lauantai 19. toukokuuta 2012

Act of Valor


Act of Valor (2012)
Ohjaus: Mike McCoy, Scott Waugh
Käsikirjoitus: Kurt Johnstad
Näyttelijät: Anonyymejä Navy SEAL-sotilaita, Jason Cottle, Alex Veadov, Roselyn Sanchez, Nestor Serrano, Ailsa Marshall
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 136
Pisteet: ***
Pökkelöistä draamaosuuksista huolimatta ihan suositeltava toimintaleffa, jonka pääosassa on oikeita Navy SEAL-sotilaita.
Huumesalakuljettaja Christoa (Alex Veadov) Filippiineillä tarkkailevat CIA-agentit Walter Ross (Nestor Serrano) ja Morales (Roselyn Sanchez) paljastuvat ja Morales otetaan vangiksi. Yhdysvaltain Navy SEAL-erikoisjoukot lähettävät SEAL Team 7 -ryhmänsä pelastamaan Moralesin. Ryhmää johtaa pian isäksi tuleva luutnantti Rorke (Anonyymi Navy SEAL-sotilas), jonka kakkosmies on kersantti Dave (Anonyymi Navy SEAL-sotilas). Kaksikko on omistanut elämänsä pahojen ihmisten kiinnisaamiseen ja ovat valmiita antamaan oman henkensä omia suojellakseen. Filippiinien operaation jälkeen heille selviää, että Christo on osallisena mahdollisessa terroristi-iskussa Yhdysvaltoihin, jonka takia heidän on saatava kiinni Christon terroristiystävä Abu Shabal (Jason Cottle) Jihad-taistelijoineen. Jahti kuljettaa heidät Afrikan kautta Meksikoon.
Mike McCoy ja Scott Waugh tekivät vuonna 2007 Yhdysvaltain laivastolle videon, johon saivat mukaan oikeita Navy SEAL-erikoisjoukkojen sotilaita. He saivat idean tehdä kokopitkän elokuvan, jossa käytettäisiin myös oikeita sotilaita. Ensin päärooleihin oli tarkoitus ottaa näyttelijöitä, mutta pian tuli selväksi, että vain oikeat erikoisjoukkojen sotilaat voisivat näytellä keskeisiä rooleja realistisesti. Sotilaiden nimiä ei kuitenkaan saanut julkaista, joten heidän nimiään ei löydy lopputeksteistä laisinkaan. Kyseessä on siis ihan aitoja sotilaita, jotka tekevät vastaavia hommia kuin tässä elokuvassa ympäri maailmaa. Kaksi heistä esittää elokuvan päärooleja, Davea ja Rorkea. Heillä ei selvästikään ole juurikaan käsitystä näyttelemisestä, sillä miehet ovat rooleissan varsin pökkelöitä. Toimintakohtauksissa heidän taidot tulevat kuitenkin ilmi ja niiltä osin elokuva toimiikin melkoisen hyvin. Toimintaosuudet on myös kuvattu varsin onnistuneesti pienikokoisilla Canonin digijärjestelmäkameroilla, pääasiassa Canon EOS 5D Mark II-kameroilla. Kamerat pysyvät sotilaiden mukana heidän hypätessään lentokoneista, vedessä ollessaan ja taisteluiden keskellä. Siinäpä jo riittävästi syitä elokuvan katsomiseen. Ainakin jos toiminta kiinnostaa.
Elokuvan juoni oli melkoisen hapero, mutta eipä siihen toisaalta mitään ihmeellisiä lisäyksiä olisi tarvittu. Tapahtumat olisi kuitenkin kannattanut kuvata mieluummin juuri niin realistisesti kuin mahdollista, eli ilman hidastuksia ja ylidramatisointia. Välillä nähtiin paljon aitoja Navy SEALien käyttämiä tekniikoita, joita olisi katsonut mieluusti vieläkin yksityiskohtaisemmin. Valitettavasti draamapuoli oli sitä tyypillistä sotilaspropagandaa, eli Lähi-Itä paha ja USA hyvä. Toisaalta ei tämä ihan sieltä pahimmasta päästä ole propagandan osalta. Oikeiden Navy SEAL-sotilaiden lisäksi tästä löytyi toki muutama näyttelijäkin, kuten Roselyn Sanchez, Nestor Serrano ja pahisrooleissa nähtävät Jason Cottle ja Alex Veadov. Aika heikkoja olivat hekin rooleissaan, joten ongelmat johtuivat selvästi myös huonosta näyttelijän ohjaamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti