perjantai 28. joulukuuta 2012

Dredd


Dredd (2012)
Ohjaus: Pete Travis
Käsikirjoitus: Alex Garland
Näyttelijät: Karl Urban, Olivia Thirlby, Lena Headey, Wood Harris, Domhnall Gleeson, Warrick Grier, Langley Kirkwood, Edwin Perry, Karl Thaning, Michele Levin, Rakie Ayola
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 295
Pisteet: ***½
Atomisodan jälkeen maailma on muuttunut pääosin elinkelvottomaksi. Ihmiset ovat ahtautuneet Yhdysvalloissa Mega-Cityihin, joista Mega-City Yksi sijaitsee itärannikolla. Kaupungissa asuu 800 miljoonaa ihmistä ja päivittäin tapahtuu 17 000 rikosta, joita ratkovat Tuomareiksi kutsutut lainvalvojat. He toimivat sekä poliiseina, tuomareina, valamiehinä että myös teloittajina samanaikaisesti. Tuomari Dredd (Karl Urban) saa tehtäväkseen arvioida Tuomariksi pyrkivän Cassandra Andersonin (Olivia Thirlby) mahdollisuudet toimia virassa vakituisesti. Anderson on mutantti ja pystyy lukemaan ajatuksia. 200-kerroksisessa Peach Trees-asuintornissa tapahtuu kolmoismurha ja kaksikko saapuu tutkimaan sitä. Slo-Mo nimistä uudenlaista huumetta valmistava ja myyvä rikollisjengijohtaja Ma-Ma (Lena Headey) on vastuussa rikoksista ja haluaa päästä eroon kaksikosta ennen kuin he pääsevät hänen jäljilleen, joten hän lukitsee asuintornin ja pistää jenginsä hoitelemaan heidät pois päiviltä. Dreddin ja Andersonin on raivattava tiensä läpi asuintornin ja pysyttävä hengissä.
Selkeä parannus Sylvester Stallonen tähdittämään JudgeDredd – tuomari -elokuvaan vuodelta 1995, mutta hieman laimeat fiilikset tästä kuitenkin lopulta jäi. Meno oli toki paikoin oikein toimivaa ja sopivan veristä, mutta olisin kyllä kaivannut vieläkin tylympää menoa. Juoni muistutti yllättävänkin paljon TheRaid: Redemptionia, jossa SWAT-ryhmä jää ansaan rikollisjengin hallitsemaan kerrostaloon ja joutuvat taistelemaan sieltä tiensä jengijohtajan luokse. Kyseisen elokuvan nähneenä tämä tuntuikin vähän turhan paljon sen kopiolta. Käsikirjoituksen tehnyt ja elokuvan tuottanut Alex Garland aloitti suunnittelun jo vuonna 2006, jolloin ajatuksena oli ottaa mukaan tarinaan Judge Dredd-sarjakuvista tuttu Judge Death-hahmo. Garland pisti käsikirjoituksen kuitenkin uusiksi useampaan kertaan ja päätyi lopulta tekemään tarinasta yksinkertaisemman koska rahaa ei tulisi olemaan tarpeeksi massiivisen scifitoimintaelokuvan tekemiseen. Meno onkin maanläheisempää, paikoin jopa arkisen realistista. Kuvaukset tehtiin Etelä-Afrikassa vuonna 2010 ja kestivät normaalia pidempään koska elokuva kuvattiin 3D:nä. Joitain kohtauksia jouduttiin kuvaamaan 2D:nä ja muuttamaan jälkituotantovaiheessa 3D:ksi.
Ohjaaja Pete Travis joutui syrjään ohjaajan pallilta kun jälkituotanto käynnistyi. Alex Garland otti vastuun myös editointiprosessista ja oli muutenkin se tyyppi jo kuvauspaikalla jolta näyttelijät ohjeita kyselivät. Kyseessä on siis hyvin pitkälti Alex Garlandin elokuva. Mies aloitti kirjailijana 90-luvulla ja päätyi elokuvien pariin kun hänen ensimmäisestä kirjasta tehtiin vuonna 2000 elokuva Beach. Garlandin ensimmäinen käsikirjoitus oli elokuvaan 28 päivää myöhemmin, jonka jälkeen hän on käsikirjoittanut elokuvat Sunshine ja Ole luonani aina. Tuottajaksi Garland ryhtyi 28 viikkoa myöhemmin elokuvan myötä. Tulevia käsikirjoituksia ovat Logan's Runin uusintaversio ja Halo, joten mies tuntuu olevan juuri nyt suosittu käsikirjoittaja. Kenties se virallinen ensimmäinen ohjauskin on pian tulossa. Suunnitelmissa on myös tämän Dreddin jatko-osat, mutta ainakin tällä hetkellä niiden tekeminen vaikuttaa epävarmalta. Tavoitteena oli kerätä kassatuloja 50 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti jotta jatko-osat varmistuisivat, mutta ne ovat jääneet vain noin 36 miljoonaan dollariin.
Judge Dreddin roolissa nähtävä Karl Urban ei riisu kypäräänsä kertaakaan, vaan pistää sen päähänsä heti elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa niin ettei hänen kasvoja näytetä laisinkaan nenästä ylöspäin. Karl suoriutuukin huomattavasti paremmin roolista kuin Sylvester Stallone, mutta jotenkin vajaavainen fiilis Karlinkin näyttelijäsuorituksesta vielä jäi. Se tosin johtui myös siitä että hahmoa ei edes yritetty varsinaisesti esitellä katsojalle, vaan hahmon oletettiin olevan jo tuttu sarjakuvien myötä. Elokuvan maailma esiteltiinkin paremminkin Olivia Thirlbyn esittämän Tuomari-kokelas Andersonin silmin. Lena Headeyn esittämältä Ma-Ma pahiksekselta odotin aika paljon, mutta kyseinen hahmo jäi lopulta aika vaisuksi. Lenan syytä se ei kuitenkaan ollut, vaan Garlandin käsikirjoituksen, jossa hahmosta ei osattu repiä viimeistä niittiä irti. Tosin hahmon loppukohtalo oli kyllä oikein mainio. Vaikka fiilikset jäivät hieman laimeiksi, niin siltikin kyseessä on erittäin suositeltavaa katsottavaa etenkin jos Judge Dredd-sarjakuvat ovat tuttuja. Kyseessä on ihan hyvä avaus Judge Dredd-elokuvasarjalle, jolle ei valitettavasti tule luultavasti koskaan jatkoa. Harmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti