perjantai 13. heinäkuuta 2012

Silent House


Silent House (2011)
Ohjaus: Chris Kentis, Laura Lau
Käsikirjoitus: Laura Lau
Näyttelijät: Elizabeth Olsen, Adam Trese, Eric Sheffer Stevens, Julia Taylor Ross, Adam Barnett, Haley Murphy
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 179
Pisteet: **
Sarah (Elizabeth Olsen) siivoilee isänsä Johnin (Adam Trese) ja Peter-setänsä (Eric Sheffer Stevens) kanssa lapsuuden kesätaloa, joka olisi tarkoitus laittaa myyntikuntoon. Peterin lähdettyä asioille kaupunkiin, jäävät John ja Sarah kaksin. Vandaalit ovat turmelleet taloa aiempina vuosina, joten kaikki ikkunat on pitänyt tukkia, eikä oviakaan kannata pitää avoinna. Kaiken lisäksi sähköt eivät toimi, joten he joutuvat kulkemaan lyhtyjen, taskulamppujen ja kynttilöiden valoissa. Sarahia tietysti pelottaa jo valmiiksi, eikä yläkerrasta kuuluvat kolinatkaan hirveästi helpota oloa. He menevät tietysti tutkimaan mistä äänet tulivat, jolloin joku tai jokin hyökkää Johnin kimppuun ja Sarah yrittää paeta. Ulospääsyteitä ei kuitenkaan ole, sillä kaikki paikat on lukittu tiukasti ja ulko-oven avainkin on kadoksissa. Sarahin on keksittävä toinen ulospääsytie ja selvitettävä samalla taloon liittyvä salaisuus.
Uusintaversio vuonna 2010 valmistuneesta uruguaylaiskauhuelokuvasta La casa muda, jonka budjetti oli vain 6000 dollaria ja joka kuvattiin neljän päivän aikana tehden näyttämään siltä, kuin se olisi kuvattu yhdellä otoksella. Tämän uusintaversion budjetti oli 2 miljoonaa dollaria, eli melkoisen halvalla tehtiin myös tämä ja kuvattiinkin samaa kameraa käyttäen kuin La casa muda, nimittäin Canon EOS 5D Mark II -digijärkkärillä. Molemmissa versioissa kuvaus oli parasta antia, tässä ihailin erityisesti tarkennuksen osumista kohdilleen samalla kun kamera liikkui näyttelijöiden ympärillä. Ihan yhdellä otoksella tätä ei olla suinkaan kuvattu, vaikka niin annetaan ymmärtää, vaan leikkauskohtia löytyy aina noin 10-12 minuutin välein. Todella hyvin ne oltiin kyllä piilotettu, sillä itse en huomannut kuin ne ilmeisimmät leikkauskohdat, eli kuvan menemisen kokonaan pimeäksi. Ohjaajapariskunta Chris Kentisillä ja Laura Laulla oli jo aiempaa kokemusta halvalla tehdyn elokuvan tekemisestä, sillä heidän aiempi elokuvansa Open Water tehtiin 600 000 dollarin budjetilla. Siinähän sukeltajapariskunta jää yksin merelle haiden ja säiden armoille, kun paikalta poistuva sukellusryhmä unohtaa heidän olevan vielä veden alla. Kyseinen elokuva tienasi 55 miljoonaa dollaria kassatuloja, eli oli melkoinen menestys budjettiinsa nähden. Tämä Silent House on jäänyt huomattavasti vaatimattomammaksi menestyksesti, keräten vain 13 miljoonaa dollaria kassatuloja. Kentis ja Lau selviytyivät 7-vuotiaan tyttärensä kanssa muuten Intian valtamerellä tapahtuneen maanjäristyksen synnyttämästä tsunamista Thaimaassa, vuoden 2004 jouluna, eli omakohtaistakin kokemusta on pelottavista asioista.
Elizabeth Olsen oli ennen tätä esiintynyt lähinnä vain pikaisesti vuonna 1994 tehdyssä tv-elokuvassa How the West Was Fun, jossa pääosia esittivät hänen isosiskokaksoset, Mary-Kate Olsen ja Ashley Olsen. Kyseiset tyttösethän tahkoivat 90-luvulla miljoonia tekemällä suosittuja lastenelokuvia ja joiden naamoilla on myyty myös lehtiä, vaatteita ja videopelejä. Mutta toisin kuin siskonsa, joita ei olla nähty elokuvissa enää juurikaan vuoden 2004 jälkeen, aloitti Elizabeth näyttelijäuransa kunnolla vasta täytettyään 18 vuotta ja opiskeli sitä ennen myös alaa. Tästä elokuvasta Elizabeth ei kuitenkaan mitään hirveätä ylistystä saanut, vaan samoihin aikoihin tämän kanssa Sundancen filmifestareilla ensi-iltansa saaneesta Martha Marcy May Marlenesta, jossa esitti hienosti hippikultista karkaavaa nuorta naista. Elizabeth palkittiin siitä useilla palkinnoilla ja ihan syystä. Melkoinen ero hänen näyttelijäsuorituksilla on siis kun vertaa näitä kahta elokuvaa. En nyt sanoisi Elizabethin roolisuoritusta tässä paskaksi, mutta aika heikoksi kuitenkin. Johtui tosin osittain kyllä kuvaustavastakin, vähän jäykäksi pistää kun pitää muistaa noin kymmenen minuuttia putkeen tehdä kaikki asiat täsmälleen oikeassa järjestyksessä. En tiedä kumpi elokuva kuvattiin ensin, mutta onhan tämä ollut varmasti ainakin hyvä ensikokemus näyttelemisestä, mikäli tämä siis ensin kuvattiin. Mielenkiinnolla jäänkin odottelemaan miten Elizabeth suoriutuu seuraavista elokuvistaan.
Silent House on melko tylsäksi jäävä kauhutrilleri, joka toistaa alkuperäisen version juonen melkoisen tarkasti. Jos ei ole siis alkuperäistä versiota nähnyt, voi tästä uusintaversiosta saada hieman enemmän irti. Aika samaa tasoa tämä oli alkuperäisen version kanssa, eli molemmat ovat aika kehnoja elokuvia, etenkin juonen osalta. Jos suunnittelee itse kuvaavansa elokuvan (lähes) yhdellä otoksella, niin siinä tapauksessa tämä on kyllä suositeltavaa katsottavaa.

3 kommenttia:

 1. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen tästä elokuvasta. Miten voi olla.
  Vaikuttaa kovasti elokuvalta, mikä olisi kiva saada omaan elokuvahyllyyn, mutta maksaako vaivan?

  VastaaPoista
 2. Tuon alkuperäisen version (löytyy esim. dischopista ja cdonista nimellä The Silent House) saa ainakin melkoisen halvalla, joten sitä voisi siinä tapauksessa suositella hankittavaksi, ja jos se miellyttää niin uskaltaa kyllä hankkia vielä tämänkin.

  VastaaPoista
 3. Nähtävästi. Discshopissa vain viisi euroa. Pitääpä katsoa, jos saisi pistettyä tilaukseen jossain vaiheessa.

  VastaaPoista