torstai 17. toukokuuta 2012

Red Tails


Red Tails (2012)
Ohjaus: Anthony Hemingway
Käsikirjoitus: John Ridley, Aaron McGruder
Näyttelijät: Nate Parker, David Oyelowo, Ne-Yo, Elijah Kelley, Cuba Gooding Jr., Terrence Howard, Tristan Wilds, Kevin Phillips, Marcus T. Paulk, Michael B. Jordan, Daniela Ruah, Bryan Cranston, Ryan Early, Lars van Riesen, Method Man, Gerald McRaney
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 133
Pisteet: ***
Kliseinen, mutta kohtuu viihdyttävä sotaleffa toisen maailmansodan aikaisista mustista lentäjistä.
Vuosi 1944. Toista maailmansotaa käydään ympäri maailmaa. Amerikkalaiset ovat nousseet onnistuneesti Italiaan, josta käyvät taistelua Saksaa vastaan. Tummaihoiset ovat saaneet oman lentueen, mutta heitä syrjitään muiden sotilaiden keskuudessa. He ovatkin joutuneet tyytymään kuljetuksien tuhoamiseen, kuten juniin, todellisia taisteluja he eivät ole nähneet. Nyt heidän ylikomentajansa, eversti Bullard (Terrence Howard) saa heille ensimmäisen taistelutehtävän turvata maihinnousua Anzioon, jossa lentue tuhoaakin onnistuneesti lukuisia viholliskoneita ja lisäksi saksalaisten lentotukikohdan. Tästä johtuen heille annetaan parempia koneita, joiden pyrstöt ja nokat he maalaavat näkyvästi punaisella. Heitä aletaankin kutsua punapyrstöiksi kun turvaavat paremmin amerikkalaispommittajia kuin muut lentueet. Saksalaisilla on kuitenkin uusi vaarallinen ässä hihassa, nimittäin huippunopeat suihkuhävittäjät. Lentäjien taidot ja kylmäpäisyys joutuvat todelliseen koetukseen.
George Lucas alkoi kehitellä Red Tails-elokuvaa jo vuonna 1988, jolloin kiinnostui aiheesta. Toisen maailmansodan aikana oli nimittäin oikeasti elokuvassa nähtävä mustien lentue, jota syrjittiin, mutta jotka näyttivät taitonsa turvaamalla pommikoneiden kulkua isoihin kohteisiin. Lucas aikoi tehdä aiheesta elokuvan jo 90-luvun alussa, mutta valmista tuli siis vasta nyt vuonna 2012. Kuvaukset aloitettiin 2009, ohjauspuikkoihin istahti useiden tv-sarjojen jaksoja ohjannut Anthony Hemingway. Yhdessä vaiheessa Lucas ehdotti Samuel L. Jacksonille elokuvan ohjaamista ja keskeisessä roolissa näyttelemistä, mutta mies kieltäytyi kuitenkin kunniasta. Vuoden 2010 puolella Hemingwayllä oli kiireitä ohjata Treme-sarjan jaksoja, joten Lucas ohjasi itse tarvittavat uusintakuvaukset, jotta saataisiin valmista aikaiseksi. Jälkituotanto venähti kuitenkin vielä reilulla vuodella. Lucas tuotti elokuvan omilla rahoillaan, jota kului noin 58 miljoonaa dollaria. Mitään suurta menestystä elokuvasta ei tullut, mutta ihan flopista ei kuitenkaan voida sentään puhua. Kassatuloja kertyi kuitenkin lähes 50 miljoonaa dollaria ja dvd/blu-ray-julkaisut tulevat nostamaan tuota lukemaa vielä melkoisesti. Tekovaiheessa oli jo selvää ettei menestys tule olemaan hirveän suuri, sillä näyttelijöistä ei oikein kukaan ole isomman luokan niminäyttelijä. Cuba Gooding Jr. ja Terrence Howard ovat isoimmat nimet ja hekin vain sivurooleissa.
Elokuvan tehosteet ovat varsin hienoa katseltavaa, tosin osa taisteluista on melkoisen sekavasti kuvattuja. Onneksi taisteluissa keskitytään vain muutamiin lentäjiin, joka helpotti seuraamista melkoisesti. Hahmot olivat melkoisen kliseisiä ja turhan lapsellisiakin. Pientä romanssiakin on ympätty mukaan, kun David Oyelowon esittämä lentäjä-ässä rakastuu NCIS: Los Angeles-sarjasta tutun Daniela Ruahin esittämään italialaisneitokaiseen. Mutta joo, kyllähän tämän kerran katseli oikein mieluusti jo ihan tehosteidenkin takia. Jotain muuten kertoo Hollywoodin studiopomojen asenteesta se, ettei kukaan halunnut levittää elokuvaa Yhdysvalloissa, Lucas maksoi lopulta itse myös levityksen, vaikka 20th Century Fox toimikin virallisesti levittäjänä. Lucas onkin jo sanonut tekevänsä tulevaisuudessa enää vain pienen budjetin elokuvia, mutta nähtäväksi jää pitääkö lupauksensa.

4 kommenttia:

 1. En tykännyt. Pettymyshän tämä oli.

  VastaaPoista
 2. Miten joku voi olla sitä mieltä, että "elokuvan tehosteet ovat hieno katsottavaa"? Kaikki näyttää kuin olisi animaatioleffasta.... ja nimenomaan huonosta sellaisesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielipiteita on monia. Ja huomaa tekstistä sana varsin, eli enpä nyt sentään miksikään maailman parhaimmiksi tehosteita väittänyt.

   Poista
 3. Lisätietona, musiikin elokuvaan on säveltänyt maailman kärkijazzareihin kuuluva Terence Blanchard.

  VastaaPoista