tiistai 18. syyskuuta 2012

Maximum Risk


Maximum Risk (1996)
Ohjaus: Ringo Lam
Käsikirjoitus: Larry Ferguson
Näyttelijät: Jean-Claude Van Damme, Natasha Henstridge, Jean-Hugues Anglade, Zach Grenier, Paul Ben-Victor, Frank Senger, Stefanos Miltsakakis, Frank Van Keeken, David Hemblen, Stéphane Audran, Dan Moran, Donald Burda, Rob Kaman, Herb Lovelle
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 242
Pisteet: ***½
Ranskalaispoliisi Alain Moreau (Jean-Claude Van Damme) saa yllättävän murhajutun tutkittavakseen. Mikhail Suverov (myöskin Jean-Claude Van Damme) niminen amerikkalaismies löytyy nimittäin murhattuna ja näyttää täsmälleen samalta kuin Alain. Selviää että Mikhail oli Alainin kaksoisveli, josta hän ei tiennyt mitään. Mikhail oli tullut etsimään Alainia, mutta kuoli ennen kuin pääsi hänen luokseen. Alain päättää lähteä Yhysvaltoihin Mikhailiksi tekeytyneenä selvittääkseen kuka hänen veljensä oli ja kuka hänet murhasi. Perillä Alain tapaa veljensä tyttöystävän Alexin (Natasha Henstridge) ja selviää että Mikhail oli tekemisissä mafian kanssa, jotka haluavat hänet hengiltä. Pian Alainin ja Alexin perässä ovat myös FBI-agentit. Lopullinen totuus selviää palatessa takaisin Ranskaan, jonne Mikhail on piilottanut tärkeitä todisteita ja viestin veljelleen.
Moni hongkongilaisohjaaja lähti tekemään elokuvia Yhdysvaltoihin 90-luvun alun jälkeen peläten Hongkongin vallansiirtoa briteiltä kiinalaisille vuonna 1997. Yksi heistä oli Ringo Lam, joka tunnettiin elokuvistaan City on Fire (josta Quentin Tarantino lainasi juonen Reservoir Dogsiin), Prison on Fire, Prison on Fire II ja Full Contact, jotka olivat enimmäkseen verisiä ja kovaotteisia toimintatrillereitä. Etenkin Full Contact on yksi 90-luvun parhaimmista toimintaelokuvista, joten ei ihme että Ringo pääsi Yhdysvaltoihin tullessaan tekemään tämän noin 30 miljoonaa dollaria maksaneen Maximum Riskin. John Woohan oli vuonna 1993 siirtynyt myös Yhdysvaltoihin ja ohjasi Hard Targetin, jossa pääosassa oli myös Van Damme, joten luottamus honkkariohjaajiin oli sitä kautta jo tuttua. Tosin Van Dammehan meinasi sotkea koko Hard Targetin kun sähläsi sen editoinnin kanssa. Ja kyllähän tästäkin jäi sellainen maku ettei Ringo saanut päättää ihan kunnolla minkälainen elokuvasta tulee. Hän oli pikemminkin palkkaohjaaja, aiemmat elokuvansa hän oli pääosin kirjoittanut ja suunnitellut tarkasti itse. Maximum Risk ei tunnu missään vaiheessa pääsevän kunnolla irti. Toimintaa, menoa ja melskettä kyllä piisasi ihan kivasti, mutta jossain tuntui olevan jarru, jonka olisi suonut hajoavan ja viskannut elokuvan aivan uudelle kierrokselle.
Maximum Risk on kuitenkin hyvä elokuva. Laadukasta jälkeä alusta loppuun. Kuvaus on toimivaa, editointi ymmärrettävää ja näyttelijäsuorituksetkin oikein toimivia. Ehdottomasti Van Dammen elokuvista sieltä laadukkaimmasta päästä, etenkin teknisesti. Van Dammen parhaiden elokuvien joukkoon en tätä kuitenkaan ihan laskisi, vaikkakin lähelle päästään. Kassatuloja elokuva keräsi maailmanlaajuisesti päälle 50 miljoonaa dollaria, joten varsin iso menestys oli myös kyseessä. Ringo Lam palasi kuitenkin takaisin Hongkongiin ohjaamaan mm. elokuvat Full alert – toimintavalmis ja The Victim. Pari kertaa hän on tosin palannut takaisin Yhdysvaltoihin kun ohjasi Van Dammelle vielä kaksi elokuvaa, Replicant – tappajan koston ja In Hellin. Tai no, aiempi kuvattiin kylläkin Kanadassa ja jäljempi Bulgariassa, joten ei hän varsinaisesti Yhdysvaltoihin siis palannut. Loistava ohjaaja kyllä parhaimmillaan, harmi ettei ole enää elokuvia tehnyt vuoden 2007 jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti