sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Batman Begins


Batman Begins (2005)
Ohjaus: Christopher Nolan
Käsikirjoitus: Christopher Nolan, David S. Goyer
Näyttelijät: Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Katie Holmes, Morgan Freeman, Gary Oldman, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Ken Watanabe, Mark Boone Junior, Linus Roache, Sara Stewart, Jack Gleeson
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 193
Pisteet: ***½
Miljonääri Bruce Wayne (Christian Bale) on itsetutkiskelumatkalla Aasiassa ja on päätynyt bhutanilaiseen vankilaan seudun pahimpien rikollisten seuraksi. Tie tähän tilanteeseen avautuu takaumien kautta, joissa Bruce muistaa vanhempiensa surmat ollessaan kahdeksanvuotias ja isänsä opetuksen olla pelkäämättä sekä oppia kaatumaan jotta voisi nousta uudelleen, vanhempien surmaajan myöhemmän vapautumisen vankilasta sekä syyn miksi hän lähti pois kotikaupungistaan Gothamista pystyäkseen kostamaan vanhempiensa surmat ja hallitsemaan vihaansa. Vankilassa ollessaan Bruce tapaa Henri Ducardin (Liam Neeson), joka edustaa Ra's al Ghulin (Ken Watanabe) johtamaa Varjoliigaa. Kyseessä on rikollisliiga, joka puhdistaa pahuutta samoilla keinoilla kuin pahantekijät. Bruce vapautetaan vankilasta ja hänet kutsutaan liigan luokse vuoriluostariin, jossa Henri alkaa opettamaan hänelle itämaisia taistelutaitoja ja kohtaamaan pelkonsa. Pienestä asti Bruce on pelännyt vain yhtä asiaa, lepakoita. Mutta kun liigan todelliset aikeet selviävät Brucelle, hän tuhoaa heidän luostarin ja palaa Gothamiin taistellakseen kadut vallanneita rikollisia vastaan. Aseenaan hänellä on pelko, jota levittää rikollisiin pukeutumalla lepakoksi. Hänet aletaan tuntea nimellä Batman. Vastassa on sekä perinteistä mafiaa että myös Variksenpelätti-nimellä tunnettu rikollinen (Cillian Murphy). Apuna on uskollinen hovimestari Alfred Pennyworth (Michael Caine), rehti poliisi James Gordon (Gary Oldman), varusteita toimittava Lucius Fox (Morgan Freeman) sekä jo lapsuudesta asti tuttu Rachel Dawes (Katie Holmes).
Alunperin sarjakuvista tuttu Batman seikkaili 60-luvulla tv-sarjassa Batman – Lepakkomies sekä elokuvassa Batman – lepakkomies, joissa Batmanin roolissa nähtiin Adam West. Kyseessä oli melkoisen koominen versio Batmanista ja pitkään hahmo nähtiinkin juuri sellaisena. 80-luvulla hahmo muuttui kuitenkin synkemmäksi niin sarjakuvissa kuin myös elokuvissa. Frank Millerin kirjoittamat Yön Ritari ja Ensimmäinen vuosi esittelivät hahmon vanhana ja enemmänkin oman käden oikeuden toteuttajana kuin supersankarina. Tim Burton taas ohjasi oman näköisensä elokuvan Batman, jossa hahmoa esitti Michael Keaton goottitunnelmissa. Burton ohjasi 90-luvun alussa vielä toisenkin osan Batman – Paluu, mutta sen jälkeen hahmo alkoi mennä jälleen enemmän koomisuuden puolella ainakin elokuvien puolella. Joel Schumacherin ohjaama Batman Forever oli vielä jossain määrin viihdyttävää katsottavaa, mutta saman miehen ohjaama Batman & Robin taas lähinnä jo nolostuttavaa katsottavaa. Niissä Batmania esitti ensin Val Kilmer ja sitten George Clooney. Tuon jälkeen Batmania ei elokuvissa nähty miltei kymmeneen vuoteen, kunnes Christopher Nolan pisti hahmon syntyhistorian uusiksi tässä omassa ensimmäisessä Batman-elokuvassaan. Batman Begins esitteli Batmanin myös jälleen synkemmissä tunnelmissa, oikeastaan synkimmissä mitä elokuvapuolella on nähty. Vaikka itse pidänkin edelleen Burtonin versioita parhaina Batman-elokuvina, on Nolanin luoma versio Batmanista ehdottomasti ansainnut paikkansa elokuvahistoriassa.
Katsoin elokuvan nyt kolmannen kerran ja pidin tällä kertaa siitä enemmän kuin aiemmilla kerroilla. Liam Neesonin esittämä hahmo tuntui aiemmin melkoisen turhalta, mutta nyt hahmon mukanaolo tuntui tarpeellisemmalta juonen kannalta, jota keskityin seuraamaan paremmin kuin aiemmin. Tosin edelleenkin hahmo tuntui elokuvan lopussa olevan turhankin yksiulotteinen pahis. Kolmannen katsomiskerran myötä tuli myös selväksi Christopher Nolanin elokuvien suurin ongelma. Ne ovat usein ensikatsomalta nerokkaasti rakennetun näköisiä ja kuuloisia, mutta mitä paremmin juonikuviota seuraa, sitä enemmän kömmähdyksiä alkaa löytyä. Tosin tämä Batman Begins osoittautui ainakin omalla kohdallani hieman päinvastaiseksi ongelman osalta, sillä en aiemmilla katselukerroilla elokuvaa mitenkään kovin nerokkaana pitänyt ja nyt sain siitä huomattavasti enemmän irti. Kyseessä on hyvä Batman-elokuva, muttei kuitenkaan mitään sen ihmeempää.
Nolanin leikkaustyyli on välillä melkoisen heikkoa. Taistelukohtauksissa se näkyy ehkä parhaiten, sillä usein kuvakulmat ja -koot ovat turhan sekavia ja huonosti seurattavia. Musiikinkäyttöäkään Nolan ei mitenkään mestarimaisesti hallitse, mikä tuli hyvin ilmi kun kuuntelin elokuvan ääniraitaa tavallisena stereona dolby digitalin sijaan. Todella hyvän elokuvanhan voi katsoa myös vaikka kokonaan ilman ääniä (tietysti tekstityksen kera) ja se toimii siltikin lähes yhtä hyvin. Nolan kaipaa selkeästi avukseen pauhaavaa musiikki- ja äänitehosteraitaa, jolla saa katsojan suht helposti unohtamaan juonessa esiintyvät kämmäilyt. Seuraavilla katsomiskerroilla kämmäilyt alkavat sitten näkymään selkeämmin kun ensinäkemisen huuma on jo ohitse. Tässä ensimmäisessä Batman-elokuvassaan Nolan sortuu myös liiaksi katsojan kosiskeluun heittelemällä typeriä onelinereita ja täysin turhia koomisia kevennyksiä muutoin melkoisen vakavan menon keskelle. Jatko-osassahan siihen ei enää niin paljon onneksi sorruttu. Yön ritari onkin hitusen eheämpi Batman-elokuva Nolanilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti