tiistai 8. toukokuuta 2012

Shanghai


Shanghai (2010)
Ohjaus: Mikael Håfström
Käsikirjoitus: Hossein Amini
Näyttelijät: John Cusack, Gong Li, Chow Yun-Fat, David Morse, Ken Watanabe, Franka Potente, Jeffrey Dean Morgan, Benedict Wong, Rinko Kikuchi, Andy On
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 127
Pisteet: ***
Paul Soames (John Cusack) on amerikkalainen toimittaja, joka on lisäksi myös vakooja. Hän saapuu Shanghaihin vuonna 1941. Toinen maailmansota on käynnissä Euroopassa ja japanilaiset ovat myös hyökkäilleet ympäri Aasiaa, mukaanlukien Kiinaan. Shanghai on yksi harvoista kaupungeista, jossa sota ei näy vielä ainakaan taisteluiden muodossa. Amerikkalaiset, saksalaiset ja japanilaiset ovat sulassa sovussa kaupungissa, ainakin pintapuolisesti. Kiinalaisten vastarintaliike käy tosin jo taistelua kaupungissa oleilevia japanilaisia vastaan. Paul tuli tapaamaan vanhaa ystäväänsä Conneria (Jeffrey Dean Morgan), jonka kuulee murhatun samana päivänä jona heidän piti tavata. Hän alkaa etsiä murhaajia ja pääsee salaisuuden jäljille. Hän tutustuu myös paikallisen triadpomo Anthony Lan-Tingin (Chow Yun-Fat) vaimoon Annaan (Gong Li), johon rakastuu. Annalla on kuitenkin omat salaisuutensa.
Ihan ok draamajännäri. Tälläisiä elokuvia on tehty varsin runsaasti ja juonikuvio sekä hahmot ovat usein aika samanlaisia. Mitään kovin yllättävää tämä ei siis tarjoile, sellaista perusmenoa ihan hyvillä näyttelijäsuorituksilla. Aihe oli jo itsessään sen verran kiinnostava että tämä oli helppo katsella yhdeltä istumalta alusta loppuun. Mutta olisi tämä kyllä tarvinnut jotain piristysruisketta ollakseen ihan aidosti hyvä elokuva. Tälläisissä elokuvissa usein näkee sentään melko runsaasti paljasta pintaa, mutta tästä puuttui se puoli lähes täysin. Turhan kilttiä menoa siis ainakin siinä mielessä. Gong Lin ja John Cusackin välisissä kohtauksissa oli kyllä ihan lupaavaa hehkua, mutta sänkyyn asti ei valitettavasti missään vaiheessa päästy. Chow Yun-Fat joutui tyytymään aseilla ampumiseen pariin otteeseen ja pariin ihan hyvään näyttelykohtaukseen, muuten hänet jätettiin aivan sivuhahmoksi. Sääli ettei länsimaiset ohjaajat osaa käyttää hänen näyttelijälahjojaan oikeasti hyödyksi vaan aina mennään näillä samoilla perusjutuilla. Miehen karisma tuli tästäkin hyvin esille, mutta eipä ollut mitään mahdollisuuksia tuollaisessa roolissa enempiä tehdä.
Shanghai piti kuvata Shanghaissa mutta aiheensa vuoksi kuvaukset jouduttiin siirtämään Thaimaahan ja Englantiin. 50 miljoonaa dollaria maksanutta elokuvaa ei olla esitetty laisinkaan amerikkalaisissa teattereissa ja kassatulot ovatkin jääneet maailmanlaajuisesti vain reiluun 7 miljoonaan dollariin. Floppielokuva siis kyseessä ainakin taloudellisesti, mutta ei kuitenkaan mikään paska leffa missään nimessä. Ihan katsottava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti