keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

War of the Dead


War of the Dead (Stone's War) (2011)
Ohjaus: Marko Mäkilaakso
Käsikirjoitus: Marko Mäkilaakso
Näyttelijät: Andrew Tiernan, Mikko Leppilampi, Samuli Vauramo, Jouko Ahola, Mark Wingett, Andreas Wilson, Antti Reini, Magdalena Górska, Alden Anderson, Geoffrey T. Barsey, Tomas Ereminas, Olivier Gruner, Marko Mäkilaakso, Andrius Paulavicius
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 167
Pisteet: ½
Tylsä, sekava ja munaton zombiesotaelokuva.
Toinen maailmansota on käynnissä. Kapteeni Niemen (Jouko Ahola) johtama joukko suomalais- ja amerikkalaissotilaita matkaa kohti vihollisbunkkeria. Amerikkalaissotilaiden johdossa on kapteeni Stone (Andrew Tiernan), joka aavistelee pahinta bunkkerin lähestyessä. Venäläisjoukot hyökkäävätkin heidän kimppuunsa ja he joutuvat vetäytymään. Pian he huomaavat myös, että vastassa on ryssien lisäksi myös jo kuolleita sotilaita, jotka heräävät henkiin ja syövät elävät. Pakomatkalla he päätyvät etsittyyn bunkkeriin, jossa heitä odottaa pelottava salaisuus.
War of the Deadin tekeminen aloitettiin jo vuoden 2006 tietämillä ja valmista piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla vuonna 2008. Suomessa elokuvasta kohistiin taannoin melko paljonkin, olihan kyseessä varsin ison budjetin tuotos kansainvälisillä näyttelijöillä höystettynä ja aiheenakin oli toisen maailmansodan ajoille sijouttuva zombiekauhu. Ihan mielenkiintoinen aihe, ainakin hyvin toteutettuna. Mutta hommahan kusi heti alkuunsa. James Van Der Beek jäi pois pääroolista aikatauluongelmien takia ja tilalle valittu Coric Nemec sai potkut kusipäisyyden takia. Lopulta pääroolin sai Andrew Tiernan, joka on näytellyt mm. The Pianist, 300 ja Lock, Stock & Two Smoking Barrels elokuvissa. Kuvaukset jouduttiin keskeyttämään välillä rahavaikeuksien takia, juoni pistettiin uusiksi ja vuoden 2008 sijaan ensi-ilta venyi vuoteen 2011, jolloin elokuva lopulta esitettiin Toronton After Dark-filmifestareilla. Suomessa ensi-ilta oli Night Visions-filmifestareiden yhteydessä huhtikuussa 2012 ja teatteriesitykset aloitettiin saman vuoden toukokuussa. Melko vähäiselle huomiolle elokuva on jäänyt, eikä mikään ihme, sillä erittäin paska tekele on kyseessä.
Ohjaaja Marko Mäkilaakson mukaan War of the Dead on hänen rakkaudenosoitus mm. kasarielokuville First Blood, American Ninja, The Terminator ja Indiana Jones. Minun mukaani hän ei ole koskaan moisia elokuvia edes nähnyt, ainakaan tämän kakkatekeleensä perusteella. Mies ei osaa ohjata sitten tippaakaan, eikä käsikirjoittajanakaan ura ole tämän perusteella aukenemassa. Marko oli vielä vuonna 2008 lähdössä kovalla ryminällä Hollywoodiin elokuvia tekemään, nimikin oli jo valmiiksi Mark Hillvalley muotoon mietitty. Nolostihan siinä kuitenkin lopulta kävi. Jotain ö-luokan kuonaa mies on toki päässyt Ameriikkaan tekemään, sillä jälkituotannossa on tällä hetkellä Adrian Paulin "tähdittämä" tv-elokuva Deadly Descent ja ja suunnitteluasteella toimintatrilleri No Time to Die. Tämän elokuvan alkuperäisistä juonisuunnitelmista en osaa sanoa mitään, mutta melkoisen täydellisesti tässä mokataan mielenkiintoiselta kuulostava sotazombieaihe. Zombit ovat tietysti hiljaa laahustavien raatojen sijaan nopeasti juoksevia ja puistakin hyppiviä örvelöitä. Kunnon klassikkoleffojen sijaan tekijät ovat ilmeisesti nähneet vain Uwe Bollin halpisleffoja ja matkineet niitä. Kauhusta ei ole taatusti tietoakaan ja näyttelijöiden ohjaaminen on unohtunut aivan täysin. Suomalaisnäyttelijöistä mukana ovat Mikko Leppilampi, Samuli Vauramo, Jouko Ahola ja Antti Reini. Yhtä roolia esittää ohjaaja itse. Mitään hyvää sanottavaa en kyllä heidän roolisuorituksistaan keksi. Enkä kyllä koko elokuvastakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti