tiistai 5. maaliskuuta 2013

Zero Dark Thirty


Zero Dark Thirty (2012)
Ohjaus: Kathryn Bigelow
Käsikirjoitus: Mark Boal
Näyttelijät: Jessica Chastain, Jason Clarke, Kyle Chandler, Jennifer Ehle, Harold Perrineau, Fares Fares, Édgar Ramírez, Mark Strong, Joel Edgerton, Chris Pratt, James Gandolfini, Mark Duplass, Scott Adkins, Frank Grillo
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 33
Pisteet: ****
Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen suoraan koulun penkiltä CIA:n palvelukseen värvätty Maya (Jessica Chastain) keskittyy vain yhteen tavoitteeseen, iskuista vastuussa olleen Osama bin Ladenin tappamiseen. Ensin bin Laden on kuitenkin löydettävä. Pakkomielteinen ja periksiantamaton Maya saa kidutetuilta terroristivangeilta tietoja, joiden avulla hän pääsee bin Ladenin kuriirina toimivan miehen jäljille ja saa sitä kautta selville bin Ladenin mahdollisen piilopaikan hyvin suojatussa rakennuksessa Pakistanin Abbottabadissa. Kymmenen vuotta kestävä jahti päättyy Yhdysvaltain Navy SEAL-erikoisjoukon tekemään iskuun 2. toukokuuta 2011.
2. toukokuuta vuonna 2011 elokuvaohjaaja Kathryn Bigelow oli valmistautumassa kuvaamaan Mark Boalin käsikirjoittaman elokuvan terroristijärjestö al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin epäonnistuneesta jahdista Afganistanissa. Kyseisenä päivänä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kuitenkin ilmoitti jahdin päättyneen ja bin Ladenin saaneen surmansa Navy SEAL-erikoisjoukon tekemässä iskussa Pakistanissa, joten Bigelow päättikin aloittaa kokonaan puhtaalta pöydältä ja tehdä elokuvan bin Ladenin onnistuneesta jahdista. Bigelow ja Boal olivat tutkineet aihetta jo vuosien ajan ja heillä oli runsaasti tietolähteitä, joilta saivat uutta tietoa käsikirjoitusta varten. Boal kuuli yhden jahtiin merkittävästi osallistuneen CIA-agentin olleen nainen, joten hän otti sen keskeiseksi asetelmakseen.
Pääosaan palkattiin Jessica Chastain, joka voitti roolistaan Golden Globe-palkinnon ja oli ehdolla myös Oscar-palkinnon saajaksi. Se meni kuitenkin Jennifer Lawrencelle roolista elokuvassa Unelmien pelikirja. Zero Dark Thirty oli ehdolla myös neljästä muusta Oscar-pystistä, mutta voitti lopulta niistä vain yhden, Skyfallin kanssa jaetun parhaiden äänitehosteiden pystin. Vuonna 2008 Bigelowin ohjaama ja Boalin käsikirjoittama hieman samantyylinen The Hurt Locker voitti kuusi Oscaria ja lukuisia muita palkintoja, joten ehkä heille ei sen takia nyt suotu niin paljon menestystä palkintorintamalla. Taloudellisesti Zero Dark Thirty onkin sitten ollut huomattavasti isompi menestys kuin 15 miljoonaa dollaria maksanut The Hurt Locker, joka keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti vain 49 miljoonaa dollaria. Zero Dark Thirty maksoi 40 miljoonaa dollaria ja keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti 105 miljoonaa dollaria. Bigelowin aiemmista elokuvista taloudellisesti menestynein on ollut Myrskyn ratsastajat vuodelta 1991, joten menestys tuli tarpeeseen varsinkin kun hänellä on takanaan myös aika monta floppielokuvaa.
Zero Dark Thirtyn juonikuvio jää lopulta melko olemattomaksi. Enemmän keskityttiin näyttämään Chastainin esittämän Mayan pakkomielteistä bin Ladenin jahtaamista ja kuvaamaan pikkutarkasti CIA:n toimia sen aikana. Loppukohtausta varten rakennettiin tarkka kopio bin Ladenin piilopaikasta Pakistanissa. Hahmot jätettiin tahallaan melkoisen etäisiksi eikä monia edes vaivauduttu esittelemään mitenkään, josta syystä oli vaikea pitää kenestäkään. Maya oli kuitenkin mielenkiintoinen hahmo, tosin lähinnä Chastainin hienon näyttelijäsuorituksen takia. Mieleen jäi myös Jason Clarken esittämä Dan, joka vastasi terroristivankien kidutuksesta. Kidutuskohtauksista onkin noussut jenkkilässä melkoinen kohu, mutta itse en kyllä kohun syytä oikein ymmärrä kun ei niissä mitään kovin ihmeellistä näytetty. Paskat perseessä ja koirapanta kaulassa. Jenkkilässä on kohistu myös siitä että elokuva kuvaa tapahtumia niin yksityiskohtaisesti. Jotkut ovat jopa syyttäneet Obaman hallintoa siitä että ovat antaneet elokuvan tekijöille salaisia tietoja tapahtumista. Tiedot on kuitenkin kerätty muilla keinoin ja osa on fiktiota. Tyhmät tietysti uskoo kaiken todeksi.
Loppukohtauksessa valaisu ei oikein toiminut kun tapahtumista ei välillä meinannut nähdä mitään. Kuvauksessakin olisi ollut muutamissa kohtauksissa parantamista. Heikkouksista huolimatta Zero Dark Thirty on erittäin hyvä elokuva, joka tulee varmasti katseltua joskus uudestaankin. Kathryn Bigelow näyttää jälleen kerran ohjaustaitonsa, vaikkakin edelleen hänen paras elokuvansa on selkeästi Myrskyn ratsastajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti