keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

The Raid: Redemption


Serbuan maut (The Raid/The Raid: Redemption) (2011)
Ohjaus: Gareth Evans
Käsikirjoitus: Gareth Evans
Näyttelijät: Iko Uwais, Joe Taslim, Donny Alamsyah, Yayan Ruhian, Pierre Gruno, Ray Sahetapy, Tegar Satrya, Iang Darmawan, Eka Rahmadia, Verdi Solaiman
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 166
Pisteet: ****
Tämän osalta odotukset olivat liiankin kovat. Hyvä toimintaelokuva kyllä kyseessä, muttei mitään sen ihmeempää.
Jakartalaisessa slummissa sijaitseva kerrostalo toimii huumeita myyvän rikollispomo Taman (Ray Sahetapy) turvapaikkana. Kilpailevat rikolliset, eivätkä edes poliisit uskalla mennä lähelle pahamaineista rakennusta, jossa asuu murhaajia, narkkareita ja muita Taman palveluksessa olevia pikkurikollisia, joilla ei ole mitään menetettävää. Kersantti Jakan (Joe Taslim) johtama poliisin SWAT-ryhmä saa tehtäväkseen tehdä ratsian rakennukseen ja tuoda Tama oikeuden eteen vastaamaan rikoksistaan, mielellään elävänä. Mukaan lähtee myös ryhmään juuri liittynyt Rama (Iko Uwais). Aluksi kaikki sujuukin suunnitelmien mukaan, mutta pian he huomaavat olevansa ansassa talossa ja ainut keino päästä elossa ulos on saada Tama kiinni. Kymmenien talossa asuvien rikollisten lisäksi vastassa on myös Taman luottomiehet, huumebisneksistä vastaava Andi (Donny Alamsyah) ja tappamishommat hoitava Mad Dog (Yayan Ruhian).
Irlantilaisohjaaja Gareth Evans ohjasi vuonna 2009 Indonesiassa martial arts-elokuva Merantaun, jossa Iko Uwais potki ja iski pahiksia maihin oikein urakalla. Taistelulajina oli paikallinen silat-tyyli, josta Evans oli aiemmin tekemässä dokumenttia ja päätyi siis tekemään myös fiktiivisen martial arts-elokuvan. Merantau oli hyvä osoitus Evansin ja Uwaisin kyvyistä, joten kaksikko jatkoi yhteistyötä ja suunnitteli Berandal-nimistä vankilaan sijoittuvaa martial arts-elokuvaa, joka jäi kuitenkin tekemättä liian isojen kustannusten takia. Sen sijaan he päätyivät tekemään tämän The Raidin, jonka pystyivät tekemään pienemmällä budjetilla ja vähemmällä määrällä näyttelijöitä. Juonikuvio jätettiin tahallaan melkoisen yksinkertaiseksi ja keskityttiin enemmän perusideaan, eli mitä tapahtuu kun SWAT-ryhmä pistetään hakemaan rikollispomoa kerrostalosta, joka on täynnä tämän apujoukkoja. Mainio idea ja toteutuskin varsin onnistunut. Heikkouksia kuitenkin löytyy. Budjetin vähyys näkyy etenkin kerrostalon toteutuksessa ja siellä olevien ihmisten määrässä. Välillä porukkaa tuntui riittävän runsaastikin, mutta pian kaikki tuntuivat häviävän johonkin. Juonikin jäi melko laimeaksi, eikä tilanteesta saatu lopulta kaikkea potentiaalia irti.
Iko Uwais oli pääroolissa varsin hyvä, mutta hahmo ei jaksanut oikein kiinnostaa loppuun asti. SWAT-porukan muista jäsenistä mieleen jäi lähinnä Joe Taslimin esittämä kersantti Jaka, Tegar Satryan esittämä hieman kusipäinen Bowo sekä Pierre Grunon esittämä luutnantti Wahyu. Muut olivat enemmän tai vähemmän mustissa vaatteissa sekaisin meneviä tyyppejä. Hahmoja olisikin voinut hieman erottaa toisistaan vaikka erilaisilla aseilla ja pukeutumistyyleillä, joku pienikin muutos vaatetuksessa olisi riittänyt. Pahiksista mieleen taas jäivät Ray Sahetapyn esittämän rikollispomo Taman lisäksi myös luottomiehiä esittäneet Donny Alamsyah Andina ja Yayan Ruhian Mad Dogina. Viimeksimainitun roolinimi tulee tietysti John Woon ohjaamasta Hard Boiledista, jossa oli samanniminen rikollishahmo, joka tässä olevan Mad Dogin tavoin eli kunnon tappeluja varten. Philip Kwok esitti roolia Hard Boiledissa kuitenkin huomattavasti ikimuistoisemmin. Mutta kiva kunnianosoitus kyllä Evansilta tälle klassikkoelokuvalle. Muutoinkin elokuvassa on paljon samaa kuin Hard Boiledissa. Varsinkin elokuvan trailerista sai sellaisen fiiliksen, että samantyylistä menoa on luvassa. Hard Boiledin tasosta tämä jäi kuitenkin lopulta melkoisen kauaksi, eli ei kannata suinkaan odottaa tältä liikoja.
Elokuvan toimintakohtaukset ovat kuitenkin melkoisen kovia. Verisiä ammuskeluja ja martial arts-taisteluita riittää varsin runsaasti. Rikollispaskiaisia ammutaan surutta päähän ja mihin ikinä ennätetäänkään. Veitsi uppoaa myös useiden nilkkien kauloihin, rintakehiin ja selkiin ennen kuin lopputekstit ilmestyvät kuvaan. Budjetin niukkuus näkyy ja tuntuu kuitenkin vähän liikaa myös näissä kohtauksissa. Meininki ei missään vaiheessa nouse astetta korkeammalle. Lopputaistoon päästessä tuli fiilis, että tässäkö tämä nyt olikin jo? Musiikinkin osalta jäi kaipaamaan vähän muistettavampaa rallatusta. Aria Prayogi teki elokuvan alkuperäisen musiikin, mutta tähän katsomaani kansainväliseen versioon musiikin tekivät Linkin Park-bändistään tunnetut Mike Shinoda ja Joseph Trapanese. Mikään Linkin Park-fani en todellakaan ole, joten odotukset olivat hieman pelon sekaiset musiikin suhteen, mutta siihen nähden musat olivat tässä ihan ok-tasoa. Evans ja kumppanit ovat suunnittelemassa jo elokuvalle jatko-osaa, jonka nimeksi tulee Berandal, eli tarkoituksena on tehdä alunperin suunniteltu elokuva ja tällä kertaa isommalla budjetilla. Lisäksi suunnitelmissa on myös kolmas osa. Yhdysvalloissa tehdään lisäksi myös uusintaversio tästä elokuvasta, jonka Evans tuottaa. Hyvällä toteutuksella siitä voisi tulla kyllä hyvä, jopa tätä parempi, mutta luultavasti luvassa on melkoisen paska uusintaversio. Gareth Evans ja Iko Uwais ovat joka tapauksessa osoittaneet olevansa seuraamisen arvoisia ja uskon vahvasti, että luvassa on vielä huomattavasti parempaa menoa kuin mihin tässä yllettiin. Sitä odotellessa tämä The Raid on erittäin suositeltavaa katsottavaa mikäli toimintaelokuvat kiinnostavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti