sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Fargo


Fargo (1996)
Ohjaus: Joel Coen
Käsikirjoitus: Joel Coen, Ethan Coen
Näyttelijät: Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi, Harve Presnell, Peter Stormare, Kristin Rudrüd, Tony Denman, Larry Brandenburg, Steve Reevis, John Carroll Lynch, Steve Park
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 40
Pisteet: ****
Vuoden 1987 talvella minneapolisilainen autokauppias Jerry Lundegaard (William H. Macy) on ajautunut talousvaikeuksiin ja päättää kidnappauttaa vaimonsa (Kristin Rudrüd) saadakseen äveriään appensa (Harve Presnell) maksamaan tästä miljoonan dollarin lunnaat, joista aikoo antaa kidnappaajille vain 80 tuhatta dollaria ja pitää loput itsellään. Asiat alkavat kuitenkin mennä pieleen kun kidnappaajakaksikko (Steve Buscemi ja Peter Stormare) ampuu maantiepoliisin ja pari silminnäkijää. Murhia alkaa tutkimaan raskaana oleva poliisipäällikkö Marge Gunderson (Frances McDormand), joka pääsee nopeasti kidnappaajien jäljille rauhallisesta työtahdistaan huolimatta.
Coenin veljekset aloittivat ohjaajauransa vuonna 1984 rikoselokuvalla Blood Simple, jolla saavuttivat heti mainetta indiepiireissä. Vuonna 1987 valmistunut komedia Arizona Baby oli heidän ensimmäinen menestyselokuvansa, mutta sen jälkeen valmistuneet Miller's Crossing, Barton Fink ja Coenin veljesten Valtapeli eivät kriitikoiden kehuista ja muutamista palkinnoista huolimatta olleet kummoisia taloudellisia menestyksiä. Niinpä tämän Fargon menestys tuli veljeksille tarpeeseen ja nosti heidät lopullisesti Hollywoodin elokuvantekijöiden karkikastiin.
Kyseessä on mainio rikosdraama, joka sai viisi Oscar-ehdokkuutta ja kaksi Oscar-palkintoa, sekä lukuisia muita ehdokkuuksia ja palkintoja. Varsinainen ohjaaja oli Joel Coen, joka on ohjannut suurimman osan veljesten elokuvista, Ethan Coenin keskittyessä enemmän käsikirjoittamiseen. Myöhemmista elokuvista tunnetuimmat ovat vuonna 2007 valmistunut Menetetty maa sekä vuonna 2010 valmistunut Kova kuin kivi, joista viimeksimainittu on veljesten parhaiten menestynyt elokuva taloudellisesti, ainakin tähän mennessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti