perjantai 20. heinäkuuta 2012

Rounders - Ässä hihassa


Rounders (Rounders – Ässä hihassa) (1998)
Ohjaus: John Dahl
Käsikirjoitus: David Levien, Brian Koppelman
Näyttelijät: Matt Damon, Edward Norton, John Turturro, Gretchen Mol, Famke Janssen, John Malkovich, Martin Landau, Michael Rispoli, Melina Kanakaredes, Paul Cicero, Josh Mostel
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 186
Pisteet: ****
Pokerielokuvien ykkönen.
Pokerinpeluun maailmanmestaruudesta unelmoiva lahjakas pokerinpelaaja Mike McDermott (Matt Damon) häviää kaikki säästönsä pelatessaan Texas hold'emia no limit-muodolla venäläismafiapomo KGB:tä (John Malkovich) vastaan tämän omistamassa laittomassa pelipaikassa. Mike päättää lopettaa tappion myötä pelaamisen kokonaan ja lupaa tyttöystävälleen Jo'lle (Gretchen Mol) keskittyvänsä siitä lähtien vain lakiopintoihinsa, joita opiskelee yhdessä hänen kanssaan. Lisäksi Mike alkaa paiskimaan osa-aikaistöitä autolähettinä hyvälle ystävälleen Knishille (John Turturro), joka opetti hänelle pokeripelin salat. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Miken paras kaveri Worm (Edward Norton) vapautuu vankilasta ja houkuttelee Miken nopeasti takaisin pelipöytien äärelle. Wormilla on asian suhteen omat edut mielessä, sillä hän on velkaa vähän joka puolelle ja onnistuu sotkemaan myös Miken velkasotkuihinsa. Kaksikko joutuukin lähtemään kiertämään pelipaikkoja saadakseen tarvittavan velkasumman kasaan ajoissa. Samalla Mike pohtii uravalintaansa, jonka suhteen saa neuvoja lakikouluopettajaltaan Petrovskyltä (Martin Landau). Lopulta Mike on myös valmis kohtaamaan KGB:n uudestaan pelipöydän ääressä.
Pokerinpeluusta en ymmärrä edelleenkään juuri yhtään mitään, mutta se ei haittaa yhtään tätä elokuvaa katsoessa. John Dahlin ohjaama Rounders – Ässä hihassa kuvaa pokerinpeluuta varsin yksinkertaisesti ja niin, että myös tyhmempikin katsoja pysyy melkoisen hyvin perillä kun kortteja lätkitään pöytään. Matt Damon palkittiin vuonna 1997 Oscar-palkinnolla yhdessä lapsuudenystävänsä Ben Affleckin kanssa Will Hunting-elokuvan käsikirjoittamisesta, josta Damon oli ehdolla myös parhaan miesnäyttelijäpystin saajaksi. Damon nousikin nopeasti suosituksi elokuvatähdeksi ja näytteli lukuisissa menestyselokuvissa, kuten Pelastakaa sotamies Ryan ja Lahjakas herra Ripley. Tämä Rounders – Ässä hihassa ei ollut mikään isonluokan menestys valmistuttuaan, mutta pääsi kuitenkin ihan mukavasti voitolle budjetin ollessa vain 12 miljoonaa dollaria ja kassatulojen ollessa 22 miljoonaa dollaria. Vasta 2000-luvulla elokuva on noussut todelliseen suosioon kun pokerinpeluusta tuli suositumpaa. Etenkin pokeriammattilaisten keskuudessa elokuva on saavuttanut kulttisuosion. Rooliaan varten Damon osallistui yhdessä Edward Nortonin kanssa World Series of Poker (WSOP) -turnaukseen vuonna 1998, mutta hävisi 70-luvulla turnauksen kahdesti voittaneelle pokerilegenda Doyle Brunsonille, jonka kirjoittama Super System-oppikirja muuten nähdään Mike-hahmon hyllyssä ja elokuvassa kuullaan myös pari Brunsonin pelivinkkiä. Elokuvassa nähdää pienessä roolissa toinen pokerilegenda, myöskin kahdesti WSOP-turnauksen voittanut Johnny Chan, jonka vuoden 1988 voittopeliä Mike katselee elokuvassa videolta. Damon on osallistunut WSOP-turnaukseen useasti myös elokuvan valmistumisen jälkeenkin, eli pokeri tuntuu kiinnostavan miestä muutoinkin.
Texas hold'emin lisäksi elokuvassa pelattiin myös muita pokerin muotoja, kuten seitsemän kortin avopokeria ja Omaha hold'emia. Näiden tajuamiseen tarvitaan jo hieman pelien tuntemusta, sillä itse luulin pelin olleen koko ajan samaa. No, kuten tuli todettua, en pokerinpeluusta tosiaan mitään ymmärrä. Elokuva kuvasi pelaamista kuitenkin sen verran viihdyttävästi ja mielenkiintoisesti, että sen parissa viihtyi erinomaisesti koko keston ajan, eli kaksi tuntia. Nykyään tehtynä elokuva olisi varmastikin huomattavasti lyhyempi kestoltaan ja leikkaus olisi nopeatempoisempaa. Vuonna 1998 tyyli oli kuitenkin melkoisen erilainen kuin uudemmissa pokerielokuvissa, kuten esim. Steven Soderberghin ohjaamassa Ocean's Eleven – Korkeat panokset-elokuvassa vuodelta 2001, joka on tunnelmaltaan huomattavasti kevyempi ja hassuttelevampi. Siinähän nähdään myös Matt Damon keskeisessä roolissa yhdessä George Clooneyn ja Brad Pittin kanssa. Valmistusvuotensa takia Rounders – Ässä hihassa eroaa siis melkoisesti muista pokerielokuvista ja on ehkäpä juuri sen takia ylitse muiden, ainakin toistaiseksi. Elokuvan käsikirjoittaneet David Levien ja Brian Koppelman ovat kirjoittaneet myös Ocean's-trilogian kolmannen osan Ocean's Thirteenin ja heiltä on tulossa vuonna 2013 myös pokerielokuva Runner, Runner, jonka pääosia esittävät Ben Affleck, Gemma Arterton ja Justin Timberlake. Roundersin ohjannut John Dahl on tehnyt lähinnä jaksoja tv-sarjoihin, kuten Taisteluplaneetta Galactica, Breaking Bad, True Blood, Falling Skies, Dexter ja Californication. Melkoisen hyvin menee siis myös hänellä, vaikkei elokuvien parissa ole enää menestystä Roundersin jälkeen saavuttanutkaan.
Rounders – Ässä hihassa kuvaa pikkutarkasti pokerinpeluuta ja tekee sen myös realistisesti, joten eipä ihme että se on noussut kulttisuosioon pokeripelaajien keskuudessa. New Yorkin laittomien pelipaikkojen lisäksi siinä vieraillaan myös Atlantic Cityn Taj Mahal-kasinohotellissa. Tälläiselle pokerin peluusta mitään tietämättömällekin elokuva tarjoilee viihdyttäviä hetkiä ja ennen kaikkea hyviä näyttelijäsuorituksia ja tunnelmaa. Matt Damon vetäisee oikein hyvän pääroolin, tosin Edward Norton on varastaa shown Wormin roolissa. Eikä pidä unohtaa myöskään John Malkovichiä keksejä mussuttavana vittumaisena venäläismafiapomona. Suunnitteilla on myös jatko-osa, mutta nähtäväksi jää nähdäänkö siinä ensimmäisestä osasta tuttuja näyttelijöitä ja tuleeko se ylipäänsä koskaan valmistumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti