lauantai 30. maaliskuuta 2013

Django Unchained


Django Unchained (2012)
Ohjaus: Quentin Tarantino
Käsikirjoitus: Quentin Tarantino
Näyttelijät: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Dennis Christopher, James Remar, David Steen, Quentin Tarantino, Don Johnson, Franco Nero, Amber Tamblyn, Bruce Dern, Jonah Hill, Zoe Bell, Tom Savini
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 45
Pisteet: ****
Eletään vuotta 1858. Entinen hammaslääkäri ja nykyinen palkkionmetsästäjä King Schultz (Christoph Waltz) vapauttaa Djangon (Jamie Foxx) orjuudesta ja pyytää tältä apua löytääkseen etsintäkuulutetut Brittlen-veljekset, sillä Django sattuu tietämään miltä he näyttävät. Django ja Schultz ystävystyvät ja Schultz alkaa kouluttamaan Djangoa palkkionmetsästäjäksi sekä lupaa myös auttaa häntä löytämään vaimonsa Broomhildan (Kerry Washington), joka on myyty julmalle suurtilalanomistaja Calvin J. Candielle (Leonardo DiCaprio), joka pakottaa neekeriorjansa tappelemaan kuolemaan asti käytävissä Mandingo-otteluissa. Schultz ja Django pääsevät vierailemaan Candien omistamalla Candyland-tilalla esittäessään ostavansa yhden Candien Mandigo-ottelijoista, mutta todellisena aikeenaan vapauttaa Broomhilda. Candie ja hänen uskollinen kotiorjansa Stephen (Samuel L. Jackson) eivät ole kuitenkaan niin helposti narrattavissa.
Quentin Tarantino halusi tehdä spagettiwesternin, joka sijoittuisi syvään etelään ja käsittelisi orjuutta. Tuloksena syntyi Django Unchained, joka on lainannut nimihahmon nimen Sergio Corbuccin vuonna 1966 ohjaamasta Nimeni on Djangosta. Siinä Djangoa esitti Franco Nero, joka nähtiin myös tässä pienessä cameoroolissa. Pääosaan Tarantino halusi ensin Will Smithin, mutta kun tämä kieltäytyi roolista koska ei pitänyt sitä pääroolina, meni rooli lopulta Jamie Foxxille. Ihan hyvä, sillä Foxx suoriutuu roolista oikein hyvin. Christoph Waltz palkittiin sivuroolista Oscar-, Golden Globe- ja BAFTA-palkinnoilla, eikä syyttä. Mies tekee hienon roolisuorituksen King Schultzina. Leonardo DiCaprio on myös oivallinen Calvin Candien roolissa, eikä tietysti sovi unohtaa Samuel L. Jacksonia Stephenin roolissa. Molemmilta antaumuksellista esiintymistä.
Naiset jäävät tällä kertaa seinäruusuiksi, vaikka Kerry Washingtonilla aika iso rooli onkin juonen kannalta. James Remar nähdään kahdessakin roolissa, ensin Djangon ostaneena Ace Speckinä ja sitten Candien oikeana kätenä Butch Poochina. Aina kusipäältä näyttävä ja kuulostava Walton Goggins taas nähtiin vittumaisen Billy Crashin roolissa. Tarantino oli houkutellut pieniin sivu- tai camerooleihin joukon enemmän tai vähemmän tunnettuja naamoja, kuten Miami Vice-tähti Don Johnsonin, mm. Twin Peaksistä tutun Russ Tamblynin, Russin tyttären Amber Tamblynin, useissa lännensarjoissa esiintyneen Bruce Dernin, komedianäyttelijä Jonah Hillin, stunttinakin työskennelleen Zoe Bellin, lännensarjoista ja Nörttien kostosta tutun Robert Carradinen ja erikoistehosteistaan paremmin tunnetun Tom Savinin. Ja nähtiinpä Tarantino itsekin kameran edessä kaivosyhtiön työntekijänä.
Tarantino kuvasi elokuvaa 130 päivää vuoden 2011 lopusta vuoden 2012 kesälle asti. Teattereihin elokuva saapui joulukuun lopulla vuonna 2012 ja menestyi varsin upeasti. 100 miljoonaa dollaria maksanut elokuva on kerännyt maailmanlaajuisesti 413 miljoonaa dollaria kassatuloja ja on Tarantinon kaupallisesti menestynein elokuva tähän mennessä. Ihan hyvä elokuva on tosiaankin kyseessä, ei mielestäni parasta Tarantinoa, mutta oikein viihdyttävää menoa alusta loppuun. Tarantino on selvästi katsellut Nimeni on Django ja Suuri hiljaisuus spaguwesterneitä ja lainaillut niistä paljon tähän omaan spaguwestern-versioonsa, jota itse kutsuu southerniksi. Verta elokuvassa roiskitaan ämpärikaupalla, etenkin lopussa.
Tarantinon käsikirjoitus palkittiin Oscar-, Golden Globe- ja BAFTA-palkinnoilla, syynä mitä ilmeisemmin orjuuden käsittely ja hyvä dialogi, sillä varsinainen juonikuvio tässä oli melkoisen olematon ja paikoin aika heikkokin kun sitä tarkemmin alkaa tutkiskelemaan. Pituuttakin oli hitusen liikaa kun sitä oli lähes kolme tuntia. Suositeltavaa katsottavaa tämä ehdottomasti kuitenkin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti