lauantai 26. toukokuuta 2012

Turvatalo


Safe House (Turvatalo) (2012)
Ohjaus: Daniel Espinosa
Käsikirjoitus: David Guggenheim
Näyttelijät: Denzel Washington, Ryan Reynolds, Vera Farmiga, Brendan Gleeson, Sam Shepard, Rubén Blades, Nora Arnezeder, Robert Patrick, Liam Gunningham, Joel Kinnaman, Fares Fares
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 141
Pisteet: ***
Ihan viihdyttävä toimintatrilleri.
Entinen CIA-agentti ja nykyinen etsintäkuulutettu kansainvälinen rikollinen Tobias Frost (Denzel Washington) antautuu Afrikassa viranomaisille amerikkalaisessa suurlähetystössä. Samaan aikaan alhaisen turvaluokituksen omaava CIA-agentti Matt Weston (Ryan Reynolds) tylsistyy toimiessaan talonmiehenä Kapkaupungissa sijaitsevassa CIA:n turvatalossa. Matt tahtoisi päästä oikeaksi agentiksi kentälle, mutta esimiehensä David Barlowin (Breandan Gleeson) lupauksista huolimatta ei näytä siltä, että niin tulisi tapahtumaan kovinkaan pian. Mutta pian Matt saa kaipaamaansa toimintaa kun Frost tuodaan turvataloon ja hetkeä myöhemmin sinne hyökkää aseistautuneet palkkasotilaat, jotka haluavat Frostin. Matt pakenee Frostin kanssa täpärästi ja aikoo viedä hänet toiseen turvataloon. Palkkasotilaat ovat kuitenkin heidän kannoillaan ja pian onkin selvää että CIA:n joukoissa on pettureita ja tilanteesta selvitäkseen Mattin on turvauduttava Frostin apuun. Mutta keneen voi oikeasti luottaa ja löytyykö mistään turvaa?
Daniel Espinosa todisti ohjaajakykynsä tehtyään menestyneen ruotsalaisen rikostrillerin Snabba Cashin vuonna 2010 Jens Lapiduksen samannimisen kirjan pohjalta. Tämä Safe House on Danielin ensimmäinen englanninkielinen elokuva, joka kuvattiin Etelä-Afrikassa Kapkaupungissa. Mitään Snabba Cashin veroista menoa elokuva ei tarjoile, mutta on kohtuu hyvä rikostrilleri hyvillä näyttelijäsuorituksilla. Denzel Washington on harvoin huono rooleissaan, eikä tässäkään petä. Miehen parhaiden töiden joukkoon elokuva ei kuitenkaan missään nimessä lukeudu. Ryan Reynolds oli tässä yllättävänkin hyvä, suunnitteilla oleva Marvelin Deadpool-sarjisleffa saattaakin tarjota miehelle mahdollisuuden nousta todelliseksi tähdeksi, mikäli kässäri toimii ja uskallusta riittää vähän verisempään menoon. Tulossa oleva R.I.P.D. elokuva tarjoaa siihen toki jo aiemmin mahdollisuuden. Ryan nousee joka tapauksessa pois ainakin paskalistalta, jonne hänet on aiemmin voinut laskea aika surkeiden sivuroolien takia. Mutta takaisin itse elokuvaan. Safe House keräsi kassatuloja sen verran mukavasti ympäri maailmaa, että Espinosa voi jatkaa ohjaajauraa vapaasti ihan siellä missä haluaa, ilmeisestikin Amerikassa. Mikään huikea menestys elokuva ei kuitenkaan ollut eikä kriitikotkaan hirveästi tykänneet. Eikä tämä kyllä missään nimessä mikään loistoleffa ollutkaan, sellaista aika perusmenoa. Varsinkin juonen suhteen, vaikka vähän oli yritystä tehdä jotain erilaistakin. Hyvät näyttelijäsuoritukset siis pelastivat aika paljon ja meno pysyi tarpeeksi kiinnostavana koko kestonsa ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti