sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

God Bless Ozzy Osbourne


God Bless Ozzy Osbourne (2011)
Ohjaus: Mike Fleiss, Mike Piscitelli
Haastateltavat: Ozzy Osbourne, Sharon Osbourne, Jack Osbourne, Kelly Osbourne, Aimee Osbourne, Geezer Butler, Bill Ward, Tommy Lee, Paul McCartney, Henry Rollins, Robert Trujillo
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 172
Pisteet: ****
John Michael Osbourne syntyi 3. joulukuuta 1948 Englannissa. Hänen isänsä Jack oli tehdastyöläinen ja äiti Lillian kokosi autotehtaalla sähköpiirejä. Johnilla on kolme isosiskoa ja kaksi pikkuveljeä. Perhe asui pikkukylässä nimeltä Aston, joka kuului Birminghamin kaupunkiin. Asunto oli pieni ja paskassa kunnossa. Elämä oli kurjaa ja leikkipaikkoina oli sodassa tuhoutuneita rauniotaloja. John käyttäytyi jo pienestä pitäen oudosti ja häntä alettiin kutsua Ozzyksi, jolla nimellä hänet on tunnettu siitä lähtien. Kännit mies joi ensikerran ollessaan 14-vuotias. Koulunkäynti oli Ozzylle tuskaa, sillä hänellä oli luki- ja keskittymishäiriö. Hän lopettikin koulunkäynnin ollessaan 15-vuotias ja alkoi tehdä hanttihommia mm. teurastamolla ja putkimiehen apulaisena. Vakituinen työ ei miestä kuitenkaan kiinnostanut. Lain kanssa Ozzy joutui vaikeuksiin jo nuorena kun pölli vaatekaupasta vaatteita. Hänen isänsä ei suostunut maksamaan kurittoman pojan sakkoja, joten Ozzy passitettiin Winson Greenin vankilaan kuudeksi viikoksi. Ainut asia mikä Ozzya kiinnosti, oli musiikki ja sen tekeminen. Jo koulussa ollessaan mies alkoi lauleskella The Beatlesin biisejä ja häntä kiusattiinkin siitä syystä. Yksi kiusaajista oli tuleva bändikaveri, Tony Iommi.
Vankilasta vapauduttuaan Ozzy hankki isältään lainaamilla rahoilla tuon aikaiset hyvät äänentoistolaitteet ja pääsi sen takia mukaan bändiin, josta tuli myöhemmin Black Sabbath. Nimi lainattiin Mario Bavan ohjaamasta kauhuelokuvasta, jossa pääosaa esitti Boris Karloff. Muutoinkin vaikutteita otettiin kauhuelokuvista, joita ihmiset menivät katsomaan saadakseen pelätä. Yhtyeen soittama musiikki oli synkeän tunnelmallista ja tarkoituksena oli pelottaa kuuntelemaan tulleita ihmisiä kauhuelokuvien tavoin. Ensimmäinen albumi Black Sabbath oli jo ihan hyvä menestys, mutta vasta toinen albumi Paranoid nosti bändin lopullisesti musiikkimaailman tietoisuuteen. Elettiin 70-lukua ja Ozzylla alkoi mennä kovaa. Seuraavatkin albumit olivat menestyksiä, joten rahaa alkoi virrata enemmän kuin oli tarvetta. Sitä käytettiinkin enimmäkseen alkoholin ja lähes kaikkien tunnettujen huumeiden ostamiseen. Huonosta itsetunnosta kärsinyt Ozzy peitti pelkonsa tekemällä kaikenlaista sekopäistä. Bändikaverit eivät enää pysyneet miehen vauhdissa ja vuonna 1979 hän saikin lopulta potkut bändistä, vain vuosi sen jälkeen kun hänen isänsä oli kuollut.
Naimisiin Ozzy meni ensimmäisen kerran jo 70-luvun alussa Thelma Rileyn kanssa, jonka kanssa sai kaksi lasta, Jessican ja Louisin. Kummoiseksi isäksi Ozzysta ei kuitenkaan ollut, koska oli yhtenään joko kännipäissä tai kiertämässä maailmaa bändin kanssa. Avioliitto tulikin päätökseen lähes samaan aikaan kun mies sai lähtöpassit bändistä. Ozzy vietti sen jälkeen kolmisen kuukautta hotellihuoneeseessaan vetämällä päänsä täyteen kaikkea mahdollista mitä käsiinsä sai. Avuksi tuli Sharon Arden, joka ryhtyi miehen manageriksi ja kehotti kokeilemaan soolouraa. Taustabändi piti kuitenkin ensin koota kasaan ja samalla löytyi kitaristiksi Randy Rhoads, joka hämmästytti musiikkipiirejä kyvyillään. Ozzyn ura lähti jälleen nousuun Blizzard of Ozz ja Diary of a Madman -albumien myötä, jotka olivat huikeita menestyksiä. Vuoden 1982 alussa uuden bändin bussikuljettaja Andrew Aycock esitteli kokkelipäissään bändille lentotaitojaan pienkoneella, jolla törmäsi kiertuebussiin ja läheiseen kartanorakennukseen. Bussissa ollut Ozzy selvisi hengissä, mutta lentokoneen kyydissä ollut Randy Rhoads sai surmansa, kuten myös bändin kampaajana ja meikkaajana työskennellyt Rachel Youngblood sekä Aycock. Surun murtama Ozzy meinasi keskeyttää menossa olleen kiertueen, mutta Sharon kehotti jatkamaan. Uudeksi kitaristiksi löytyi Brad Gillis ja Rhoadsin muistoa kunnioitettiin myöhemmin julkaisemalla aiemmin nauhoitettu livealbumi.
Ozzy meni naimisiin Sharon Ardenin kanssa heinäkuussa 1982 ja he saivat kolme lasta, Aimeen, Kellyn ja Jackin. Aiemmasta avioliitosta Ozzy ei oppinut kuitenkaan juuri mitään ja jatkoi huumeiden ja alkoholin käyttämistä. Kiertue-elämäkin jatkui entisellään, eli kotona miestä ei hirveästi nähty, paitsi kännissä. Ozzyn ehkä pahamaineisin teko on lepakon pään puraiseminen irti erään konsertin aikana. Joku oli nimittäin tuonut konserttiin elävän lepakon ja Ozzy luuli sitä leluksi ja puraisi siltä pään poikki. Aiemmin hän oli puraissut huumetokkuroissaan myös kyyhkyseltä pään poikki. Erään konsertin yhteydessä huhuttiin, että katsomoon päästettäisiin kissoja vapaaksi ja katsojien tulisi tappaa ne. Ihan näin sekopäinen Ozzy ei sentään ollut, sillä se osoittautui todellakin vain huhuksi. Vuonna 1984 Ozzy kiersi yhdessä Mötley Crüen kanssa ja tuosta kiertueesta olisi kerrottavana tuhansittain legendaarisia sekoiluja, kuten kusenjuontia ja paskantamista hotellihuoneen lattialle, viimeistelynä Ozzy maalasi hotellihuoneen seinät paskallaan. 80-luvulla Ozzy joutui jopa oikeuteen kun joku oli tehnyt itsemurhan kuunneltuaan erästä Ozzyn biisiä nimeltä Suicide Solution. Tuomiota ei sentään tullut. Huumeiden ja kännien ottaminen alkoi lähteä lopullisesti lapasesta, kun mies yritti murhata Sharonin vuonna 1989. Sharon pysyi kuitenkin miehensä rinnalla.
Ozzyn musiikkiura on jatkunut menestyksekkäänä läpi 90- ja 2000-lukujen. Soolouran lisäksi miestä on nähty jälleen myös Black Sabbathin laulajana. Vuonna 2001 alkoi pyöriä televisiossa The Osbournes-tosi-tv-sarja, joka toi miehelle lisää mainetta. Sarjaa tehtiin kolme vuotta ja siinä nähtiin Ozzyn lisäksi myös Sharon ja lapset Jack ja Kelly. Kuvausten aikana Sharonilla todettiin syöpä, mutta hän halusi jatkaa sarjan tekemistä. Ozzy jatkoi huumeiden ja alkoholin käyttämistä sarjaa kuvattaessa, mutta hänet esitettiin sarjassa paremminkin höpsönä vanhuksena kuin kokapäissä örveltävänä sekopäänä. Myös Jack ja Kelly vetivät huumeita kuvausten aikana, mutta lopulta Jack sai tarpeekseen moisesta paskasta ja raitistui täysin. Poikansa esimerkin innoittamana myös Ozzy onnistui lopulta jättämään huumeet ja kännisekoilut taakseen vuoden 2005 tienoilla. Kelly pääsi myös irti huumeista vuonna 2009, joten perheellä menee paremmin kuin koskaan, tosin sekä Ozzylla että Jackilla on todettu sairaudet, jotka vaativat lääkitystä koko loppuelämän ajan. Vuonna 2011 valmistui tämä dokumentti, jonka Jack tuotti. Hän halusi näyttää isänsä sellaisena kuin hän oikeasti on, ei minään tosi-tv-sarjan pöhkönä ukkona vaan todella paskoja asioitakin tehneenä muusikkonerona. Haastateltavina on Black Sabbath-bändijäsenien lisäksi myös liuta muita tunnettuja muusikoita sekä tietysti Ozzyn perheenjäseniä ja Ozzy itse. Enemmän keskityttiin juurikin Ozzyn elämään, kuin hänen musiikkiuraansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti