keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Tappokone


Westworld (Tappokone) (1973)
Ohjaus: Michael Crichton
Käsikirjoitus: Michael Crichton
Näyttelijät: Richard Benjamin, James Brolin, Yul Brynner, Dick Van Patten, Alan Oppenheimer, Norman Bartold, Victoria Shaw, Linda Gaye Scott, Michael T. Mikler, Terry Wilson
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 39
Pisteet: ***
Lähitulevaisuudessa on luotu aikuisten huvipuisto, jossa voi toteuttaa unelmiaan villissä lännessä, keskiajalla tai antiikin Roomassa. Huvipuiston vetonaulana ovat androidit, joita voi vapaasti joko tappaa tai vaihtoehtoisesti rakastella mielensä mukaan. Androidit ovat ohjelmoituja eivätkä ne pysty vahingoittamaan vieraita. Peter Martin (Richard Benjamin) ja hänen ystävänsä John Blane (James Brolin) ovat valinneet kohteekseen villin lännen, jossa pääsevät mm. osallisiksi saluunatappeluun ja panemaan huoria. Peter joutuu myös sanaharkkaan Revolverimiehen (Yul Brynner) kanssa ja ampuu hänet pariinkiin otteeseen, sillä ammutut androidit korjataan ja ne palaavat takaisin toimiinsa. Jokin androidien ohjelmoinnissa menee kuitenkin pahasti pieleen kun ne alkavat tappamaan vieraita. Etenkin Revolverimiestä on syytä varoa sillä sille on juuri asennettu uudet ja tarkemmat näkö- ja kuulokojeet eikä sitä tunnu pysäyttävän mikään.
Kirjailija Michael Crichton julkaisi vuonna 1969 Andremeda uhkaa kirjan, jolla nousi bestseller-kirjailijoiden joukkoon. Kirjasta tehtiin vuonna 1971 myös elokuva Andrema uhkaa. Pari vuotta myöhemmin Michael kokeili myös itse taitojaan elokuvantekijänä ohjatessaan ja käsikirjoittaessaan tämän esikoiselokuvansa. Mielenkiintoisesta asetelmastaan huolimatta Tappokone on valitettavasti liian tylsää katsottavaa. Hidastetut tappokohtaukset ovat sentään hienosti toteutettuja ja juurikin elokuvan parasta antia. Monet kehuvat etenkin Yul Brynnerin roolisuoritusta Revolverimiehenä, mutta eipä se mielestäni sentään niin hyvä ollut, ihan ok kylläkin. Hahmo oli aika suoraan varatettu 7 rohkeaa miestä elokuvasta, jossa Brynner nähtiin samoissa vetimissä. Tehosteet näyttävät tietysti nykyään melkoisen heikoilta, mutta 70-luvun alussa ne olivat vielä aikamoisen kovaa kamaa. Kyseessä sattuu olemaan myös ensimmäinen elokuva jossa käytettiin digitaalista kuvankäsittelyä kohtauksissa joissa Revolverimies näkee kaiken pikselöitynä. Melkoinen homma vielä noihin aikoihin.
Vuonna 1976 valmistui jatko-osa Salainen tehtävä, jossa nähtiin jälleen Yul Brynner ja vuonna 1980 lyhyeksi jäänyt tv-sarja Beyond Westworld. Michael Crichton osallistui vain jälkimmäisen tekemiseen. Myöhemmin Michael ohjasi mm. elokuvat Kooma ja Kultajuna sekä käsikirjoitti elokuvat Nouseva aurinko, Verkossa, Congo ja Twister. Television puolella Michael saavutti menestystä tuottamalla ja käsikirjoittamalla Teho-osastoa. Uran tunnetuin teos on kuitenkin Steven Spielbergin vuonna 1993 ohjaama Jurassic Park elokuva, jonka Michael käsikirjoitti oman kirjansa pohjalta. Michael kuoli vuonna 2008 kurkkusyöpään. Tappokoneesta on ollut suunnitteilla uusintaversio jo aika pitkään ja yhdessä vaiheessa pääosaan kaavailtiin Arnold Schwarzeneggeria. Suunnitelmat eivät ole kuitenkaan ainakaan vielä toteutuneet. Monella tapaa tässä on kyllä aineksia hyvään uusintaversioon, mutta ohjaajaksi pitäisi vaan löytää ensin joku taidokas tyyppi jolla on oikeasti sanottavaa, eikä mitään Len Wisemanin tai Paul W.S. Andersonin kaltaista tyhjäpäätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti