maanantai 2. tammikuuta 2012

Ohjelmoidut lihakset


Vendetta dal futuro (Hands of Steel/Atomic Cyborg/Ohjelmoidut lihakset) (1986)
Ohjaus: Sergio Martino
Käsikirjoitus: Elisa Briganti, Lewis E. Ciannelli, Ernesto Gastaldi, Sergio Martino
Näyttelijät: Daniel Greene, Janet Agren, Claudio Cassinelli, George Eastman, Robert Ben, Pat Monti, Andrea Coppola, Donald O'Brien, Darwyn Swalve, Amy Werba, John Saxon, Franco Fantasia, Edward Mannix, Dean Ricca, Ted Rusoff, Sergio Testori
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 3
Pisteet: ****
Vuosi 1997: Tulevaisuuden vartija on paljon enemmän kuin ihminen.
30% ihminen, 70% robotti, 100% tappava.
Loistavaa kökkötoimintaa.
Eletään niinkin kaukaista tulevaisuutta kuin vuotta 1997. Suuryhtiö kouluttaa kyborgin (Daniel Greene) tappamaan yhtiölle tappioita tuottavan tiedemiehen, joka yrittää pelastaa maailmaa ympäristötuholta. Mutta kyborgi epäonnistuu ja pakenee poliiseja Arizonan erämaahan perässään myös yhtiön lähettämät tappajat, sillä nämä haluavat tuhota kyborgin ennen kuin poliisit saavat sen kiinni ja saavat selville yhtiön olevan tappoyrityksen takana. Kyborgi, jonka nimi on Paco Queruak, muistaa olleensa ennen ihminen, joka haavoittui sodassa ja josta tehtiin tappokone. Hänet pakotettiin tappamaan tiedemies, mutta hän onnistui vastustamaan käskyä ja pakeni. Nyt Paco löytää turvapaikan syrjäisestä aavikkomotellista ja tutustuu omistaja Lindaan (Janet Agren). Ongelmia aiheuttaa kuitenkin kädenvääntöä harrastavat rekkakuskit ja etenkin Raul Morales (George Eastman), jota Paco nöyryyttää voittamalla hänet kädenväännössä ja iskemällä sitten tainnoksiin rekkakuskikavereineen. Samaan aikaan yhtiön lähettämät tappajat alkavat päästä Pacon jäljille ja Raulin avustuksella he lopulta saavatkin hänen olinpaikkansa selville. Paikalle saapuu myös yhtiötä johtava Francis Turner (John Saxon) katsomaan että Paco tuhotaan lopullisesti.
Mikäli odottaa näkevänsä laadukasta draamaa ja isolla rahalla tehtyä toimintaa, tulee takuuvarmasti pettymään. Mutta mikäli odottaa näkevänsä nolostuttavan kehnoa näyttelemistä ja pikkurahalla tehtyä roskatoimintaa, tulee takuuvarmasti viihtymään tämän elokuvan parissa. Sergio Martinon ohjaama Vendetta dal futuro saavutti kulttimainetta 80-luvulla kun se julkaistiin videolla. Suomessa sitä levitettiin nimellä Ohjelmoidut lihakset, mikä on kyllä yksi hauskimmista suomennoksista. Elokuva kopioi surutta juonensa The Terminator ja Blade Runner elokuvista ja lisää soppaan myös kädenvääntökilpailut, joita nähtiin vuotta myöhemmin myös Sylvester Stallonen elokuvassa Over the Top, liekö siis Stallone kopioinut aiheen tästä elokuvasta. Ainakin selviä yhtenäisyyksiä löytyy. Isot lihakset, rekkakuskit ja kädenvääntökilpailut. 70- ja 80-luvuillahan Italiassa tehtailtiin runsaasti tälläisiä Hollywood-leffojen kopioita, mutta kovin usein asia ei mennyt toisinpäin, Sergio Leonen spaguwesternit olivat lähinnä poikkeuksia.
Falcon Crest sarjassa 80-luvulla näytellyt Daniel Greene on juuri sopivan pökkelö pääroolissa. Alussa mies oli enemmän Arnold Schwarzeneggerin kaltainen ilmeetön tappokone, mutta pikkuhiljaa hänestä saatiin myös herkempää puolta esiin. Tosin näyttelijäntaidot eivät mihinkään parantuneet, mikä on tietysti hyvä vaan. Hahmosta kuitenkin aidosti välitti ja lopussa saatiin hauskaa huumoria revittyä irti mm. Pacon ja kädenväännössä voittamansa paikallisen kädenvääntömestarin lyhyeksi jäävästä ystävyydestä. Elokuvan alkupuoli meni vielä ihmetellessä kuinka halvalla se on tehtykään, mutta Lindan motelliin päästyä elokuvasta alkoi aidosti nauttia. George Eastmanin esittämä Raul nosti elokuvan tason näyttelemisen suhteen yhtä pykälää elemmäksi, mies nimittäin oikeasti osaa näytellä, toisin kuin Daniel Greene. Ruotsalainen Janet Agren oli sopiva Lindan roolissa, mitään ihmeempiä näyttelijänlahjoja ei toki häneltäkään löytynyt, mutta sopivan keveä hahmo ja nähtiinpä Pacon ja Lindan välillä pientä romanssiakin.
Pääpahista esitti John Saxon sopivan eleettömästi. Toista keskeistä pahisroolia esitti Claudio Cassinelli, mutta hänet jouduttiin kirjoittamaan tarinasta ulos ennen aikojaan kun mies menehtyi kuvauksissa sattuneessa helikopterionnettomuudessa. Ei paras tapa kuolla tälläisen kökkötoimintaleffan takia, mutta juuri siitä syystä on tehtävä miehelle kunniaa. Levätköön rauhassa. Ja vielä pahiksista puheenollen, täytyy mainita lopussa nähtävät prätkäjätkä ja valkoiseen paljastavaan asuun pukeutunut nainen, joiden nimiä ei tunnuta mainittavan missään. Etenkin tämä nainen tekee loistoroolin. Ja tietysti kun puhutaan loistoroolista, niin lähinnä tarkoitan sopivan paskaa. Tälläisissä kökköleffoissa se on paras kohteliaisuus. Pahispartajehun nimeä en myöskään tiedä, hyvän paska oli roolissan myös hän.
Future Film julkaisi elokuvan Suomessa dvd:llä heinäkuussa 2011 ja täytyy kyllä todeta ettei mennyt rahat hukkaan kun levyn itselleni ostin. Tosin elokuvan kuvasuhde oli kyllä ihan letterbox, eikä anamorfinen laajakuva kuten takakannessa väitetään, mutta tekstit onneksi sattuivat kuvan päälle, joten kuvaa sai sopivasti zoomattua parin napin painalluksella. Kuvanlaatu on yllättävänkin hyvä. Ääniraita oli englanninkielinen eikä italia niin kuin takakannessa väitetään. Eli Future Film saisi kyllä panostaa edes vähän takakansien teksteihin, tuntuu joku sokea niitä kirjoittelevan useimmiten. Extrana levyltä myös löytyy ohjaajan haastattelu tekstimuodossa.
Ohjelmoidut lihakset on loistavaa viihdettä, jonka tulen varmasti katsomaan vielä useasti uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti