lauantai 15. syyskuuta 2012

Safe


Safe (2012)
Ohjaus: Boaz Yakin
Käsikirjoitus: Boaz Yakin
Näyttelijät: Jason Statham, Catherine Chan, Robert John Burke, James Hong, Anson Mount, Chris Sarandon, Sándor Técsy, Joseph Sikora, Igor Jijikine, Reggie Lee, James Colby, Matt O'Toole, Jack Gwaltney, Barry Bradford, Jay Giannone
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 238
Pisteet: ***½
11-vuotiaalla kiinalaistyttö Meillä (Catherine Chan) on valokuvamuisti, joten triadit kidnappaavat hänet ja tuovat Yhdysvaltoihin, jossa tytön olisi tarkoitus korvata epäluotettavat tietokoneet ja muistaa kaikki tärkeät numerot liittyen rikollisjärjestön kirjanpitoon. Samaan aikaan entinen eliittiagentti ja nykyinen kehätappelija Luke Wright (Jason Statham) tyrmää sovitussa ottelussa vastustajansa ja kostona venäläismafia tappaa hänen vaimonsa. Murtunut Luke kuljeksii sen jälkeen kodittomana New Yorkissa. Eräänä päivänä Mei saa tehtäväkseen muistaa tärkeän numerosarjan, jonka jälkeen on tarkoitus mennä paikkaan jossa hän saisi toisen numerosarjan muistettavakseen. Venäläismafia kuitenkin nappaa hänet tällä välin, mutta Mei onnistuu kuitenkin pakenemaan heiltä. Hän törmää Lukeen metroasemalla, jossa mies on aikeissa hypätä metrojunan alle, mutta sen sijaan pelastaakin Mein tämän perässä olevilta venäläisiltä. Elämänhalut takaisin saava Luke aikoo selvittää mitä numerosarja tarkoittaa ja pistää samalla koko kaupungin sekaisin, sillä kiinalaisten ja venäläisten lisäksi tytön perässä ovat myös korruptoituneet poliisit ja kaupungin korkeimmat johtajat.
Tässäpä mainio yllätys. Jason Statham pistää mukavasti porukkaa kylmäksi sellaisella vauhdilla ettei meinannut välillä mukana pysyä. Nykyelokuville tyypilliseen tapaan kuvaus ja editointi olivat nimittäin turhankin nopeita, mutta eivät onneksi pilanneet elokuvaa. Alussa juonesta ei myöskään meinannut päästä oikein kärryille, mutta kun juoniasetelma lopulta selvisi niin myös kerronta alkoi toimimaan. Juonessa oltiin lainailtu Leon ja Salasana: Mercury elokuvia ja tulipa mieleen myös Person of Interest tv-sarja, jossa Robert John Burke esittää lähestulkoon samaa hahmoa kuin tässä, elikkä korruptoitunutta poliisikomentajaa. Sopii rooliinsa kyllä erinomaisesti. Tosielämässä mies toimii vapaa-ajallaan palomiehenä ja auttoikin vuonna 2001 terrori-iskujen pelastustöissä. Ohjauksesta vastanneen Boaz Yakinin oli tarkoitus ohjata 2000-luvun alussa Batman-elokuva, mutta sehän kosahti kasaan koko projekti. Darren Aronofsky ei myöskään päässyt ohjaamaan omaa versiotaan Batmanista, mutta lopultahan Christopher Nolan ohjasi Batman Beginsin ja sen jatko-osat varsin menestyksekkäästi. Minkälainen olisi ollut Robertin versio Batmanista, sitä ei saada koskaan tietää, mutta mieluusti katsoisin häneltä lisää tälläisiä toimintaleffoja kun kerran näin viihdyttävää menoa tekee. Yakin muuten käsikirjoitti vuonna 1989 Dolph Lundgrenin tähdittämän Tuomari-elokuvan Rankaisija.
33 miljoonaa dollaria maksanut Safe keräsi maailmanlaajuisesti kassatuloja 35 miljoonaa dollaria, joten ihan kohtuu hyvin menestyi jos lasketaan päälle myös blu-ray/dvd:den myynti- ja vuokraustulot, jotka lienevät jossain 5-10 miljoonan hujakoilla vähintään. Seuraavaksi Boaz Yakinilta on tulossa hänen osittain käsikirjoittamansa trilleri Now You See Me, jossa joukko taikureita ryöstää pankkeja ja lahjoittavat ryöstetyt rahat heitä katsomaan tulleille ihmisille. Sen ohjauksesta vastaa Jason Stathamin tähdittämät The Transporter-elokuvat ohjannut ranskalainen Louis Leterrier. Yakinilla oli tekeillä vuonna 2010 myös elokuva Sympathy for the Devil, mutta siitä ei ole kuulunut mitään sen jälkeen, joten nähtäväksi jää mitä tulee ohjaamaan seuraavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti