sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Get the Gringo


Get the Gringo (How I Spent My Summer Vacation) (2012)
Ohjaus: Adrian Grunberg
Käsikirjoitus: Mel Gibson, Adrian Grunberg, Stacy Perskie
Näyttelijät: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Dolores Heredia, Daniel Giménez Cacho, Peter Stormare, Dean Norris, Bob Gunton, Peter Gerety, Patrick Bauchau, Gerardo Taracena, Jésus Ochoa, Tenoch Huerta
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 164
Pisteet: ***
Ihan hyvä toiminnallinen rikosleffa meksikolaiseen vankilaan joutuvasta miehestä.
Rahaa ryöstäneet pelleiksi naamioituneet rikolliset pakenevat autolla Meksikon rajalle ja pääsevät toiselle puolelle rajaa hyppäämällä raja-aidan lävitse. Toinen rikollisista kuolee aiemmin saatuihin vammoihin ja toinen, kuskina toiminut mies (Mel Gibson) joutuu meksikolaiseen vankilaan. Nimeään mies ei paljasta kenellekään, eikä hänen henkilöllisyyttäkään saada selville puuttuvien sormenjälkien takia. Meksikolaisvankilassa vallitsee omat säännöt ja meininki on erilaista kuin normaalivankiloissa. Aseita saa käsiinsä helposti, kuten myös huumeita, rahaa, naisia ja alkoholia. Paikkaa johtaa rikollispomo nimeltä Javi (Daniel Giménez Cacho), joka on jatkanut bisneksiään normaalisti lahjomalla vankilanjohtajan. Kuski tutustuu vankilassa äitinsä (Dolores Heredia) kanssa asuvaan 10-vuotiaaseen poikaan (Kevin Hernandez), jolla on kalavelkoja Javin kanssa. Kuski lupaa auttaa häntä, jos tämä auttaa häntä saamaan varastamansa rahat takaisin ja karkaamaan vankilasta.
Mel Gibson on ollut viime vuosina lehtien otsikoissa lähinnä juutalaisvastaisten puheidensa ja yksityiselämänsä ongelmien takia. Elokuvia hän on tehnyt melko harvakseltaan vuoden 2002 jälkeen, jolloin päätti näytellä enää vain sellaisissa elokuvissa jotka merkitsevät hänelle jotain. Se antoikin hänelle aikaa toimia jälleen myös ohjaajana vuonna 1995 valmistuneen Braveheartin jälkeen. Tuloksena syntyi kaikkien aikojen menestynein Jeesus-elokuva The Passion of the Christ ja Maya-kulttuurin luhistumisesta kertova Apocalypto, jotka Mel myös käsikirjoitti. Parin pikkuroolin lisäksi Mel on näytellyt vain elokuvissa Edge of Darkness ja Beaver, joista vain ensimainittu oli pienoinen menestys. Tämä Adrian Grunbergin ohjaama Get the Gringo kuvattiin jo vuonna 2010 Meksikossa ja sai ensi-iltansa keväällä 2012. Yhdysvalloissa elokuva meni Video On Demand-levitykseen, eli ei pyörinyt laisinkaan teattereissa. Muualla maailmassa sitä on sentään näytetty teattereissakin, kuten myös Suomessa alkaen 13. heinäkuuta. Ja ihan näkemisen arvoinen elokuva on kyllä kyseessä. Mel Gibson tekee harvemmin paskoja leffoja, eikä tätäkään sellaiseksi voi missään tapauksessa sanoa. Mikään loistava tämä ei ollut, mutta sellaista perushyvää ja viihdyttävää toimintamenoa. Meksikolaiseen vankilaan sijoittuminen nostaa kiinnostusta entisestään. Paikka on kuvattu uskottavan tuntuisesti ja juonessakin oli mukavasti yllätyskäänteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti