tiistai 24. heinäkuuta 2012

Me and Orson Welles


Me and Orson Welles (2008)
Ohjaus: Richard Linklater
Käsikirjoitus: Holly Gent Palmo, Vincent Palmo Jr.
Näyttelijät: Zack Efron, Christian McKay, Claire Danes, Ben Chaplin, James Tupper, Eddie Marsan, Leo Bill, Kelly Reilly, Zoe Kazan, Al Weaver, Saskia Reeves, Imogen Poots
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 191
Pisteet: ***
Teinipoika pääsee Orson Wellesin ohjaamaan Julius Ceasar-näytelmään.
Eletään vuotta 1937. Merkkejä tulevasta toisesta maailmansodasta on jo nähtävillä ympäri maailmaa, mutta Yhdysvalloissa eletään vielä kuin mitään ei olisi tapahtumassa. 17-vuotias Richard Samuels (Zack Efron) asuu New Yorkissa ja tylsistyy koulun penkillä. Kaupungilla käydessään hän tapaa kirjailijaurasta haaveilevan Gretta Adlerin (Zoe Kazan), jota haluaa auttaa haaveiden toteutumisessa ja piipahtaa samalla Mercury-teatterin edessä, jossa sattuu tapaamaan tunnetun näyttelijäohjaaja Orson Wellesin (Christian McKay), joka on tekemässä parhaillaan omaa näytelmäversiota Shakespearen kirjoittamasta Julius Ceasar-näytelmästä. Richard esittelee Orsonille esiintymistaitojaan ja saa yllättäen Luciuksen roolin kyseisestä näytelmästä, jonka ensi-ilta on viikon päästä. Tuotantoapulaisena toimiva Sonja Jones (Claire Danes) auttaa Richardia harjoittelemaan roolia varten ja tutustuttaa hänet teatterin ihmeellisen maailmaan. Heidän välilleen kehkeytyy myös romantiikkaa, mutta pian Richard huomaa että diktaattorimaisesti näytelmäänsä tekevä Orson Welles saa kaiken haluamansa, mukaanlukien naiset.
Richard Linklater tunnetaan parhaiten Rakkautta ennen aamua-elokuvastaan ja sen jatko-osasta Rakkautta ennen auringonlaskua. Tämä Me and Orson Welles on miehen vähemmälle huomiolle jäänyt draamaelokuva, joka perustuu Robert Kaplowin kirjoittamaan samannimiseen novelliin. Kuvaukset tehtiin vuoden 2008 alussa Lontoossa ja New Yorkissa. Valmista tuli jo samana vuonna, mutta elokuvan tuotantoyhtiö ei saanut elokuvaa myytyä levittäjille, joten se päätettiin levittää itse. 25 miljoonaa dollaria maksanutta elokuvaa ei kuitenkaan saatu laajalti levitykseen, joten sen kassatulot jäivät maailmanlaajuisesti vain reiluun 2 miljoonaan dollariin. Tavallaan kyllä ymmärrän miksei mikään isompi studio halunnut elokuvaa levittää, sillä siitä tuntuu puuttuvan todellinen sielukkuus. Varsinkin elokuvan alussa tuntui ettei siinä ollut mitään määränpäätä, mutta onneksi lopussa asia korjaantui hieman, kun Zac Efronin esittämästä Richardista alkoi kehittyä hahmo jolla oli jotakin menetettävää. Homma tuntui kuitenkin jäävän jotenkin vailinaiseksi. Teatterituotantoa elokuvassa kuvattiin kyllä mielenkiintoisesti ja Orson Wellesiä esittänyt Christian McKay teki varsin hyvää jälkeä roolissaan, joten ihan suositeltavaa katsottavaa tämä silti oli. Linklaterilta on tulossa pian myös toinen jatko-osa Rakkautta ennen aamua-elokuvalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti