keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista


Salmon Fishing in the Yemen (Rakkaudesta, unelmista ja kaloista) (2011)
Ohjaus: Lasse Hallström
Käsikirjoitus: Simon Beafoy
Näyttelijät: Ewan McGregor, Emily Blunt, Amr Waked, Tom Mison, Rachel Stirling, Kristin Scott Thomas, Tom Beard, Conleth Hill, Catherine Steadman, Hugh Simon
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 175
Pisteet: ***
Ihan kivan kepeä romanttinen draamakomedia.
Tohtori Alfred Jones (Ewan McGregor) on valtiolle työskentelevä lohiasiantuntija, jonka avioliitto Maryn (Rachel Stirling) kanssa on varsin tylsää ja pakonomaista. Eräänä päivänä varakkaalle Jemenin sheikki Muhammedille (Amr Waked) konsulttina työskentelevä Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt) ottaa Alfrediin yhteyttä pyytäen häntä auttamaan sheikin huiman vision toteuttamisessa. Tarkoituksena olisi istuttaa Pohjois-Atlantin vesissä viihtyvä lohikanta Arabian niemimaalla sijaitsevaan Jemeniin. Alfredin mielestä ajatuskin on järjetön, mutta sattumoisin pääministerin lehdistösihteeri Patrixia Maxwell (Kristin Scott Thomas) tarvitsee hyvän mielen tarinan arabimaista ainaisten terroristiuutisten sijaan, joten Alfred pakotetaan ottamaan tehtävä vastaan. Leikkimielisesti hän kertoo tarvitsevansa ainakin 50 miljoonaa puntaa hankkeen toteuttamiseksi ja yllätyksekseen sheikki suostuu. Pian Alfred pääsee myös tapaamaan sheikkiä ja alkaa pikkuhiljaa itsekin uskoa istutuksen olevan mahdollista. Samalla hän ihastuu Harrietiin, jonka tuore sotilaspoikaystävä Robert (Tom Mison) katoaa sotilasoperaation aikana Afganistanissa ja tarvitsee lohdutusta.
Ruotsalaisohjaaja Lasse Hallström on erikoistunut tälläisten (romanttisten) draamakomedioiden ohjaamiseen. Tunnetuimpia hänen töistään ovat Gilpert Grape, Oman elämänsä sankari, Pieni suklaapuoti, Laivauutisia, Kesken jäänyt elämä, Haikein terveisin ja Hachiko – tarina uskollisuudesta. Ja kyllähän mies parhaimmillaan tekee hienoa jälkeä, tosin välillä tulee myös melkoisia epäonnistumisiakin. Tämä on jotakin siltä väliltä. Välillä meno oli varsin surkeaakin, mutta jokin outo kiehtovuus tässä silti oli, jonka takia tämän jaksoi varsin mainiosti katsella läpi turhia miettimättä. Ihan hyvää aivot narikkaan-viihdettä siis kyseessä. Ewan McGregorin esittämällä Alfredilla oli Aspergerin oireyhtymä, vaikkei asiaa hirveän suoraan kerrottukaan. Mies oli siis sosiaalisesti aikamoisen uuno ja oli tekemisissään melkoisen rituaalinen. Senpä takia suhde vaimoon oli aika heikoilla kantimilla ja tutustuminen Harrietiin sai hänet kokemaan uusia asioita. Ewan suoriutui roolistaan varsin hyvin, kuten myös Emily Blunt Harrietin roolista. Amr Waked oli oikein osuva sheikin roolissa, kun taas Kristin Scott Thomas oli vähän liiankin sarjakuvamaisen koominen lehdistösihteerin roolissa. Taustalla ollut terroristijuoni jäi melkoisen sisällöttömäksi. Tehosteet ja osa kalakohtauksista oli aika paskasti tehtyjä. Mutta kuten todettu, ihan mieluusti tämän katseli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti