lauantai 12. toukokuuta 2012

Flying Swords of Dragon Gate


Long men fei jia (Flying Swords of Dragon Gate) (2011)
Ohjaus: Tsui Hark
Käsikirjoitus: Tsui Hark
Näyttelijät: Jet Li, Zhou Xun, Chen Kun, Li Yuchun, Kwai Lun-Mei, Fan Siu-Wong, Mavis Fan, Wu Di, Zhuang Guoqi, Li Yuan, Gordon Liu, Zhang Xinyu
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 130
Pisteet: ***
Rakastettuaan, miekkamies Zhou Huai'ania (Jet Li) etsivä miekkanainen Ling Yanqiu (Zhou Xun) pelastaa pakomatkalla olevan hovinaisen (Mavis Fan) ja vie tätä turvaan rajan toiselle puolelle. Välissä on kuitenkin Lohikäärmeen portin majatalo, jonka kautta heidän on mentävä. Paikka tunnetaan mm. ohikulkijoiden lihaa sisältävästä ruokalistastaan, joten on syytä olla varuillaan. Paikka kuhisee myös taidokkaita miekkamiehiä ja naisia, kuten mongoliprinsessa (Kwai Lun-Mei) miehineen. Hovinaisen kannoilla olevat eunukki Yu Huatianin (Chen Kun) lähettämät joukot saapuvat myös majataloon, kuten myös poikamaisesti käyttäytyvä miekkanainen Gu Shaotang (Li Yuchun) ja tämän aisapari, Yu Huatianilta kovasti näyttävä Wind Blade (myöskin Chen Kun). Lopulta myös Zhou Huai'an saapuu paikalle taistelemaan Yu Huatiania vastaan. Lähestymässä on myös kuudenkymmenen vuoden välein toistuva supermyrsky, joka paljastaa aavikon salaisuuden.
Kun Tsui Hark ilmoitti tekevänsä New Dragon Inn elokuvasta (ja aiemmin valmistuneesta Dragon Inn elokuvasta) eräänlaisen uusintatulkinnan ja vieläpä 3D:nä, olin aika innoissani, en tosin 3D:n takia. Ja kun pääosaan Hark sai houkuteltua viimeksi Harkin ohjaamista elokuvista Once Upon a Time in China III:ssa nähty Jet Li, niin odotukset nousivat tämän elokuvan osalta aika korkeiksi. Valitettavasti lopputulos ei hirveitä hurraa huutoja herätä. Ihan ok wuxia-leffa kyseessä, mutta miltei se on pilattu huonoilla tietokonetehosteilla ja liian löysällä juonikuviolla. Hahmoja oli liikaa ja juonesta olisi pitänyt tehdä huomattavasti yksinkertaisempi. Jet Lin esittämä hahmo jäi liikaa sivuhahmoksi juonen kannalta, eikä Jet kyllä mitenkään hyvin roolistaan edes suoriudu. Väsymys paistaa läpi ja taistelutkin on tehty pääosin vihreää kangasta vasten ja etenkin vaativissa kohtauksissa mies muuttui selkeästi digitaalitehosteeksi. Tsui Harkin edellinen ohjaustyö Decective Dee oli huomattavasti järkevämmin tehty tehosteiden osalta, ilmeisesti mies ei siitä kuitenkaan juuri mitään oppinut vaan lähti taas tekemään tehostesekasotkua Zu Warriors elokuvansa tapaan. Aivan Zu Warriorsin tasolle tässä ei sentään alennuttu, mutta välillä käytiin aika lähellä.
Elokuva tehtiin todellakin 3D-tekniikalla. Valitettavasti tuosta puolesta en osaa hirveitä sanoa kun katsoin tämän ihan kaksiulotteisena versiona, mutta osaamisapua Tsui Hark haki James Cameronin Avatar-elokuvaan visuaalitehosteita suunnitelleelta Chuck Comiskyltä, joka vastasi siis tässä 3D-tehosteiden tekemisestä. Mukana oli myös muita länsimaisia tunnettuja tehosteleffoja tehneitä osaajia, kuten Enrique Caballero, Sam Khorsid ja Jason Pomerantz. Rahaa elokuvan tekemiseen paloikin 35 miljoonaa dollaria, joista Jet Li sai 12 miljoonaa. 3D-tekniikalla kuvaaminen tuntuu kuitenkin rajoittaneen visuaalisuudestaan tunnettua Tsui Harkia, sillä kuvaus ei hirveästi lopulta silmää hivellyt. Toki elokuva oli ihan näyttävä, mutta Tsui Harkille tyypillinen energinen kuvaustapa oli kateissa. 3D-tehosteista voin sen verran vielä mainita että ne näyttivät olevan lähinnä sitä tyypillistä esineiden heittelyä kameraan päin, eli ei mitään ihmeitä varmastikaan tarjoile.
Näyttelijöistä Jet Li oli tosiaankin melko kuiva roolissaan. Zhou Xun ei hirveän paremmin suoriutunut roolistaan, mutta Chen Kun oli varsin oiva tuplaroolissa pahiksena ja hyviksenä, Li Yuchun oli myös kiva Gu Shaotangin roolissa ja mieleen jäi hyvin myös Kwai Lun-Mein esittämä tatuoitu mongoliprinsessa miehineen. Näistä hahmoista elokuva olisikin saanut mieluummin kertoa. Jotain The Bladen kaltaista meininkiä olisi kyllä Tsuilta hienoa nähdä vielä joskus, tässä ei päästy lähellekään siinä nähtyä hulluutta. Han Lan-Hain ja Yuen Bunin suunnittelemat taistelukohtaukset eivät tarjoilleet tässä kovinkaan kummoista menoa. Liikaa vaijereiden ja digitaaliukkojen käyttöä lähinnä. Pettymys tämä siis oli melkoisen monella tasolla, kerran tämän katseli kuitenkin ihan vaivatta. Olisi ollut hienoa jos Tsui Hark olisi tällä palannut omalle tasolleen ja nostanut Hong Kong elokuvat jälleen uuteen nousuun, mutta eipä nyt valitettavasti niin käynyt. No, ainahan voi katsella uudestaan 80- ja 90-lukujen parhaita Hong Kong elokuvia ja nautiskella niiden loistavuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti