keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Tai Chi Zero


Tai Chi Zero (Tai Chi 0) (2012)
Ohjaus: Stephen Fung
Käsikirjoitus: Chen Kuo-fu
Näyttelijät: Yuan Xiaochao, Angelababy, Tony Leung Ka-Fai, Eddie Peng, Mandy Lieu, Shu Qi, Stephen Fung, Xiong Xin Xin
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 2
Pisteet: **½

Yang Lu Chan (Yuan Xiaochao) syntyi päässään pieni paholaisen sarvi, jonka avulla hän pystyy oppimaan minkä tahansa taistelulajitaidon pelkästään katsomalla muiden suorittamia liikesarjoja. Kun Lu Chanin äiti (Shu Qi) kuolee, hän joutuu Tian Li-klaanin sotilaaksi ja käyttämään kykyään väärin. Kymmenen vuotta myöhemmin Lu Chan on jo pian kuolemassa jos jatkaa vielä kykynsä väärinkäyttöä. Hän kuulee kuitenkin Chenjiakou-nimisestä kylästä, jossa voisi opetella kevyemmän taistelulajitaidon joka saattaa myös pelastaa hänen henkensä. Perillä Lu Chanille selviää kuitenkin ettei Chenjiakoun asukkaat opeta taistelutaitojaan ulkopuolisille, vaan pelkästään Chen-suvun jäsenille. Lu Chan alkaa kuitenkin haastamaan kylän asukkaita tappeluihin ja oppii samalla heidän liikesarjansa saadessaan turpaansa. Samalla Lu Chan tutustuu kauniiseen Chen Yu Niangiin (Angelababy), jonka serkku Fang Zi Jing (Eddie Peng) haluaa tuhota kylän saadakseen rautatien kulkemaan sen lävitse.
Näyttelijänä elokuvauransa aloittanut ja sittemmin myös ohjaajaksi ryhtyneen Stephen Fungin aiemmat elokuvat Enter the Phoenix ja House of Fury olivat melkoisen kevyitä hassuttelukomedioita, joten olin hieman yllättynyt tästä miehen uusimman elokuvan trailerista. Meno näytti siinä nimittäin aikas hyvältä, mutta itse elokuva osoittautui kuitenkin valitettavasti melkoiseksi pettymykseksi. Pahin ongelma oli leikkaustyyli, joka oli lähinnä ärsyttävää ja sekavaa. Eikä pöhköilytkään tietysti hirveästi auttaneet. Jos meno olisi ollut perinteisempää, 90-luvun martial arts-elokuvien tapaista, olisi tästä voitu tehdä varsin mainio leffa. Nyt homma on kustu tekemällä nettisukupolvelle adhd-häröilyä. Sammo Hungin koreografioimien taistelukohtausten takia elokuvan jaksoi kuitenkin katsella suht vaivattomasti sentään loppuun asti, eli mistään täysin paskasta tekeleestä ei siis ole kyse.

Stephen Fung tuotti elokuvan näyttelijä Daniel Wun kanssa, jonka kanssa perusti myös uuden elokuvatuotantoyhtiön. Kaksikko keräsi myös melko massiivisen budjetin, jonka tosin käyttivät myös elokuvan jatko-osan Tai Chi Heron tekemiseen. Se kuvattiin samaan aikaan kuin tämäkin ja molemmat elokuvat saatiin valmiiksi vuoden 2012 lopulla, jolloin ne pistettiin teatterilevitykseen Australiassa, Kiinassa ja muualla päin Aasiaa. Elokuva perustuu löyhästi tositapahtumiin. Vuonna 1799 syntynyt Yang Lu Chan oli nimittäin ensimmäinen, joka pääsi oppimaan Chen-suvun taiji-taistelutaitotyyliä ja hänen myötään se on levinnyt sittemmin ympäri maailmaa. Elokuva kertoo Lu Chanin nuoruusvuosista kuitenkin varsin mielikuvituksellisesti. Mukana on myös annos steampunkia. Näyttelijöistä tunnetuin oli Tony Leung Ka-Fai, joka esitti mystistä kylämiestä. Angelababyn seksikäs vartalo ei juurikaan päässyt tässä osassa esille, joten täytyypä katsella toinen osa jos siinä näkyisi sitä vähän enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti