keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Kesäleski


The Seven Year Itch (Kesäleski) (1955)
Ohjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: George Axelrod, Billy Wilder
Näyttelijät: Tom Ewell, Marilyn Monroe, Evelyn Keyes, Sonny Tufts, Robert Strauss, Oskar Homolka, Marguerite Chapman, Victor Moore, Dolores Rosedale, Donald MacBride, Carolyn Jones, Butch Bernard
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 250
Pisteet: **
New Yorkissa asuva ja seitsemän vuotta naimisissa ollut Richard Sherman (Tom Ewell) jää kesäksi kotiin New Yorkiin tekemään töitä, kun taas hänen vaimonsa Helen (Evelyn Keyes) ja poikansa Ricky (Butch Bernard) lähtevät maaseudun rauhaan. Monet muutkin ukkomiehet jäävät helteiseen kaupunkiin tekemään töitä ja samalla juovat, polttavat ja jahtaavat vähissä vaatteissa liikkuvia neitosia. Richard ei ole kuitenkaan samaa maata, hän aikoo tehdä kiltisti töitä ja olla juomatta, polttamatta ja jahtaamatta neitosia. Yläkerran asuntoon kesäksi muuttanut kaunis blondi (Marilyn Monroe) saa hänet kuitenkin sekaisin heti ensimmäisenä päivänä. Kun Richard pyytää häntä lasilliselle asuntoonsa, blondi yllättäen suostuu ja pian kaksikko alkaakin viettää aikaa keskenään vähän liiankin paljon, mikä saa jo valmiiksi vainoharhaisen Richardin sekoamaan lähes täysin.
Marilyn Monroen hameenhelmat nousevat ilmaan metrotunnelista puhaltavan ilmavirran takia aina kun juna menee ohitse. Siinäpä Kesälesken tunnetuin kohtaus, joka osoittaitui erittäin laimeaksi. Mitään ei oikeasti näytetä, vaan kaikki jää katsojan mielikuvituksen varaan. Monesti mielikuvituksen varaan jätetty on paljon tehokkaampaa kuin oikeasti näytettävä, mutta eipä oikein päde tässä tapauksessa. Kohtauksen maine syntyi aikoinaan siitä että kuvausten aikana ihmiset pääsivät katsomaan kuinka Marilynin hameenhelmat todellakin nousivat lähes korviin asti ja alushousutkin vilkkuivat. Itse elokuvassa mitään ei saanut näyttää, koska 50-luvulla sensuuri oli erittäin tiukkaa Hollywoodissa. Elokuva oli jopa vaikea saada tuotantoon, sillä aviorikosta ei saanut näyttää tuolloin elokuvissa oikeastaan missään muodossa. Alkuperäisessä näytelmässä, johon elokuva perustuu, oli kyse nimenomaan siitä että ukkomies tekee aviorikoksen ja katuu niin paljon että siitä syntyy komediaa. Aviorikos jouduttiinkin poistamaan ja ukkomies vain kuvittelee mitä tapahtuisi jos hänen vaimonsa saisi tietää hänen viettävän aikaa kauniin blondin kanssa, vaikkeivat oikeasti juuri mitään pahaa teekään.
Ohjaaja Billy Wilder käsikirjoitti elokuvan yhdessä näytelmän kirjoittaneen George Axelrodin kanssa. Heillä oli suuria vaikeuksia muuttaa juonta tuon ajan sensuurikäytäntöjen mukaiseksi ja epäonnistuivatkin mielestäni melko pahasti. Richard Sherman on lähinnä ärsyttävä tyyppi, joka puhuu hölmöjä itsekseen ja sen pitäisi olla jotenkin hauskaa. Tosin Tom Ewell on roolissa siltikin varsin hyvä, hahmo ei vaan toiminut. Tom näytteli roolia myös näytelmäversiossa. Marilyn Monroe oli myös hyvä omissa kohtauksissaan. Kuuluisaa hamekohtausta kuvatessaan hän oli vielä naimisissa tunnetun baseballpelaaja Joe DiMaggion kanssa, joka katsoikin vihaisena vierestä kun tuhannet kuvausta seuranneet ihmiset huutelivat törkeyksiä Marilynille. Parin avioliitto kariutuikin lopullisesti tuota kohtausta kuvatessa ja pian sen jälkeen he ilmoittivat eroavansa. Ja kaiken lisäksi kohtaus jouduttiin kuvaamaan uudestaan, sillä äänet olivat liian huonot ihmispaljouden takia. Loppukuvausten ajan Marilyn oli melkoisen alamaissa eron takia ja kuvaukset venyivät pahasti. Budjettikin nousi noin 1,8 miljoonaan dollariin, mikä oli noihin aikoihin todella iso summa. Kassatuloja elokuva keräsi kuitenkin noin 12 miljoonaa dollaria, eli oli melkoisen iso menestys ja nosti Marilynin lopullisesti seksisymboliksi. Melko heikko elokuva on kuitenkin kyseessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti