keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Lento


Flight (Lento) (2012)
Ohjaus: Robert Zemeckis
Käsikirjoitus: John Gatins
Näyttelijät: Denzel Washington, Kelly Reilly, Don Cheadle, Bruce Greenwood, John Goodman, Nadine Velazquez, Tamara Tunie, Melissa Leo
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 17
Pisteet: ***
Lentäjäkapteeni Whip Whitaker (Denzel Washington) onnistuu pelastamaan suurimman osan matkustajista kääntäessään ällistyttävästi ohjaamansa matkustajakoneen ylösalaisin saadakseen sen vakautumaan ennen pakkolaskua pellolle. Whip tietää jonkun hajonneen koneessa ja uskoo olevansa taas pian ohjauspuikoissa kunhan kuntoutuu lievistä vammoistaan. Muutama matkustaja ja lentoemäntä saivat kuitenkin surmansa, joten kaikki pienetkin yksityiskohdat tutkitaan tarkkaan jotta saadaan selville miksi onnettomuus tapahtui. Media on jo valmis julistamaan Whipin sankariksi, mutta mies haluaa pysytellä medialta piilossa. Hänellä on siihen hyvä syy, sillä hän ei ole mikään mallikansalainen eikä sankari.
Robert Zemeckis tekee paluun näyteltyjen elokuvien pariin sitten vuoden 2000, jolloin ohjasi hienon Cast away – tuuliajolla elokuvan. Sen jälkeenhän Robert on ohjannut vain 3D-tekniikalla luotuja liiketunnistinanimaatioita, joita en ole edes jaksanut katsella. Cast away – tuuliajolla elokuvan tasolle ei tässä Lento elokuvassa päästä, vaan se jää lähinnä Denzel Washingtonin taidonnäytteeksi. Mies onkin roolistaan ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi, tosin pystin tulee luultavasti viemään joko Daniel Day-Lewis roolistaan elokuvassa Lincoln tai Bradley Cooper roolistaan elokuvassa Unelmien pelikirja. Parhaan miespääosan lisäksi elokuva on ehdolla myös parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen palkinnon saajaksi, mutta tulee siinäkin häviämään jollekin muulle ehdokkaalle, esim. Rakkaus tai Zero Dark Thirty elokuville.
Elokuva sai varsin hyvän vastaanoton Yhdysvalloissa, jossa se saapui teattereihin jo marraskuussa 2012 ja on kerännyt siellä kassatuloja lähes 100 miljoonaa dollaria. Täällä Suomessa elokuva saapuu teattereihin 8. helmikuuta 2013 ja tulee varmastikin menestymään myös ihan hyvin. Koko perheelle sopivaa viihdettä tekevä Zemeckis on hieman poikkeuksellisesti tehnyt tällä kertaa vain aikuiskatsojille sopivan draaman, jossa näytetään mm. huumeidenkäyttöä ja ollaan muutoinkin melkoisen synkissä tunnelmissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti