tiistai 12. kesäkuuta 2012

Legendary Amazons


Legendary Amazons (2011)
Ohjaus: Frankie Chan
Käsikirjoitus: Frankie Chan, Liu Heng, Ma Honglu
Näyttelijät: Cecilia Cheung, Richie Ren, Liu Xiaoqing, Cheng Pei-pei, Kathy Chow, Chen Zihan, Jin Qiaoqiao, Xiao Mingyu, Ge Chunyan, Yukari Oshima, Li Jing, Yang Zitong, Yu Na, Liu Dong, Zhou Xiaofei, Wang Ti, Zhao Qianyu, Wu Ma
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 159
Pisteet: ***
Yltiödramaattinen ja tahattoman koominen martial arts-spektaakkeli.
Kiinassa eletään poohjoisen Song-dynastian aikaa. Vallassa on keisari Renzong. Korruptio on yleistä ja rajaseudulla soditaan. Yang-klaani on omistanut elämänsä naapurimaiden valtausyrityksien estämiseen. Yang Zongbao (Richie Ren) on klaanin viimeinen taistelukentällä elossa oleva kenraali, jonka johtamat joukot kuitenkin kaatuvat viimeisessä taistossa ja Zongbaon uskotaan kuolleen. Zongbaon poika Yang Wenguang (Xiao Mingyu) on velvoitettu jatkamaan taistelua isänsä kuoltua ja hän saakin keisarilta kutsun johtamaan kymmenen tuhannen sotilaan joukkoja uutena kenraalina. Vastassa on vihollisjoukkojen satatuhatta sotilasta. Häviö on siis melkoisen varma. Zongbaon leskeksi jäänyt vaimo Mu Guiyung (Cecilia Cheung) lähtee muiden leskeiksi jääneiden Yang-klaanin vaimojen kanssa suojelemaan poikaansa ja puolustamaan suvun kunniaa viimeiseen asti.
Frankie Chan tunnetaan ohjaamisen lisäksi myös näyttelijänä ja elokuvamuusikkona. Näyttelijänä hänet muistetaan parhaiten Sammo Hungin ohjaaman The Prodigal Sonin pääpahiksena, jossa matsaa lopussa Yuen Biaon kanssa. Musiikintekijänä hänet tunnetaan parhaiten lukuisista kung fu- ja komediaelokuvista sekä muutamista Wong Kar-Wain ohjaamista elokuvista, mukaanlukien tulossa olevasta The Grandmastersista. Ohjaajana Frankie tunnetaan komediaelokuvistaan sekä muutamista varsin kovasti toimintaelokuvista. Mies on tehnyt yhteistyötä myös Jackie Chanin kanssa, alkaen 70-luvulta, jolloin teki musiikkia Jackien tähdittämiin elokuviin. Myöhemmin hän on toiminut mm. kakkoskuvausryhmän ohjaajana Armour of God II: Operation Condorissa ja stuntkoordinaattorina Thunderboltissa. Tulossa olevassa Armour of God-sarjan kolmannessa osassa Chinese Zoadiac hän toimii apulaisohjaajana. Mies vieraili Jackien kanssa myös Suomessa keväällä 2012, kun odottivat jatkolentoaan Aasiaan Helsingissä. Ennen Chinese Zodiacia Frankie ohjasi tämän Legendary Amazonsin, jonka Jackie Chanin tuotti.
Elokuva pohjautuu kiinalaisiin kansantarinoihin, jotka kertovat Yang-klaanin kenraaleista, jotka siis puolustivat Song-dynastian aikaan rajoja vihollisilta. Suurin osa tarinoista eroaa historiallisista faktoista, mutta jotain totuudenpohjaakin niistä varmasti löytyy. Aiheesta on tehty Kiinassa, Hongkongissa ja Taiwanissa useita tv-sarjoja ja Hongkongissa myös kaksi elokuvaa ennen tätä. Shaw Brothers-studion tuottamat The 14 Amazons ja Eight-Diagram Pole Fighter. Jälkimmäisen olen nähnytkin, se on erinomainen kung fu-klassikko Lau Kar-Leungilta ja tunnetaan myös Alexander Fu Shengin viimeisenä elokuvan, mies kuoli elokuvaa tehdessään auto-onnettomuudessa. The 14 Amazons on näkemättä, mutta käsittääkseni tämä on aika pitkälti juoneltaan sen kopio, vaikkei suoranainen uusintaversio ilmeisesti olekaan. Siinä nähtiin lukuisia Shaw Brothers-studion naistähtiä, kuten Ivy Ling Po, Petty Ting Pei ja Lily Ho. Senpä takia myös tähän täytyi saada Hong Kong elokuvan tunnetuimpia naisnäyttelijöitä mukaan.
Pääosaa esittää Cecilia Cheung, joka nousi 2000-luvulla yhdeksi menestyneimmistä naisnäyttelijöistä Hongkongissa, mutta lopetti hetkeksi näyttelemisen intiimielämässään olleiden ongelmien ja vuoden 2008 nakukuvaskandaalin seurauksena. 2000-luvun alkupuolella Edison Chenin kanssa seurustellessaan Edison oli ottanut Ceciliasta useita alastonkuvia seksin aikana ja ne päätyivät siis nettiin tammikuussa 2008, kuten myös Edisonin kanssa seurustelleiden Gillian Chungin, Bobo Chanin, Candice Chanin, Mandy Chenin, Ranchel Nganin ja Vincy Yeungin nakukuvat. Melkoinen häntäveikko siis Edison Chen. Paluun elokuvien pariin Cecilia teki vasta vuonna 2011 näyteltyään komediassa All's Well, End's Well 2011. Tämän elokuvan ilmestymisen aikoihin Cecilia erosi myös miehestään Nicholas Tse'stä ja joutui jakamaan kahden lapsensa huoltajuuden. Kovin ruusuista neidon elämä ei siis ole ollut ja se on valitettavasti näkynyt mm. syömishäiriön muodossa. Tässäkin Cecilia on melkoisen laiha ruikku. Näytellä hän kyllä osaa, mutta esim. Lost in Time ja One Nite in Mongkok elokuvissa nähdyt taidot ovat kyllä kadonneet jonnekin ainakin tämän elokuvan kohdalla. Pääsyy onkin varmasti ohjaaja Frankie Chanissa, joka on taidokkaampi kakkosohjaajana ja musiikintekijänä. Cecilian ura näyttelijänä on kuitenkin selkeästi jatkumassa pienen tauon jälkeen ja toivottavasti häntä nähdään vielä lukuisissa hyvissä elokuvissa.
Muista mukana olevista naisnäyttelijöistä ainakin itselleni tunnetuimmat ovat Shaw Brothers-studion elokuvissa 60-70-luvuilla ja myöhemmin Crouching Tiger, Hidden Dragon elokuvassa näytellyt Cheng Pei-pei sekä 80- ja 90-luvuilla lukuisissa toimintaelokuvissa näytellyt japanilaissyntyinen Yukari Oshima. Kathy Chow on myös näytellyt lukuisissa Hong Kong elokuvissa 80-luvulta lähtien, mutta on ainakin itseltäni jäänyt aika huomaamatta. Muita naisia esittävät ovat aika pitkälti nuoria naisnäyttelijöitä Kiinan puolelta, osalle tämä oli ihan ensirooli. Miesnäyttelijöistä tunnetuimmat ovat 200-luvulla suosioon noussut Richie Ren ja sivuroolissa nähtävä Wu Ma, joka muistetaan parhaiten roolistaan elokuvassa A Chinese Ghost Story, jossa esittää kummituksia ja demoneita jahtaavaa taolaisvanhusta. Näyttelemisen suhteen ei ole heidänkään osalta hirveästi kehuttavaa. Draamakohtaukset menevätkin tahattoman koomisuuden puolelle ja ovat juuri siitä syystä melkoisen hauskaa katsottavaa. Muutoinkin elokuvasta voi nauttia lähinnä vain jos pystyy suhtautumaan siihen enemmänkin komediana, kuin vakavasti otettavana martial arts-seikkailuna. Toimintaosuudet ovat myös melkoisen noloja, tehosteista puhumattakaan. Kökköviihteenä tämä oli kuitenkin ihan katsomisen arvoinen tekele. Yang-klaanin kenraaleista on tekeillä myös toinen elokuva, Ronny Yun ohjaama Saving General Yang, jossa näyttelevät Adam Cheng ja Ekin Cheng, joten se voisi kenties olla vähän parempi elokuva samasta aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti