti tositapahtumiin vaikka niin elokuvaa mainostetaankin. Elokuva kuvattiin kyllä Australiassa, mutta juoni sijoittuu Papua-Uuteen-Guineaan, jossa Esa'Alan luolasto todellakin sijaitsee ja on edelleen osin tutkimaton. Elokuvan juoni on melkoisen ennalta-arvattava, mutta siitäkin huolimatta viihdyttävä ja ennen kaikkea jännittävä. Tälläisiä selviytymisleffoja jaksaa katsella lähes aina, olipa hahmot ja juoni kuinka kliseisiä tahansa. Tässä kliseitä riitti, mutta näyttelijäsuoritukset eivät onneksi olleet ihan pahimmasta päästä, joten senkin takia tämän jaksoi katsella oikein mainiosti.
Näyttelijöistä parhaiten selviytyivät Frankia esittänyt Richard Roxburgh, Georgea esittänyt Dan Wyllie ja kohtuu hyvin myös miljonääri-Carlia esittänyt Ioan Gruffudd, joka tunnetaan paremmin Fantastic Four-elokuvien Reed Richardsina. Rhys Wakefieldin esittämä Josh oli aluksi melkoisen kusinen kakara, mutta loppua kohti paransi hänkin näyttelijäsuoristustaan. Alice Parkinson vetäisi kohtuu hyvin pakollisen muijaroolin. Sanctum kuvattiin James Cameronin Avataria varten kehittämällä 3D-tekniikalla, mutta tuosta puolesta en osaa sanoa mitään kun katselin ihan tavisversion, eli kaksiulotteisena. En kyllä mitään kolmatta ulottuvuutta tähän tarvinnut. Ihan mukavasti tässä oli ahtaanpaikan ja vedessä olemisen tunnetta muutenkin. Itse en kyllä moisiin luoliin lähtisi mistään hinnasta, kuolisinkin heti kun en osaa edes uida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti