tiistai 25. syyskuuta 2012

8. kadun ihme


*batteries not included (8. kadun ihme) (1987)
Ohjaus: Matthew Robbins
Käsikirjoitus: Brad Bird, Matthew Robbins, Brent Maddock, S.S. Wilson
Näyttelijät: Hume Cronyn, Jessica Tandy, Dennis Boutsikaris, Elizabeth Peña, Frank McRae, Michael Carmine, John Pankow, Michael Greene
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 249
Pisteet: ***
Ihan mainio koko perheen scififantasiakomedia.
Vanhoja rapistuneita asuinrakennuksia puretaan uusien pilvenpiirtäjien tieltä New Yorkissa. Yksi vielä pystyssä olevista rakennuksista on 8. kadulla sijaitseva vanha rakennus, jota isännöi Frank Riley (Hume Cronyn) dementiaa sairastavan vaimonsa Fayen (Jessica Tandy) kanssa, joilla on rakennuksen alimmassa kerroksessa myös pieni kahvila eivätkä he aio lähteä sieltä mihinkään. Alueelle pilvenpiirtäjiä rakennuttava herra Lacey (Michael Greene) on apulaisineen (John Pankow) palkannut paikallisen rikollisjengin lahjomaan asukkaat jättämään kotinsa tai häätämään heidät väkisin jos lahjonta ei tepsi. Jengiä johtaa Carlos (Michael Carmine), jota Faye luulee pojakseen Bobbyksi. Talossa asuvat myös apumiehen hommia tekevä entinen nyrkkeilijä Harry Noble (Frank McRae), raskaana oleva Marisa Esteval (Elizabeth Peña) ja taiteilija Mason Baylor (Dennis Boutsikaris). Talossa asuva vanha pariskunta sen sijaan päättää ottaa Carlosin antamat rahat ja lähteä asumaan vanhainkotiin ja ehdottavat samaa myös Frankille. Yöllä Frank toivoo ennen nukkumaan menemistä jonkun auttavan heitä ahdingossaan. Fayen auki jättämästä ikkunasta heidän asuntoonsa ilmestyykin kaksi pientä mekaanista ulkoavaruuden olentoa, jotka korjaavat jengin tekemän sotkun ja alkavat muutoinkin auttaa asukkaita taistelemaan Carlosia vastaan. He tarvitsevat kuitenkin virtaa pysyäkseen voimissaan.
8. kadun ihmeen piti olla alunperin Steven Spielbergin luoman ja tuottaman Hämmästyttävät tarinat tv-sarjan jakso, mutta Spielberg piti ideasta niin paljon, että päätti tuottaa siitä kokopitkän elokuvan. Melkoisen kevyestä elokuvasta on kyse, jonkalaisia 80-luvulla tehtiinkin melkoisen paljon. Brad Bird käsikirjoitti Hämmästyttävät tarinat tv-sarjan yhden jakson ja oli mukana käsikirjoittamassa myös tätä ohjaaja Matthew Robbinsin, Brent Maddockin ja S.S. Wilsonin kanssa. Brad on sittemmin saavuttanut suurempaa mainetta ohjaamalla animaatioelokuvat Rautajätti, Ihmeperhe ja Rottatouille sekä Tom Cruisen tähdittämän Mission: Impossible – Ghost Protocolin. Matthew on ohjannut tämän lisäksi mm. myös Lohikäärmeentappajan. Brent ja S.S. taas tunnetaan parhaiten Väristyksiä-elokuvasarjan käsikirjoittajina ja ovat myös käsikirjoittaneet koko perheen scifikomedian Robotti rakastuu. Tämän 8. kadun ihmeen erikoistehosteet olivat aikoinaan parasta mitä rahalla sai. Tehosteista vastasikin Industrial Light & Magic, jotka tunnetaan tietysti parhaiten Tähtien sota-elokuvien tehosteista. Elokuvan budjetti oli 25 miljoonaa dollaria, mikä oli vielä 80-luvulla melkoisen valtaisa summa. Kassatuloja elokuva keräsi maailmanlaajuisesti 65 miljoonaa dollaria ja menestyi siis varsin hyvin, tosin kun vertaa Spielbergin muiden elokuvien tuottoihin tuolta ajalta niin summa oli varsin mitätön. Esim. vuonna 1982 valmistunut E.T. keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti 619 miljoonaa dollaria (jonka jälkeen tulot ovat nousseet vielä lähes 800 miljoonaan) budjetin ollessa vain vähän päälle 10 miljoonaa dollaria. Toisaalta eipä näitä kahta elokuvaa kannata toisiinsa edes verrata, niin erilaisista teoksista on kyse, vaikka pientä yhtenäisyyttä löytyykin.
Päärooleissa nähtävät Hume Cronyn ja Jessica Tandy ovat näyttelijäporukan tunnetuimmat kasvot, tai olivat vielä ainakin tuohon aikaan. Hume aloitti näyttelemisen jo 1940-luvulla, jolloin ensimmäinen rooli oli Alfred Hitchcockin ohjaamassa Epäilyksen varjossa. Tätä elokuvaa ennen Hume näytteli suositussa Cocoon – nuoruudenlähteessä, jossa näytteli myös Jessica Tandy. Jessica taas oli aloittanut näyttelijäuransa jo 1930-luvulla ja näytteli 50-luvulla myöskin Hitchcockin ohjaamassa Linnut elokuvassa. Jessican tunnetuimmat roolit ovat kuitenkin elokuvissa Paistetut vihreät tomaatit ja Palveluksessanne, Miss Dasy. Frank McRae oli entinen NFL-pelaaja joka ryhtyi näyttelijäksi 70-luvulla ja on vuosien saatossa näytellyt varsin kovissa elokuvissa, kuten Rockyn uusintaottelu, Punainen vaara, 48 tuntia ja 007 ja lupa tappaa. 80-luvulla mies nähtiin myös useissa komedioissa, kuten Autohuijarit, Faijalla hommat hanskassa, Ladattu ase 1 ja Last Action Hero. Elizabeth Peña oli vielä 80-luvulla melkoinen seksipakkaus, nykyään jo melkoisen rupsahtanut. Dennis Boutsikaris on sittemmin esiintynyt paljon tv-sarjoissa ja muutamissa elokuvissakin, kuten W. ja Medusan perintö. Pienessä sivuroolissa nähtävä John Pankow muistetaan edelleen parhaiten roolistaan tv-sarjassa Hulluna sinuun. Michael Carmine kuoli kaksi vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen ollessaan vasta kolmekymppinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti