tiistai 19. helmikuuta 2013

Mestari


The Master (Mestari) (2012)
Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Käsikirjoitus: Paul Thomas Anderson
Näyttelijät: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Ambyr Childers, Jesse Plemons, Rami Malek, Laura Dern, Madisen Beaty, Lena Endre
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 24
Pisteet: ****
Toisessa maailmansodassa armeijassa palvellut Freddie Quell (Joaquin Phoenix) kärsii sotatraumoista eikä sopeudu normaaliin elämään. Pontikkaa mielellään tekevä ja sitä itsekin kittaava Freddie joutuu vaikeuksiin myrkytettyään miehen ja löytää turvapaikan Mestarina tunnetun Lancaster Doddin (Philip Seymour Hoffman) luota, joka johtaa uskonlahkoa. Mestari ottaa Freddien suojatikseen ja yrittää saada rikkinäisestä miehestä lahkon jäsenen.
Melko harvakseltaan elokuvia tekevä Paul Thomas Anderson hallitsee draamaelokuvien tekemisen eikä sorru Terrence Malickin tavoin tekotaiteellisuuteen. Mestarin juonisisältä tosin on melkoisen olematon, mutta siltikin mielenkiintoinen. Joaquin Phoenix ja Philip Seymour Hoffman tekevät upeat näyttelijäsuoritukset, etenkin Phoenix tuntuu olevan täysin uppoutunut rooliinsa. Molemmat ovatkin ehdolla parhaan miesnäyttelijän ja parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon saajaksi. Hoffmanin esittämän Mestarin esikuva on skientologian perustaja L. Ron Hubbard. Osan juonikuviosta Paul Thomas Anderson lainasi John Hustonin ohjaamasta dokumentista Tulkoon valkeus, jossa seurataan masennuksesta ja traumasta kärsivän sotilaan kuntoutusta.
Kriitikot ovat ylistäneet elokuvaa melko yksimielisesti, mutta mikään taloudellinen menestys se ei ole ollut. 32 miljoonaa dollaria maksanut elokuva on kerännyt kassatuloja vain 25 miljoonaa dollaria, eli jonkunlainen floppi kyseessä. Palkintoja elokuva on kahminut jo melko monta ja Phoenixin ja Hoffmanin lisäksi Oscar-ehdokkaana on myös Amy Adams parhaasta naissivuosasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti