lauantai 14. heinäkuuta 2012

Hot Rod


Hot Rod (2007)
Ohjaus: Akiva Schaffer
Käsikirjoitus: Pam Brady
Näyttelijät: Andy Samberg, Isla Fisher, Ian McShane, Jorma Taccone, Bill Hader, Danny McBride, Sissy Spacek, Will Arnett, Chris Parnell, Chester Tam, Brittney Irvin
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 180
Pisteet: ****
Mainio komedia surkeasta stuntmiehestä.
Rod Kimble (Andy Samberg) on itseoppinut stuntmies, jonka edesmennyt isä oli aikoinaan Evel Knievelin esiajaja, eli testasi kaikki stunthypyt ennen Knieveliä. Tai niin Rod ainakin itse uskoo ja todisteenakin on kuva isästä yhdessä Knievelin kanssa. Niinpä Rod on omistanut elämänsä stunt-tempuille, joita suorittaa enimmäkseen Hyundai-merkkisellä mopollaan ja epäonnistuu joka kerta. Siitä huolimatta hänellä on kolme hyvää ystävää, jotka uskovat hänen kykyihinsä ja ovat hänen luotetun tiiminsä jäseniä. Rico (Danny McBride) rakentaa rampit ja vastaa räjähdyksistä, Dave (Bill Hader) on mekaanikko ja velipuoli Kevin (Jorma Taccone) on manageri ja kuvaa stuntit videolle. Tiimiin liittyy myös söpö naapuri Denise (Isla Fisher), johon Rod on ihastunut. Rod yrittää tehdä vaikutuksen myös isäpuoleensa Frankiin (Ian McShane), jonka yrittää alituiseen voittaa tappelussa. Kun Frankilla paljastuu olevan kuolettava sydänvika, päättää Rod kerätä kasaan sydänleikkaukseen vaadittavat rahat hyppäämällä 15 koulubussin ylitse, vain jotta voisi piekseä Frankin tämän toivuttua leikkeuksesta. Ensin on kuitenkin kerättävä kasaan 5000 dollaria, jotka tarvitaan rampin rakentamiseen. Totuus omista kyvyistä ja isän oikeasta ammatista alkavat kuitenkin paljastua Rodille. Onko hän stuntmies vaiko vain tavallinen luuseri?
Pam Brady kirjoitti Hot Rodin alunperin koomikkonäyttelijä Will Ferrelille, mutta tämä päätyikin lopulta vain tuottamaan elokuvan. Saturday Night Live-sketsisarjasta tutut koomikkonäyttelijät Andy Samberg ja Jorma Taccone sekä samaista sarjaa kirjoittava Akiva Schaffer muokkasivat käsikirjoituksen omien vaatimusten mukaiseksi. Kolmikko tunnetaan myös nimellä The Lonely Island ja he ovat tunteneet toisensa lapsista asti. Kuvaukset tehtiin Kanadassa Saturday Night Live-sarjan ollessa kesätauolla vuonna 2006 ja ensi-iltansa elokuva sai vuonna 2007. Teatterikierroksella elokuva floppasi kuitenkin melkoisen pahasti keräten kassatuloja vain 14 miljoonaa dollaria, budjetin ollessa yli 25 miljoonaa dollaria. Dvd-julkaisu keräsi kuitenkin yksin Yhdysvalloissa tuloja peräti 24 miljoonaa dollaria, joten elokuvasta tuli pienoinen kulttimenestys. Ja eipä ihme, sillä kyseessä on oikein mainio komedia, jota ei oltu pilattu liiallisilla törkyvitseillä, loukkauksilla ja tarpeettomalla väkivallalla. Useimmat jenkkikomediathan ovat nykyään pilattu juuri noilla aineksilla. Kyllä tästäkin noita mainittuja aineksia löytyy, mutta sopivassa määrin ja oli tässä paljon muutakin, kuten esim. sielukkuutta ja hahmoja joista on helppo välittää.
Andy Samberg tekee oikein hyvän pääroolin. Danny McBride on yleensä melkoisen ärsyttävä rooleissaan, etenkin pääroolissa ollessaan, mutta tässä mies tekee hyvän pienen sivuroolin Rodin kahjona Rico-kaverina. Bill Hader, joka näyttelee myös Saturday Night Live-sarjassa, on melko usein hyvä rooleissaan ja niin oli tässäkin pitkätukkaisena Davena. Jorma Taccone oli osuva Rodin velipuoli Kevininä. Ian McShane oli myös hyvä Rodin isäpuolen roolissa. Mieshän tunnetaan paremmin Deadwood-sarjan Al Swearengeninä, mutta minulle hän on aina Lovejoy-sarjan kieroilevan rakastettava antiikkikauppias. Rodin äitiä näytteli Carrie-elokuvasta parhaiten tunnettu Sissy Spacek, joka vetäisi roolinsa tässä varmalla otteella. Isla Fisher taas oli aivan ihana Denisenä. Muista näyttelijöistä mainitsemisen arvoisia ovat Will Arnett Denisen kusipäisenä poikaystävänä sekä tanssitaitojaan esittelevä Chester Tam, jonka kohtaukset piristivät mukavasti. The Lonely Island-kolmikko Samberg, Taccone ja Schaffer ovat saavuttaneet huomattavasti isompaa suosiota musiikkivideoparodioillaan, joista itselleni tutuin on Jizz in MyPants, mutta kyllähän tästäkin on heille kulttisuosiota vuosien saatossa tullut. Akiva Schafferille tämä oli ensiohjaus, hänen toinen elokuvansa Korttelivahdit saa ensi-iltansa elokuussa 2012 ja siinä nähdään pääosissa Ben Stiller, Jonah Hill, Vince Vaughn ja Richard Ayoade. Trailerien perusteella se ei tämän veroiselta menolta vaikuta, mutta kyllähän sekin katsottava on.

1 kommentti:

  1. En tiennytkään, että The Lonely Island -kolmikko on esiintynyt elokuvassakin. Nyt olen taas yhtä kokemusta viisaampi.

    VastaaPoista