lauantai 26. tammikuuta 2013

Deadfall


Deadfall (2012)
Ohjaus: Stefan Ruzowitzky
Käsikirjoitus: Zach Dean
Näyttelijät: Eric Bana, Olivia Wilde, Charlie Hunnam, Sissy Spacek, Kris Kristofferson, Kate Mara, Treat Williams
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 13
Pisteet: ***½
Hyvä rikosdraamatrilleri talvisissa maisemissa.
Sisarukset Addison (Eric Bana) ja Liza (Olivia Wilde) ovat pakomatkalla ryöstettyään kasinon ja suuntaamassa Kanadan rajalle lumimyrskyssä. He ajavat kolarin, jonka seurauksena Addison joutuu ampumaan paikalle sattuvan poliisin. Päästäkseen pakoon he lähtevät eri suuntiin ja tarkoitus olisi tavata viimeistään Kanadan puolella. Poliisit keskittyvätkin Addisonin jahtaamiseen, samalla kun Liza lyöttäytyy myöskin lakia pakoilevan nyrkkeilijä Jayn (Charlie Hunnam) seuraan, joka on suuntaamassa rajalle viettämään kiitospäivää vanhempiensa (Kris Kristofferson ja Sissy Spacek) kanssa. Samaan aikaan paikallispoliisi Hannah (Kate Mara) pääsee Addisonin jäljille, vaikka hänen isänsä sheriffi Becker (Treat Williams) toivoisi tyttärensä pysyvän kotona hellan äärellä. Lopulta kaikki kokoontuvat kiitospäivän aterian äärelle verisissä merkeissä.
Laadukas elokuva kaikin puolin. Juoni on toimiva, hahmot kiinnostavia ja näyttelijäsuoritukset erinomaisia. Itävaltalaisohjaaja Stefan Ruzowitzky on aiemmin tehnyt elokuvia vain Euroopassa, jossa on saavuttanut suurta suosiota etenkin Itävallassa ja Saksassa. Tässä ensimmäisessä Yhdysvalloissa tehdyssä elokuvassaan hän on onnistunut melkoisen hienosti, mutta tuntui vielä opettelevan maan tavoille ja etsivän jollakin tapaa omaa tyyliään. En tosin ole miehen aiempia elokuvia nähnyt, joten en tiedä minkätyylisesti hän yleensä elokuviaan ohjaa. Mutta sellainen onnistunut eka Yhdysvaltoihin siirtymiselokuva on joka tapauksessa kyseessä. Seuraavaksi Stefanilta on tulossa Bram Stokerin kirjoihin perustuva vampyyrikauhuelokuva The Last Voyage of the Demeter ja psykologinen trilleri Braincopy, eli tämä oli kaiketi hänelle sellainen koeleffa ennen kuin tekee isompibudjettisemman elokuvan Yhdysvalloissa.
Deadfall pistettiin vain rajoitettuun teatterilevitykseen Yhdysvalloissa, eikä ole kerännyt kassatuloja edes yli miljoonaa dollaria. Täällä Suomessa elokuva tullee suoraan videolevitykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti