lauantai 9. maaliskuuta 2013

Hitchcock


Hitchcock (2012)
Ohjaus: Sacha Gervasi
Käsikirjoitus: John J. McLaughlin
Näyttelijät: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Jessica Biel, Danny Huston, Toni Collette, Michael Stuhlbarg, Michael Wincott, James D'Arcy, Richard Portnow, Kurtwood Smith, Ralph Macchio
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 35
Pisteet: ****
Vuonna 1959 elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock (Anthony Hopkins) saavuttaa ihan hyvää menestystä Vaarallinen romanssi elokuvallaan, mutta joidenkin mielestä hänen tulisi jo harkita eläkkeelle siirtymistä. Siitä tuohtuneena Hitch haluaa tehdä seuraavaksi jotakin yllättävää. Vastikään julkaistu kauhukirja Psyko kiinnittää hänen huomionsa ja hän päättää ottaa sen seuraavaksi projektikseen. Paramount-studio ei kuitenkaan suostu rahoittamaan moista roskakauhua, joten Hitch päättää rahoittaa sen itse. Hitchin vaimo Alma Reville (Helen Mirren) ei ole asiasta kovin mielissään, mutta tukee ja ymmärtää miestään. Hitchin pakkomielle blondinäyttelijöihin, joita Psykossa edustaa Janet Leigh (Scarlett Johansson), saa kuitenkin Alman ärsyyntyneeksi. Kun Alman käsikirjoittajaystävä Whitfield Cook (Danny Huston) houkuttelee hänet avustamaan uuden käsikirjoituksensa kanssa, huomaa Hitch olevansa mustasukkainen, mikä alkaa näkyä myös Psykon kuvauksissa hänen käytöksestään.
Stephen Rebellon kirjan pohjalta tehty elämänkertaelokuva Hitchcock keskittyy Alfred Hitchcockin uran tunnetuimman elokuvan, Psykon tekemiseen. Keskiöön on nostettu Hitchin ja hänen vaimonsa Alman suhde, jossa riitti myös ongelmia. Anthony Hopkins ja Helen Mirren esittävät rooleja hienosti ja heidän ansiostaan elokuva onkin mainiota katseltavaa. Elokuvan suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2007, mutta kuvaamaan päästiin vasta huhtikuussa 2012. Hopkinsin ja Mirrenin lisäksi rooleihin saatiin myös pari muuta tunnettua näyttelijää, Scarlett Johansson Janet Leighin rooliin ja Jessica Biel Vera Milesin rooliin. Molemmat tekevät myös hyvät näyttelijäsuoritukset. Lisäksi James D'Arcy nähdään Anthony Perkinsinä, Toni Collette Hitchin assistenttina, Kurtwood Smith sensuuripomona ja Ralph Macchio Psykon käsikirjoittajana. Heistä etenkin D'Arcyn roolisuoritusta on kehuttu ja varsin hienosti hän kyllä Perkinsiä esittääkin.
Oscar-ehdokkuuksia elokuva sai lopulta vain yhden, parhaasta maskeerauksesta. Menestys on ollut aika laimeaa myös taloudellisesti, sillä elokuva on kerännyt kassatuloja maailmanlaajuisesti vain 19 miljoonaa dollaria. Mitään satoja miljoonia se ei olisi voinut kerätäkään, mutta luulisi että nimet Hitchcock ja Psyko olisivat houkutelleet vähän enemmän yleisöä teattereihin. Tai ehkäpä molempien fanit katsovat elokuvat nykyään mieluummin dvd:ltä tai blu-raylta kotisohvalta, eivätkä jaksa lähteä popcorneja mässyttävien ja limuja lipittävien teinien sekaan. Tosin eiköhän siellä salissa olisi aika yksin saanut olla, kun ei kerran katsojia oikein ollut. Katsomisen arvoinen elokuva on ainakin kyseessä. Alfred Hitchcock ohjasi Psykon jälkeen Linnut ja Marnien, joiden tekemisestä tehtiin vuonna 2012 tv-elokuva The Girl, jossa Hitchin roolissa nähtiin Toby Jones, Tippi Hedrenin roolissa Sienna Miller ja Alma Revillen roolissa Imelda Staunton. Sen verran paljon aihe kiinnostaa että täytyy katsella myös se lähiaikoina ja varmaankin uudestaan joitakin Hitchin elokuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti