maanantai 11. maaliskuuta 2013

The Girl


The Girl (2012)
Ohjaus: Julian Jarrold
Käsikirjoitus: Gwyneth Hughes
Näyttelijät: Sienna Miller, Toby Jones, Imelda Staunton, Carl Beukes, Penelope Wilton, Angelina Ingpen, Candice D'Arcy, Conrad Kemp
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 36
Pisteet: ****
Elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock (Toby Jones) on saanut valmiiksi uransa kehutuimman elokuvan Psyko ja on valmistautumassa ohjaamaan seuraavan elokuvansa Linnut, johon etsii uutta blondinäyttelijää pääosaan. Ehdokkaista Hitchin huomion kiinnittää mallina aiemmin toiminut Tippi Hedren (Sienna Miller), joka on myös yksinhuoltajaäiti. Hitch valitsee Tippin rooliin ja alkaa koulia hänestä Hollywoodin seuraavaa tähtinäyttelijää. Tippin kannalta kuvauksista tulee kuitenkin piinaavat. Hitch alkaa häiritä häntä seksuaalisesti ja pistää hänet muutenkin kärsimään mm. kuvaamalla elävien lintujen kanssa yhtä kohtausta viisi päivää putkeen. Tippi päättää kuitenkin kestää kaiken tullakseen vakavasti otettavaksi näyttelijäksi. Mutta kun Hitch palkkaa Tippin myös seuraavan elokuvansa Marnien pääosaan, alkaa Hitchin pimeät puolet tulla entistä selvemmin esille.
HBO:n ja BBC:n tuottama ja Julian Jarroldin ohjaama tv-elokuva The Girl on herättänyt pienoista kohua, sillä siinä mestariohjaaja Alfred Hitchcock näytetään hieman erilaisessa valossa kuin mihin on totuttu. Humoristisuudestaan tunnettu Hitch onkin tässä kulahtaneita vitsejä laukova kusipäinen perverssi, joka vainoaa uusinta blondinäyttelijälöytöään hulluuksiin asti. Myös suhde vaimoon Alma Revilleen, jota tässä esittää Imelda Staunton, on hieman erilainen kuin esim. samana vuonna valmistuneessa Hitchcock elokuvassa. Siinäkään Hitchin ja Alman suhdetta ei kuvattu minään ruusuilla tanssina, mutta tähän verrattuna se oli jopa romanttisen tuntuinen.
Gwyneth Hughes kirjoitti käsikirjoituksen Donald Spoton kirjoittaman kirjan pohjalta, johon Tippi Hedren kertoi kokemuksistaan Linnut ja Marnie -elokuvien kuvauksista. Vielä Hitchin eläessä Tippi ei ollut moisia väitteitä missään esittänyt, joten monien on ollut vaikea uskoa hänen sanaansa. Hitchin blondipakkomielteestä on toki tiedetty jo kauan, mutta että hän olisi ollut myös naistenahdistelija, melkoinen väite. Tässä asiassa tämä elokuva on todella onnistunut, sillä aihetta uskalletaan käsitellä todella rajullakin tavalla olipa asiat totta tai eivät. Eikä Hitchiä sentään ihan täysin sekopääksi leimattu, vaan hänen käytökselleen annettiin myös syitä.
Sienna Miller tekee hienon roolisuorituksen Tippin roolissa ja on saanut ihan ansaitusti useita palkintoehdokkuuksia. Toby Jonesin roolisuoritus Hitchinä tuntui aluksi hieman oudolta, etenkin kun olin vastikään nähnyt Anthony Hopkinsin hienon roolisuorituksen elokuvassa Hitchcock, mutta lopulta Toby tekee monella tapaa paljon rohkeampaa tulkintaa kuin Anthony vaikkei ulkonäöltään yhtä vakuuttava ollutkaan. Imelda Staunton taas oli ulkonäöltään huomattavasti Alma Revilleä muistuttavampi kuin Hitchcockissa samassa roolissa nähty Helen Mirren. Näissä molemmissa Hitchcock-elokuvissa on vikansa, mutta suosittelen kyllä ehdottomasti molempien katsomista mikäli aihe vähänkin kiinnostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti