perjantai 7. syyskuuta 2012

Kovasikajuttu


Kovasikajuttu (The Punk Syndrome) (2012)
Ohjaus: Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi
Käsikirjoitus: Jani-Petteri Passi, Jukka Kärkkäinen, Sami Janhukainen
Seurattavat: Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Toni Välitalo
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 229
Pisteet: *****
Kehitysvammaisille suunnatulla kulttuurityöpajalla perustettiin vuoden 2009 alussa punkyhtye nimeltä Pertti Kurikan Nimipäivät, joka on noussut varsin nopeasti kulttibändiksi etenkin punkpiireissä. Bändiin kuuluvat kitaristi, sanoittaja ja säveltäjä Pertti Kurikka, laulaja ja sanoittaja Kari Aalto, basisti Sami Helle ja rumpali Toni Välitalo. Kaikki ovat siis kehitysvammaisia. Tässä Jukka Kärkkäisen ja Jani-Petteri Passin ohjaamassa dokumentissa seurataan bändin jäsenten elämää, johon mahtuu niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Välillä riidellään ja sitten taas sovitaan ja soitetaan punkkia vitun kovaa. Heti alusta lähtien on selvää ettei kyseessä ole mikään sosiaalitanttojen tekemä säälivideo, vaan asiat näytetään oikeasti sellaisina kuin ne ovat. Edes kusellakäyntiä ja housuun paskomista ei jätetä näyttämättä kun kohdalle sattuvat. Samanlaista rehellisyyttä on myös bändin laulujen sanoissa, joissa kerrotaan varsin arkisista asioista tyyliin "Mä en haluu asuu missään asuntolassa. Mä en haluu asuu missään laitoksessa. Mä haluan asua Kalliossa. Pommisuojassa rauhassa" ja "Oli sunnuntai. Kävin kirkossa. Sain kahvia. Kävin paskalla". Meiltä niin sanotuilta normaaleilta ihmisiltä samanlainen yksinkertainen rehellisyys ei useimmiten luonnistu.
Kovasikajuttu kertoo myös kapinoinnista hoivayhteiskuntaa vastaan. Laulujensa sanoissa bändi ottaa kantaa mm. laulamalla "Eduskunnassa aina asioista puhutaan. Mutta puheesta ei saa selvää. Eduskunnassa aina asioita luvataan. Mutta lupauksista ei tuu totta. Mä vihaan eduskuntaa. Mä vihaan tätä maailmaa" ja "Päättäjät sulkevat ihmiset suljettuihin huoneisiin. Mutta me ei haluta olla niissä huoneissa niin. Kukaan ei huolehdi meistä, ei tuu edes niihin huoneisiin katsomaan. Miten meidän orpojen niissä huoneissa käy? Päättäjä on pettäjä. Pettäjä on päättäjä. Kun ei meistä kehareista tippaakaan välitä". Suoraa puhetta jota on helppo arvostaa. Vaatteiden saumoja käärmemäisesti tutkiva Pertti on bändin keulahahmo, joka ei piilottele suuttumustaan jos siltä alkaa tuntua. Osaa mies toki anteeksikin pyytää. Jalkahoitoon menoa vihaava Kari taas rakastaa tuoretta kihlattuaan ja tiivistää lyhyesti rakkauden olevan "hienoo, makeeta ja upeeta ja mahtavaa ja naiset on ihania ja loistokkaita ja upeita sillon kun on hyvällä päällä". Näin juuri. Keskustaa kannattava Sami on kiinnostunut politiikasta ja saa usein Karin vihat päällensä miehen ollessa huonolla tuulella. Vanhempiensa kanssa asuva Toni taas on ihastunut Liisaan, jonka sydämen on kuitenkin vienyt samassa talossa asuva Mika. Tonin pettyneestä ilmeestä näkyy oleellisin kun hän asiasta kuulee.
Kovasikajuttu seuraa bändin jäseniä vuoden 2010 tietämiltä vuoden 2011 puolelle ja näyttää mm. heidän saadessaan käsiinsä ekan tuotoksensa, bändin vieraillessa ulkomailla ja Pertin kätellessä presidentti Tarja Halosta itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Eikä tietysti unohdeta bändin musiikkia, jota kuullaan useammankin kappaleen verran. Loistava dokumentti, joka jokaisen kannattaa katsoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti