perjantai 1. maaliskuuta 2013

Piin elämä


Life of Pi (Piin elämä) (2012)
Ohjaus: Ang Lee
Käsikirjoitus: David Magee
Näyttelijät: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Rafe Spall, Adil Hussain, Gérard Depardieu, Vibish Sivakumar, James Saito, Jun Saito, Andrea Di Stefano, Shravanthi Sainath, Elie Alouf
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 32
Pisteet: ****½
Epätoivoinen kirjailija (Rafe Spall) saapuu Kanadassa asuvan Pi Patelin (Irrfan Khan) luokse vierailulle kuullakseen miehen uskomattoman elämäntarinan ja kirjoittaakseen siitä kirjan. Piin perheellä oli eläintarha hänen ollessaan lapsi ja Pii oli erityisesti kiinnostunut vaarallisesta bengalintiikeristä nimeltä Richard Parker. Lisäksi Piitä kiinnosti myös erilaiset uskonnot varttuessaan. Ollessaan 16-vuotias, Piin perhe päätti jättää Intian taakseen ja muuttaa Kanadaan, jossa myisivät omistamansa eläimet ja aloittaisivat paremman elämän. Heitä kuljettanut laiva kuitenkin upposi myrskyssä. Pii pelastautui pelastusveneeseen seepran, orangin, hyeenan sekä bengalintiikeri Richard Parkerin kanssa ja joutui taistelemaan sekä eläimiä että luonnonoloja vastaan säilyttääkseen asemansa ravintoketjun huipulla.
Jälleen upea elokuva Ang Leeltä, joka palkittiin ohjauksestaan Oscarilla. Piin elämä sai myös kymmenen muuta Oscar-ehdokkuutta, joista voitti kolme, parhaasta kuvauksesta, parhaasta musiikista sekä parhaista erikoistehosteista. Viimeisin niistä tuli hieman kyseenalaisissa merkeissä, sillä tehosteista vastannut Rhythm and Hues Studios hakeutui konkurssiin 11. helmikuuta 2013 ja antoi potkut noin 254 työntekijälle. 24. helmikuuta 2013 Oscar-gaalan aikana noin 500 erikoistehosteartistia osoitti mieltään Dolby-teatterin lähellä jossa gaala järjestettiin. Tehosteista vastannut Bill Westenhofer otti palkintopuhetta pitäessään konkurssin puheeksi, mutta gaalan järjestäjät mykistivät hänen mikkinsä juuri samaisella hetkellä ja sekös aiheutti myös lisäkohua. Konkurssiin hakeutuminen johtui siitä että Kaliforniassa sijaitseva yritys ei pysty kilpailemaan halpamaiden yritysten kanssa näiden verohelpotusten ja halpatyövoiman takia. Rhythm and Hues Studios aikookin nyt siirtää toimintansa lähes kokonaan halpamaihin ja siitähän Kaliforniassa työskentelevät tehosteartistit eivät tietenkään tykkää.
Tehosteidensa takia Piin elämä on todella upeaa katsottavaa. Bengalintiikerikohtaukset on 86 prosenttisesti tehty tietokoneella ja vain 14 prosentissa on käytetty oikeaa tiikeriä. Useimmiten olisi voinut vannoa että kyseessä on ihan aito tiikeri. Upeaa on myös Claudio Mirandan kuvaus. Mies on kuvannut myös elokuvat Benjamin Buttonin uskomaton elämä, Tron: Perintö sekä tulossa olevan Oblivionin. Alunperin M. Night Shyamalanin piti ohjata Yann Martellin kirjaan pohjautuva elokuva, mutta kun Shyamala noin vuoden 2005 tietämillä halusikin ohjata mieluummin Lady in the Waterin, kaavailtiin hänen tilalleen Alfonso Cuarónia, mutta kun tämäkin ohjasi mieluummin Ihmisen pojat, niin tilalle palkattiinkin Jean-Pierre Jeunet. Lopulta helmikuussa 2009 Ang Lee istahti ohjaajan pallille kun Jeunet oli jättänyt projektin. Lee suunnitteli heti kuvaavansa elokuvan 3D:nä, eli jo puolisen vuotta ennen kuin Avatar nosti 3D:n suosioon. Pääosaan Lee valitsi kokemattoman Suraj Sharman noin kolmen tuhannen hakijan joukosta, eikä Suraj edes ollut kiinnostunut roolista, sattui vain olemaan veljensä mukana kun tämä yritti saada roolia.
Kuvaukset käynnistyivät tammikuussa 2011 Intiassa, josta siirtyivät myöhemmin Taiwaniin, takaisin Intiaan ja saatiin lopulta valmiiksi Kanadassa. Merikohtaukset kuvattiin varta vasten rakennetussa jättimäisessä aaltoaltaassa. Kirjailijan roolin esitti alunperin Tobey Maguire, mutta Ang Lee päätti vaihtaa tilalle Rafe Spallin ja kuvasi ne kohtaukset uudestaan. Leen mielestä Maguire oli liian iso tähtinäyttelijä niin pieneen rooliin ja olisi vienyt vain huomion pois tarinasta. Mielestäni ihan oikea ratkaisu Leeltä. Tarina ja etenkin näyttelijäsuoritukset ovatkin elokuvan keskiössä. Upeat tehosteet ja kuvaus tukevat niitä hienosti. 120 miljoonaa dollaria maksanut elokuva on kerännyt kassatuloja maailmanlaajuisesti 583 miljoonaa dollaria, eli on ollut valtaisa menestys myös taloudellisesti. Piin elämä on erittäin suositeltavaa katsottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti